Image default
Αγορές

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές εν μέσω αναταραχής σε Ιράν-Ισραήλ

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές εν μέσω αναταραχής σε Ιράν-Ισραήλ

Απότομη πτώση κατέγραψαν τη Δευτέρα (15/4) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ και τον φόβο των αντιποίνων να αποτελούν το νέο μεγάλο «αγκάθι» για τους επενδυτές. Οι ανησυχίες για την παραμονή των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα επιβαρύνουν επίσης το κλίμα.

Οι κινεζικές μετοχές ήταν η εξαίρεση στον κανόνα και οι μοναδικές με θετικό πρόσημο σήμερα, ανακάμπτοντας από το χαμηλό ενός μήνα, καθώς το Πεκίνο υποσχέθηκε περισσότερη στήριξη.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων, υποχωρώντας έως και κάτω από τις 39.000 μονάδες εντός της ημέρας, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν το profit taking μετά το ιστορικό υψηλό που «χτύπησε» πρόσφατα ο δείκτης. Επιπλέον, το αμερικανικό δολάριο βρέθηκε σε νέο υψηλό 34 ετών έναντι του γεν λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι οι σταθερές πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ θα διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα νέα στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη στις παραγγελίες μηχανημάτων έως τον Φεβρουάριο -γεγονός που υποδηλώνει βελτιωμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες- ενίσχυσαν ελάχιστα το κλίμα στο Τόκιο. Τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο -που αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα- αποτελούν βασικό σημείο εστίασης για τις ιαπωνικές αγορές.

Απώλειες σημειώνονται και στο χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας, καθώς τα στοιχεία για τον Μάρτιο έδειξαν περιορισμένη αύξηση των εξαγωγών, ενώ παράλληλα οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν. Πτώση και στην Αυστραλία, παρόλο που η αύξηση των τιμών των μετάλλων ενίσχυσε ορισμένες μετοχές στον κλάδο της εξόρυξης.

Από την άλλη πλευρά, οι δείκτες στην ηπειρωτική Κίνα σημείωσαν ισχυρή άνοδο και ανέκαμψαν από τα χαμηλά 1-½ μήνα που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε περισσότερη στήριξη στις τοπικές κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Μεγάλα κρατικά funds που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση αγόρασαν μετοχές κινεζικών τραπεζών, γεγονός που λειτούργησε ευεργετικά για τους τοπικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,90% στις 39.209,50 μονάδες και στην Αυστραλία ο ASX 200 έχασε 0,43% στις 7.754,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,94% στις 3.047,97 μονάδες και ο Shenzhen Component κινείται υψηλότερα κατά 1,50% στις 9.374,94 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει πτώση 0,84% στις 16.582 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο KOSPI καταγράφει απώλειες 0,41% στις 2.670,86 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια

Σχετικα αρθρα

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

admin

Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

admin

Άνοδος στη Wall Street με οδηγό Tesla, Apple και Domino’s

admin

Ήπια άνοδος στις Ευρωαγορές εν αναμονή Fed και εταιρικών αποτελεσμάτων

admin

Ανοδικά ξεκινά την εβδομάδα η Wall Street- Άλμα η Tesla

admin

Οι αποδόσεις της τεχνολογίας αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τα μάκρο

admin

Ευρωαγορές: Δυναμικό ξεκίνημα ενόψει Fed και νέων στοιχείων

admin

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές – Ανησυχία για το γεν

admin

Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

admin

Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

admin

Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

admin

Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

admin