Image default
Οικονομία

ΔΝΤ: Προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία- Ανάγκη για πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική

Τις αβεβαιότητες τις οποίες αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία περιλαμβανομένου του κινδύνου για μια ισχυρότερη κρίση στην Μέση Ανατολή, περιγράφει η νέα εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία World Economic Outlook που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο εαρινής συνόδου του Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τις αβεβαιότητες τις οποίες αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία περιλαμβανομένου του κινδύνου για μια ισχυρότερη κρίση στην Μέση Ανατολή, περιγράφει η νέα εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία World Economic Outlook που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο εαρινής συνόδου του Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δίνει έμφαση στην ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή καταγράφοντας την επιπλέον προσπάθεια που πρέπει να κάνουν τα κράτη. Επισημαίνει πως πολλά κράτη πρέπει να καταβάλουν σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους η οποία μπορεί να δεχθεί πίεση λόγω του εξαιρετικά εκτεταμένου φέτος εκλογικού κύκλου.

Για την παγκόσμια οικονομία αναφέρει πως η ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο έτος αναμένεται να παραμείνει σταθερή στο 3,2%. Για τον πληθωρισμό το ΔΝΤ εκτιμά πως θα επιβραδύνεται από 2,8% στα τέλη του 2024 στο 2,4% στα τέλη του 2025.

Για την Ελλάδα το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2% φέτος (από 2,1% τον Ιανουάριο στην έκθεση βάση του Άρθρου 4), ενώ για το 2025 αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή του σε ρυθμό 2% από 1,6% προηγουμένως. Εκτιμά πως θα είναι οριακά πιο χαμηλός ο δείκτης τιμών καταναλωτή (άνοδος 2,7% και 2,2%) αλλά και ελαφρά βραδύτερη (στο 9,4% και στο 8,7% αντίστοιχα το 2024 και το 2025) η μείωση της ανεργίας.

Η παγκόσμια οικονομία

Για την παγκόσμια οικονομία αναφέρει το ΔΝΤ πως στο μέλλον οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικών πολιτικών, θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε μέτρα που θα συμβάλλουν στην διατήρηση ή ακόμη και στην βελτίωση της ανθεκτικότητας της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πρώτη τέτοια προτεραιότητα, είναι η δημιουργία δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας. Ακόμα και αν ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν υψηλά και η δυναμική του δημοσίου χρέους έχει γίνει λιγότερο ευνοϊκή, αναφέρει το ΔΝΤ.

Κατά συνέπεια, μία αξιόπιστη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, να βελτιώσει τις δημοσιονομικές προοπτικές και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Δυστυχώς τα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής έως τώρα είναι ανεπαρκή και μπορεί να εκτροχιασθούν επιπλέον» λόγω των εκλογικών κύκλων.

Ειδικά στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής αναφέρεται πως δεν είναι ποτέ εύκολο να εφαρμοστεί, αλλά είναι καλύτερο να μην περιμένουμε η αγορά να υπαγορεύσει τους όρους με τους οποίους θα γίνει. Η σωστή προσέγγιση είναι να ξεκινήσουν τώρα, με αργά και σταθερά βήματα. Μόλις ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο, αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική διαχείρισης του χρέους θα «ανοίξει το δρόμο» για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει το ΔΝΤ αναδεικνύοντας ως παράδειγμα την πολιτική που ασκήθηκε το 1993.

Για τους κινδύνους που υπάρχουν αναφέρει πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και οι επιθέσεις στο μέτωπο της Ρωσίας μπορούν να ωθήσουν σε νέα αύξηση τιμών. Στον αντίποδα, πτωτικά θα μπορούσε να επηρεάσει μία επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης πετρελαίου σε συνδυασμό με ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, και πιθανόν με αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ για την ανάκτηση μεριδίου αγοράς. Οι προοπτικές για την αύξηση της ζήτησης είναι εξαιρετικά αβέβαιες, αναφέρει.

Σχετικα αρθρα

Πώς 30.000 επιπλέον συνταξιούχοι «ροκανίζουν» 400 εκατ. ευρώ από τα υπερέσοδα

admin

Το νέο αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο

admin

Χόλτσμαν: Όχι στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο

admin

Το Μπαχρέιν αναζητά επενδυτές για αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία

admin

Στα 18,16 δισ. ευρώ το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το 2023

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κύκλου εργασιών και όγκου στο λιανικό εμπόριο τον Φεβρουάριο

admin

ΤτΕ: Πάνω από 30 εκατ. οι τουρίστες το 2023 – Αύξηση 16,5% στα έσοδα

admin

Θεσσαλονίκη: Τρεις αποφάσεις φέρνουν πιο κοντά το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς «ThessINTEC»

admin

ΥΠΕΘΟ: Προς σταδιακή αποδέσμευση του «μαξιλαριού» διαθεσίμων

admin

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για ανάπτυξη, πληθωρισμό – Πού εφιστά την προσοχή

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024-2025: Ανοδος ΑΕΠ 2,5% φέτος και 2,6% το 2025 –  Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του  ΑΕΠ

admin

Πληθωρισμός – Eurostat: Σταθερός στην Ευρώπη, μειώθηκε στην Ελλάδα

admin