Image default
Αγορές

Μέση Ανατολή και επιτόκια «πληγώνουν» τα ασιατικά χρηματιστήρια

Μέση Ανατολή και επιτόκια «πληγώνουν» τα ασιατικά χρηματιστήρια

Απότομη πτώση σημειώνουν την Τρίτη (16/4) οι ασιατικές μετοχές, ακολουθώντας το παράδειγμα της Wall Street, εν μέσω νέων ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια στις ΗΠΑ.

Οι απώλειες για τις κινεζικές μετοχές ήταν μικρότερες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μεγάλους δείκτες, καθώς τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η εγχώρια οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,3% το α’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για ανάπτυξη 4,8%, ενώ επίσης αυξήθηκε από το 4,8% που σημειώθηκε το δ’ τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με αναλυτές, η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον ετήσιο στόχο του 5% στο ΑΕΠ της, ειδικά εν μέσω των νέων μέτρων τόνωσης της αγοράς και ορισμένων βελτιώσεων στις καταναλωτικές δαπάνες.

Υπάρχουν, ωστόσο, άλλα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η δυναμική μπορεί να μειωθεί για την κινεζική οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, όπως και οι λιανικές πωλήσεις. Οι κινεζικές μετοχές καταγράφουν άνοδο τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς ανέκαμψαν από τα χαμηλά πενταετίας που σημείωσαν τον περασμένο Ιανουάριο.

Στις ΗΠΑ τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις ενίσχυσαν τους φόβους για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Οι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν τη Δευτέρα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών δεικτών κινούνται επίσης πτωτικά, προοιωνίζοντας νέες απώλειες.

Οι μετοχές στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ωκεανίας υποχώρησαν σημαντικά, με το κλίμα να παραμένει αρνητικό. Οι αγορές αναμένουν τα ισραηλινά αντίποινα στη μεγάλης κλίμακας επίθεση από το Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο, που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή.

Στις σημερινές συναλλαγές, ο ιαπωνικός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε 1,88% στις 38.470,50 μονάδες και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 1,66% στις 7.624 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite χάνει 0,95% στις 3.028,28 μονάδες και ο Shenzhen Component κινείται χαμηλότερα κατά 1,26% στις 9.251,58 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng καταγράφει «βουτιά» 2,07% στις 16.257 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο KOSPI «πέφτει» 2,15% στις 2.613,45 μονάδες.

#ασιατικές_αγορές

Σχετικα αρθρα

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

admin

Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

admin

Άνοδος στη Wall Street με οδηγό Tesla, Apple και Domino’s

admin

Ήπια άνοδος στις Ευρωαγορές εν αναμονή Fed και εταιρικών αποτελεσμάτων

admin

Ανοδικά ξεκινά την εβδομάδα η Wall Street- Άλμα η Tesla

admin

Οι αποδόσεις της τεχνολογίας αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τα μάκρο

admin

Ευρωαγορές: Δυναμικό ξεκίνημα ενόψει Fed και νέων στοιχείων

admin

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές – Ανησυχία για το γεν

admin

Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

admin

Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

admin

Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

admin

Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

admin