Image default
BLOOMBERG

«Βουλιάζουν» τα ελβετικά ρολόγια – Πτώση 42% στην αγορά της Κίνας

Βουλιάζει η ζήτηση για πολυτελή ελβετικά ρολόγια στη Κίνα, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες εξαγωγές να καταγράφουν την χαμηλότερη ζήτηση για τον Μάρτιο, από τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Συνολικά οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 16% σε αξία, κατρακυλώντας στα 2 δισ. ελβετικά φράγκα (2,2 δισ. δολάρια) σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας της ελβετικής βιομηχανίας ρολογιών.

Προβληματισμός για την Κίνα

Το μεγαλύτερο πλήγμα στη ζήτηση σημειώθηκε στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα ελβετικά ρολόγια, με τις αποστολές να βουλιάζουν στο 42%, κάτω από τα επίπεδα του Μαρτίου του 2020, την περίοδο που πάγωσαν οι εξαγωγές λόγω της πανδημίας.

Ακόμα χειρότερα ήταν τα στοιχεία για τις αποστολές στο Χονγκ Κονγκ, όπου η βουτιά ήταν της τάξης του 44%.

«Η τάση για βουτιά είναι χειρότερη από αυτή που περιμέναμε και η περίπτωση της Κίνας είναι πραγματικά ανησυχητική», ανέφερε ο Jean-Philippe Bertschy, αναλυτής της Vontobel στην Ελβετία, σημειώνοντας ότι τα αποθέματα στην περιοχή παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι μετοχές της Swatch Group, στην οποία ανήκουν τα brands  Omega και Longines, κατέγραψαν νέο χαμηλό 52 εβδομάδων την Πέμπτη, με απώλειες 1% στις συναλλαγές στη Ζυρίχη. Οι μετοχές της Richemont, στην οποία ανήκουν τα brands Vacheron Constantin και Cartier, υποχώρησαν επίσης κατά περίπου 1%.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σταθερά μειωμένη ζήτηση για τα ελβετικά ρολόγια, έναν κλάδο που άνθισε την περίοδο της πανδημίας, σε ένα παρατεταμένο «ράλι», το οποίο διήρκησε μέχρι τα μέσα του 2023.

Αναταραχή στον κλάδο της πολυτέλειας

Η ζήτηση για ελβετικά πολυτελή ρολόγια αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές, «κολλημένοι» στα σπίτια τους και με αποταμιεύσεις από τα κυβερνητικά μέτρα, ξόδευαν σε πολυτελείς αγορές, με τις πωλήσεις σε Rolex και Patek Philippe να εκτοξεύονται.

Πολλοί Ελβετοί ωρολογοποιοί δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω των απανωτών λουκέτων και προχώρησαν σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών.

Όμως οι καταναλωτές δεν είχαν πλέον τις ίδιες οικονομικές αντοχές με την περίοδο της πανδημίας. Τα υψηλά επιτόκια, οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και οι πρόσφατες γεωπολιτικές συγκρούσεις έχουν περιορίσει δραστικά τις δαπάνες στον κλάδο της πολυτέλειας, επηρεάζοντας και τον τομέα των ελβετικών ρολογιών.

Η Ομοσπονδία ανέφερε ότι οι αποστολές ρολογιών, βάσει κομματιών, τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 25% σε 1,1 εκατομμύρια κομμάτια, καθώς υποχώρησαν οι παραγγελίες από τους λιανοπωλητές.

Ποια μοντέλα πλήττονται περισσότερο

Οι ΗΠΑ παραμένουν μία ισχυρή αγορά για τα ελβετικά ρολόγια, με τις αποστολές να καταγράφουν πολύ χαμηλότερο ρυθμό μείωσης. Τον Μάρτιο, οι αποστολές μειώθηκαν κατά 6,5%.

Αναφορικά με το εύρος των τιμών των πολυτελών ρολογιών, οι αποστολές των μοντέλων  που αξίζουν από 3.000 ελβετικά φράγκα και πάνω και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της αξίας των εξαγωγών μειώθηκαν κατά περίπου 10% σε αξία, ενώ οι εξαγωγές ρολογιών με τιμές μεταξύ 500 και 3.000 φράγκων μειώθηκαν κατά 38%.

Ακόμα όμως και τα φθηνότερα μοντέλα, ρολόγια με τιμή κάτω των 200 φράγκων – στην οποία περιλαμβάνεται η δημοφιλής συνεργασία MoonSwatch της Swatch- κατέγραψε πτώση 19% τον Μάρτιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε επίσης:

Πολυτελή ρολόγια: Εντυπωσιακό ροζ χρυσό με πράσινο καντράν η νέα τάση της μόδας

Dufour (CEO Rolex): Γιατί θεωρεί ότι τα ρολόγια δεν είναι επένδυση

Σκάνδαλο των Rolex: Έφοδος στο σπίτι της προέδρου του Περού (Video)

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Στη Χάγη στο πλευρό της Νότιας Αφρικής και κατά του Ισραήλ

admin

LVMH: Τι συζητά για το μέλλον του εμπορικού σήματος Marc Jacobs

admin

Bloomberg για το Ελληνικό: H μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης χτίζεται στην Ελλάδα

admin

L’Occitane: Έξοδο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Reinold Geiger

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

admin

HSBC: Αιφνίδια αποχώρηση του CEO της τράπεζας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια

admin

Πώς η τουρκική λίρα έγινε η αγαπημένη επιλογή της Wall Street

admin

Tesla: Συνεργασία με την «κινεζική Google» για το Full Self-Driving

admin

Puig (Paco Rabanne): Στα 24,5 ευρώ η τιμή της IPO του ιστορικού ομίλου ειδών πολυτελείας

admin

Τι κρύβει η τεράστια προσφορά της BHP και η εκτίναξη του χαλκού στα 10.000 δολάρια

admin

Τα τελευταία μέτρα της μάχης κατά του πληθωρισμού θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Fed

admin