Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα επιδρομή στο Ιράν σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το σαββατοκύριακο με εκατοντάδες drones και πυραύλους, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Τα ABC News, CBS και CNN, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν σε επιχείρηση για την οποία είχε ενημερωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Το NBC διευκρίνισε πως δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή.

Το CNN διευκρίνισε πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ως τώρα. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να απαντήσει “δεν έχουμε τίποτε να πούμε αυτή τη στιγμή”.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει “κανένα” σχόλιο να κάνει “προς το παρόν” σχετικά με τις πληροφορίες περί “ισχυρών εκρήξεων” στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

“Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν”, περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, ενώ η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ισραήλ διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως θα ανταποδώσει την πρόσφατη επίθεση του Ιράν με πάνω από 350 drones και πυραύλους, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει.

Η επίθεση του Ιράν έγινε σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, που η Τεχεράνη απέδωσε στον ισραηλινό στρατό.

Ιράν: “Καμιά” σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις – “Απόλυτα ασφαλείς” οι πυρηνικές εγκαταστάσεις
Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε “καμιά μείζων ζημιά” έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα.

“Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας”, δεν αναφέρθηκε “καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας”, σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

Αρκετά drones “καταρρίφθηκαν” από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες, όμως, τουλάχιστον “μέχρι στιγμής”, δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους, διαβεβαίωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος.

“Ως αυτή την ώρα, δεν έχει γίνει αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό στην Ισφαχάν ή σε άλλες περιοχές της χώρας”, ανέφερε ο Χουσέιν Νταλιριάν μέσω X, αντικρούοντας τις πληροφορίες αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, είναι “απόλυτα ασφαλείς”, διαβεβαίωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω πληροφοριών για “ισχυρές εκρήξεις” στην περιοχή αυτή.

“Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης περί συμβάντος στις εγκαταστάσεις αυτές είναι λαθεμένες”, πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο “αξιόπιστες πηγές” του.

Ο ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού, Σιαβός Μιχαντούστ, επιβεβαίωσε πως δεν προκλήθηκαν ζημιές από τη νυκτερινή επίθεση, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρότοι που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον “ύποπτου αντικειμένου”.

Το Ιράν αναστέλλει τις πτήσεις
Το Ιράν ανέστειλε τις πτήσεις πάνω από αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής πόλης Ισφαχάν, όπου όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο.

“Οι πτήσεις πάνω από τις πόλεις Ισφαχάν και Σιράζ έχουν ανασταλεί”, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν ενεργοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες την αντιαεροπορική άμυνα σε διάφορες επαρχίες, εν μέσω πληροφοριών για “ισχυρές εκρήξεις” στην επαρχία Ισφαχάν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Επαναλειτούργησαν, από την άλλη, τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, στα οποία η εναέρια κυκλοφορία είχε επίσης ανασταλεί.

Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι μία πτήση από τη Ρώμη, που είχε λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς Άγκυρα, αναμένεται στην Τεχεράνη.

Εκρήξεις και στη Συρία
Εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα στη νότια Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Ακούστηκαν εκρήξεις στον τομέα όπου βρίσκεται θέση ραντάρ του συριακού στρατού, ανάμεσα στις επαρχίες Σουέιντα και Ντεράα”, καθώς “η ισραηλινή (πολεμική) αεροπορία έκανε εντατικές υπερπτήσεις στην περιοχή”, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με τον Ραγιάν Μαρούφ, ιδρυτή ειδησεογραφικού ιστότοπου της περιοχής, “έγιναν βομβαρδισμοί εναντίον θέσης ραντάρ του συριακού στρατού στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Σουέιντα”. Δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει από ποιον.

Το Ισραήλ βάζει συχνά στο στόχαστρο θέσεις του συριακού στρατού και ενόπλων οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν που πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αγορές

Οι αγορές αντέδρασαν αμέσως στις αναφορές για επιδρομές κατά του Ιράν και το πετρέλαιο εκτοξεύθηκε 3% πάνω από τα 90 δολ/βαρέλι, αν και γρήγορα υποχώρησε ελαφρώς, με το brent στα 89,32 δολ. και το WTI στα 84,92 δολάρια/βαρέλι.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ηγήθηκε των απωλειών στην Ασία, σημειώνοντας πτώση 3,3%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 2,78%, μαζί με την πτώση των περισσότερων άλλων σημαντικών ασιατικών αγορών.

Οι μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σημείωσαν πτώση, ενώ τα ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και ιαπωνικό γεν ενισχύθηκαν .

Συγκεκριμένα, ο χρυσός σημείωσε ιστορικό υψηλό, το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε επίσης, ενώ το bitcoin σημείωσε βουτιά. Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν πτώση άνω του 1%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 2,83%, αενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 3,25%

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 1,59%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,49%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 0,68%.

Ο χρυσός σημειώνει νέο ρεκόρ
Τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια αυξήθηκαν μετά τις ανεπιβεβαίωτες αναφορές για εκρήξεις στο Ιράν, με το πρακτορείο ειδήσεων Fars να αναφέρει ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της κεντρικής πόλης Ισφαχάν της χώρας.

Οι τιμές spot του χρυσού εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό στα 2.411,09 δολ/ ουγγιά, ενώ το γεν ενισχύθηκε κατά 0,45% στα 153,93 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Οι τιμές του bitcoin υποχώρησαν κατά 1,44% στα 60.186 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coin Metrics.

Σχετικα αρθρα

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2% εφέτος και 2,5% το 2025 για την Ελλάδα

admin

ICAP CRIF: Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης

admin

Στο Παρίσι ο Κ. Χατζηδάκης για την Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ – Η ατζέντα

admin

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

admin

Τα πράσινα τιμολογία για τον Μάιο

admin

Fed: Οι χρησμοί Πάουελ για τα επιτόκια – Τι εμποδίζει προς το παρόν τη μείωση

admin

Στα «τυφλά» προς το παρόν το επόμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών

admin

IOBE: Τα μηνύματα για τους επόμενους μήνες – Τι θα επηρεάσει το οικονομικό κλίμα

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Ξεκίνησε η «επιστροφή» πινακίδων – Η διαδικασία

admin

Ο στασιμοπληθωρισμός στο ράφι αποτελεί την νέα κανονικότητα

admin

Κ. Χατζηδάκης για διασύνδεση POS-ταμειακών: Κάποιοι που βολεύονται με τη φοροδιαφυγή θα συμμορφωθούν

admin

Πάουελ (Fed): O πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός – Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων

admin