Image default
BLOOMBERG

Greubel Forsey: Μειώνει τις τιμές η εταιρεία που κατασκευάζει ρολόγια αξίας $1 εκατ.

Προσιτές τιμές υπόσχεται η ελβετική εταιρεία ωρολογοποιίας Greubel Forsey, της οποίας τα περίπλοκα υψηλών προδιαγραφών ρολόγια, ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο δολάρια, καθιστώντας τα ένα προνόμιο για ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο.

Η εταιρεία, που βρίσκεται στο προσκήνιο από το 2004, αναλαμβάνει τώρα να τοποθετήσει τα μοναδικά της ρολόγια σε περισσότερους καρπούς, ωστόσο, αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για ένα brand που συνήθως κατασκευάζει λιγότερα από 110 ρολόγια ετησίως.

Διάσημη για τα εξαιρετικά μηχανικά της “θαύματα”, που περιλαμβάνουν προσεγμένο φινίρισμα και μεγάλη ακρίβεια, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την παραγωγή περισσότερων μοντέλων σε πιο προσιτές τιμές, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων αγοραστών.

Οι πελάτες της, είναι μέλη μιας ελίτ ομάδας συλλεκτών πολυτελών ρολογιών, οι οποίοι δεν αρκούν για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Η αλλαγή πλεύσης

Η Greubel Forsey ξεκίνησε τη νέα της στρατηγική το 2020, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν οι πωλήσεις και η παραγωγή σταμάτησαν. Τότε εντάχθηκε στην εταιρεία  και ο Διευθύνων Σύμβουλος Antonio Calce.

Antonio Calce
Antonio Calce (- Linkedin)

Εκείνη την εποχή, η Greubel Forsey διέθετε περίπου 95 τεχνίτες- σχεδόν έναν υπάλληλο ανά ρολόι – και η μέση τιμή ανά μονάδα κυμαινόταν γύρω στα 500.000 φράγκα (περίπου 514.000 ευρώ).

Ο ελβετικός όμιλος πολυτελών ετερογενών δραστηριοτήτων Richemont, που κατέχει τις Cartier, Van Cleef & Arpels και Vacheron Constantin, εξακολουθούσε να κατέχει μερίδιο 20% στο brand που είχε εξαγοράσει το 2006.

Αυτή η επένδυση, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυση της εταιρείας από τους ωρολογοποιούς Robert Greubel και Stephen Forsey, ανέδειξε τη σημασία του έργου τους στον κλάδο.

Ο Γαλλικής καταγωγής Greubel, βετεράνος της IWC, εργαζόταν στην ελβετική ωρολογοποιία Renaud & Papi όταν συνάντησε τον Forsey, έναν Άγγλο ωρολογοποιό που κάποτε ειδικευόταν στην αποκατάσταση ρολογιών αντίκες.

DOUBLE TOURBILLON 30˚

Κυκλοφόρησε το 2004, για πάνω από 400.000 δολάρια. Αυτό είναι το ρολόι που έδωσε ώθηση στην εταιρεία. Διαθέτει δύο ορατά τουρμπιγιόν: Το ένα, με κλίση 30 μοιρών, περιστρέφεται κάθε 60 δευτερόλεπτα και το άλλο, που περιστρέφεται κάθε τέσσερα λεπτά. Διατηρούν σταθερές τις λειτουργίες χρονισμού σε οποιαδήποτε γωνία. Πηγή: Bloomberg
Κυκλοφόρησε το 2004, για πάνω από 400.000 δολάρια. Αυτό είναι το ρολόι που έδωσε ώθηση στην εταιρεία. Διαθέτει δύο ορατά τουρμπιγιόν: Το ένα, με κλίση 30 μοιρών, περιστρέφεται κάθε 60 δευτερόλεπτα και το άλλο, που περιστρέφεται κάθε τέσσερα λεπτά. Διατηρούν σταθερές τις λειτουργίες χρονισμού σε οποιαδήποτε γωνία. - -

Ξεκίνησαν μόνοι τους, δημιουργώντας περίπλοκους μηχανισμούς για άλλους – και το δικό τους επαναστατικό Double Tourbillon 30˚ – πριν η εταιρεία εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2005.

Η ομάδα  των ειδημόνων των ρολογιών με τους καινοτόμους μηχανισμούς της, τις στιβαρές κάσες και τα τρισδιάστατα καντράν, τράβηξε αμέσως την προσοχή των φανατικών συλλεκτών.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτοι είναι οι μηχανισμοί tourbillon της εταιρείας, οι περιστρεφόμενες σφαίρες που μοιάζουν με γυροσκόπια που βελτιώνουν εξαιρετικά την ακρίβεια του ρολογιού.

QUADRUPLE TOURBILLON

Κυκλοφόρησε το 2008. Αυτό το ρολόι χρησιμοποιεί όχι δύο αλλά τέσσερα τουρμπιγιόν. Ένα σφαιρικό διαφορικό (σαν του αυτοκινήτου), υπολογίζει κατά μέσο όρο τον ρυθμό με τον οποίο το ρολόι «τρέχει», για να επιτύχει απαράμιλλη ακρίβεια. Διαθέτει επίσης διάφανες ράχες από ζαφείρι, οπότε η λειτουργία και των τεσσάρων φαίνεται στην πρόσοψη του ρολογιού. Πηγή: Bloomberg
Κυκλοφόρησε το 2008. Αυτό το ρολόι χρησιμοποιεί όχι δύο αλλά τέσσερα τουρμπιγιόν. Ένα σφαιρικό διαφορικό (σαν του αυτοκινήτου), υπολογίζει κατά μέσο όρο τον ρυθμό με τον οποίο το ρολόι «τρέχει», για να επιτύχει απαράμιλλη ακρίβεια. Διαθέτει επίσης διάφανες ράχες από ζαφείρι, οπότε η λειτουργία και των τεσσάρων φαίνεται στην πρόσοψη του ρολογιού. - -

Μάλιστα, η εταιρεία κατασκεύασε κάποτε ένα ρολόι με τέσσερις από αυτούς.

Οι δημιουργίες των δύο κορυφαίων κατασκευαστών, κέρδισαν το διάσημο Aiguille d’Or, το κορυφαίο βραβείο στο Grand Prix d’Horlogerie de Genève – τα Όσκαρ της βιομηχανίας ρολογιών – όχι μία, αλλά δύο φορές, το 2010 και 2015.

«Από την αρχή, η Greubel Forsey επέλεξε να τοποθετηθεί ως μια εξαιρετικά εξειδικευμένη και high-end επωνυμία», σημειώνει ο Oliver Müller, επικεφαλής της LuxeConsult, η οποία βοηθά τη Morgan Stanley να δημοσιεύσει την ετήσια οικονομική της έκθεση για την ελβετική βιομηχανία.

Με τόσο μικρό αριθμό ρολογιών σε κυκλοφορία, το brand ήταν ελάχιστα γνωστό εκτός του κύκλου των πλουσίων.

Ο Robert Downey Jr. – ειδήμων και ο ίδιος – φόρεσε ένα Greubel Forsey Double Tourbillon Technique το 2019, όταν μαζί με άλλους ηθοποιούς του Avengers στο Endgame, βούτηξαν τα χέρια τους σε τσιμέντο για να απαθανατιστούν στο Grauman’s Chinese Theatre στο Χόλιγουντ. (Το στιβαρό ρολόι επιβίωσε μια χαρά.)

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο 

Αμέσως μετά, η εταιρεία έφερε τον Calce, έναν Ιταλό, γεννημένο στην Ελβετία, με εμπειρία στις Piaget, Panerai, Corum και την τότε Kering Girard-Perregaux.

Ο Ντάουνι φοράει ένα Double Tourbillon στην στο event Endgame το 2019 Πηγή: Bloomberg
Ο Ντάουνι φοράει ένα Double Tourbillon στην στο event Endgame το 2019 - -

Σε μια αποστολή να επικεντρωθεί στην επιχειρηματική στρατηγική και τις λειτουργίες, κάθισε με τον Greubel και έκανε τον απολογισμό του.

«Ήταν μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας», δηλώνει ο Calce από τα κεντρικά γραφεία και το ατελιέ της Greubel Forsey στο La Chaux-de-Fonds της Ελβετίας.

Ο ανταγωνισμός ήταν αυξημένος από μάρκες όπως οι Audemars Piguet, MB&F και η ταχέως αναπτυσσόμενη Richard Mille, οι οποίες κατασκεύαζαν υψηλής τεχνολογίας, καλοσχεδιασμένα ρολόγια σε τιμές που εξακολουθούσαν να είναι άπιαστες, αλλά χαμηλότερες, κατά μέσο όρο, από εκείνα της Greubel Forsey.

Η εταιρεία χρειαζόταν απλώς να πουλήσει περισσότερα ρολόγια για να επιβιώσει, παρόλο που το εργοστάσιο και οι εργαζόμενοί της δεν ήταν προετοιμασμένοι για μια σημαντική αύξηση της παραγωγής.

GMT

Τα περισσότερα ρολόγια GMT έχουν επιπλέον ωροδείκτη, αλλά μόνο ο Greubel Forsey θα μπορούσε να εφεύρει έναν, το 2011, με μια τρισδιάστατη περιστρεφόμενη σφαίρα στη κάσα του, δίνοντας μια μοναδική άποψη κάθε ζώνης ώρας από μπροστά και στο πλάι. Πηγή: Bloomberg
Τα περισσότερα ρολόγια GMT έχουν επιπλέον ωροδείκτη, αλλά μόνο ο Greubel Forsey θα μπορούσε να εφεύρει έναν, το 2011, με μια τρισδιάστατη περιστρεφόμενη σφαίρα στη κάσα του, δίνοντας μια μοναδική άποψη κάθε ζώνης ώρας από μπροστά και στο πλάι. - -

«Ο στόχος ήταν, βήμα βήμα, να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη για το μέλλον», εξηγεί ο Calce, ο οποίος είναι αρκετά κομψός. Είναι μεγαλόσωμος και ψηλός και προτιμά τα σκούρα ναυτικά κοστούμια που συνδυάζονται με ανοιχτά πουκάμισα και επώνυμα αθλητικά παπούτσια.

Μεταξύ των πρώτων σημαντικών κινήσεων υπό την ηγεσία του Calce ήταν η εξαγορά του μεριδίου 20% της Richemont, η οποία επέτρεψε στην Greubel Forsey να λάβει τη θέση της μεταξύ της αυξανόμενης λίστας των real ελβετικών εταιρειών, που αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Οι συλλέκτες ενδιαφέρονται για αυτές τις επωνυμίες επειδή θεωρούνται πιο προσιτές.

Αύξηση της παραγωγής

Μιλώντας στο - News το 2023, ο Calce ανέφερε ότι η παραγωγή θα μπορούσε τελικά να φτάσει τα 500 ρολόγια το χρόνο, ενώ η μέση τιμή πώλησης θα μειωνόταν στο μισό για να κατακτήσει μια ευρύτερη αγορά.

Το ατελιέ της εταιρείας, χτισμένο γύρω από μια αγροικία αιώνων στο La Chaux-de-Fonds, έπρεπε να αναπτυχθεί. «Κάναμε μεγάλο αγώνα στην αρχή, γιατί έπρεπε να προστατεύσουμε όλη τη μοναδική δημιουργικότητα που χαρακτήριζε το brand», αναφέρει ο Calce προσθέτοντας όμως ότι «δεν γίνεται να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο, με χαμηλότερες τιμές».

Ωστόσο, η εταιρεία πρόσθεσε περίπου 50 τεχνίτες και κατασκεύασε περίπου 225 ρολόγια πέρσι.

Οι τιμές τώρα κατά μέσο όρο είναι περίπου στα 290.000 φράγκα, ενώ η εταιρεία διαθέτει μερικά ρολόγια 41 χιλιοστών και 39 χιλιοστών.

Σχεδιάζει ακόμη και ένα ρολόι κάτω των 38 χιλιοστών φέτος, μια τεράστια αλλαγή για μια μάρκα που κατασκευάζει ρολόγια των 45 χιλιοστών και ακόμη και 47 χιλιοστών.

Σημειώνεται ότι για το Balancier Convexe S2, η εταιρεία χρησιμοποιεί κάσα από άνθρακα για πρώτη φορά.

DOUBLE BALANCIER 

Κυκλοφόρησε το 2016. Είναι το πρώτο στη σειρά που εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα. Διαθέτει δύο ταλαντευόμενους τροχούς ισορροπίας που περιστρέφονται προς τα πίσω και προς τα εμπρός με διαφορετικούς ρυθμούς για να τροφοδοτούν την κίνηση. Αυτοί οι ορατοί τροχοί είναι εντυπωσιακά συμμετρικοί στο 3D καντράν, το οποίο είναι διακοσμημένο με υλικά υψηλής ποιότητας. Πηγή: Bloomberg
Κυκλοφόρησε το 2016. Είναι το πρώτο στη σειρά που εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα. Διαθέτει δύο ταλαντευόμενους τροχούς ισορροπίας που περιστρέφονται προς τα πίσω και προς τα εμπρός με διαφορετικούς ρυθμούς για να τροφοδοτούν την κίνηση. Αυτοί οι ορατοί τροχοί είναι εντυπωσιακά συμμετρικοί στο 3D καντράν, το οποίο είναι διακοσμημένο με υλικά υψηλής ποιότητας. - -

Ένα από τα νέα της ρολόγια, το Balancier 3, από τιτάνιο, κοστίζει 160.000 φράγκα, παρά τις 30 ώρες γυαλίσματος με το χέρι που απαιτούνται.

Σύμφωνα με τον Calce, η αρχική ιδέα να αυξηθεί η παραγωγή στα 500 ρολόγια το χρόνο ήταν πολύ φιλόδοξη, ενώ ο ίδιος λέει πως μειώνει την προγραμματισμένη παραγωγή από 300 το 2024 σε περίπου 250.

Στόχος τώρα είναι η διατήρηση της ποιότητας και η πώληση σε λιγότερες, αλλά καλύτερες τοποθεσίες.

Η εταιρεία συνεργάζεται με 60 λιανοπωλητές, στους οποίους χορηγούνται ένα ή δύο ρολόγια το χρόνο.

BALANCIER S

Αυτό το κομμάτι υπερ-υψηλής ποιότητας των 43 mm που κυκλοφόρησε το 2020, είναι από τιτάνιο και αντιπροσωπεύει την αρχή της στροφής της μάρκας σε πιο μοντέρνο και σύγχρονο σχεδιασμό. Διαθέτει έναν υπερμεγέθη γωνιακό τροχό ισορροπίας και μια εντυπωσιακή τεχνοτροπία Πηγή: Bloomberg
Αυτό το κομμάτι υπερ-υψηλής ποιότητας των 43 mm που κυκλοφόρησε το 2020, είναι από τιτάνιο και αντιπροσωπεύει την αρχή της στροφής της μάρκας σε πιο μοντέρνο και σύγχρονο σχεδιασμό. Διαθέτει έναν υπερμεγέθη γωνιακό τροχό ισορροπίας και μια εντυπωσιακή τεχνοτροπία - -

Πρόσφατα άνοιξαν καταστήματα στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο (η Ιαπωνία είναι η μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας).

Η Σιγκαπούρη, το Ντουμπάι και η Πόλη του Μεξικού θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες.

«Είναι πάντα δύσκολο να επανατοποθετήσεις μια μάρκα πολυτελείας, κατεβαίνοντας στην κλίμακα των τιμών», εκτιμά ο Müller.

Συγκριτικά, η ανταγωνίστρια εταιρεία Richard Mille, πούλησε περίπου 5.600 ρολόγια πέρσι με μέση τιμή τα 275.000 φράγκα.

«Λαμβάνουν τη σωστή απόφαση να αυξήσουν λίγο τον όγκο τους και σε πιο προσιτές τιμές. Όμως, ο “αέρας” είναι άλλος εκεί πάνω», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: 

Πωλείται το ακριβότερο διαμέρισμα του ανατολικού Λονδίνου – Πώς είναι ένα ρετιρέ 17,5 εκατ. λιρών

Πολυτελή ρολόγια: Τολμηρά σχέδια, χρώμα και παιχνιδιάρικη διάθεση στις τοπ τάσεις του 2024

Πολυτελή ρολόγια: Εντυπωσιακό ροζ χρυσό με πράσινο καντράν η νέα τάση της μόδας

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Diageo: Νέος οικονομικός διεθυντής μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

admin

Paramount: Νέα πρόταση 26 δισ. δολαρίων από Apollo και Sony

admin

United Group: H E& του Άμπου Ντάμπι εξετάζει ενδεχόμενη εξαγορά της μητρικής της Nova – Στα 8 δισ. η αποτίμηση

admin

Τουρκία: Στη Χάγη στο πλευρό της Νότιας Αφρικής και κατά του Ισραήλ

admin

LVMH: Τι συζητά για το μέλλον του εμπορικού σήματος Marc Jacobs

admin

Bloomberg για το Ελληνικό: H μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης χτίζεται στην Ελλάδα

admin

L’Occitane: Έξοδο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Reinold Geiger

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

admin

HSBC: Αιφνίδια αποχώρηση του CEO της τράπεζας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια

admin

Πώς η τουρκική λίρα έγινε η αγαπημένη επιλογή της Wall Street

admin