Image default
Οικονομία

Αναβαθμίζεται ο οικολογικός σχεδιασμός για «πράσινα» και βιώσιμα προϊόντα

Εγκρίθηκε το αναθεωρημένο πλαίσιο οικολογικού σχεδιασμού, το οποίο θεσπίζει απαιτήσεις περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για τα περισσότερα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ.

Εγκρίθηκε το αναθεωρημένο πλαίσιο οικολογικού σχεδιασμού, το οποίο θεσπίζει απαιτήσεις περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για τα περισσότερα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ. Ο κανονισμός εγκρίθηκε με 455 ψήφους υπέρ, 99 κατά και 54 αποχές. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στη βελτίωση διαφόρων πτυχών των προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικά και αξιόπιστα, ευκολότερα στην επαναχρησιμοποίηση, την αναβάθμιση, την επισκευή και την ανακύκλωση, αλλά και να χρησιμοποιούνται λιγότεροι πόροι, ενέργεια και νερό για την παραγωγή τους.

Οι ειδικές απαιτήσεις για τα προϊόντα θα ορίζονται από την Επιτροπή μέσω παράγωγου δικαίου. Η νομοθεσία ζητά από την Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα σε ορισμένες ομάδες προϊόντων στον πρώτο κύκλο εργασίας της, συμπεριλαμβανομένων του σιδήρου, του χάλυβα, του αλουμινίου, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (ιδίως ρούχων και παπουτσιών), των επίπλων, των ελαστικών αυτοκινήτων, των απορρυπαντικών, των χρωμάτων, των λιπαντικών και των χημικών ουσιών.

Τα ψηφιακά «διαβατήρια προϊόντων» που θα περιέχουν ακριβείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές αγοράς. Η Επιτροπή θα διαχειρίζεται μια δημόσια διαδικτυακή πύλη που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να αναζητούν και να συγκρίνουν πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα διαβατήρια προϊόντων.

Οι κανόνες απαγορεύουν την καταστροφή απούλητων ρούχων, εξαρτημάτων και παπουτσιών, δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, ενώ προβλέπεται μεγαλύτερο διάστημα έξι ετών για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Στο μέλλον, η Επιτροπή μπορεί να προσθέσει και άλλες κατηγορίες στον κατάλογο των μη πωληθέντων προϊόντων για τα οποία θα πρέπει να θεσπιστεί απαγόρευση καταστροφής.

Η εισηγήτρια Alessandra Moretti (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε: «Ήρθε η ώρα να τερματιστεί το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που είναι τόσο επιβλαβές για τον πλανήτη μας, την υγεία μας και την οικονομία μας. Τα νέα προϊόντα θα σχεδιάζονται με τρόπο που ωφελεί όλους, σέβεται τον πλανήτη μας και προστατεύει το περιβάλλον. Τα βιώσιμα προϊόντα θα καταστούν ο κανόνας, επιτρέποντας στους καταναλωτές να εξοικονομούν ενέργεια, να επισκευάζουν και να κάνουν έξυπνες περιβαλλοντικές επιλογές όταν πραγματοποιούν αγορές.»

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin