Image default
Οικονομία

Ανοιξε το βιβλίο για το 30ετες ομόλογο, αρχική καθοδήγηση για απόδοση 4,25%

Ως μεγάλη κίνηση χαρακτηρίζεται από την αγορά η απόφαση της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου αλλά και του ΟΔΔΗΧ να βγουν στην αγορά ομολόγων με νέα έκδοση 30ετούς ομολόγου.

Η επενδυτική βαθμίδα βοηθάει ώστε η χώρα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τη διάρκεια των υποχρεώσεών της και έτσι ο οργανισμός διαχείρισης του χρέους έδωσε εντολή σε BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Tράπεζα Πειραιώς ως Joint Lead Managers για ένα νέο τίτλο λήξης στις 15 Ιουνίου 2054.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο να βρίσκεται στις 175 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή στο 4,25%. 

Η πρόωρη αποπληρωμή

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεχίζεται απρόσκοπτα με την απόφαση της πρόωρης αποπληρωμής από την Ελλάδα φέτος έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας (Greek Loan Facility – GLFs) νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η κίνηση θα οδηγήσει σε όφελος έως και 40 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τους τόκους.

Με τη νέα κίνηση επιχειρείται να αξιοποιηθεί η σταθερότητα των τιμών που επικρατεί στις αγορές προ των ευρωεκλογών και είναι η μεγαλύτερη έκδοση σε όρους διάρκειας  από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το τρέχον 30ετές ομόλογο που υπάρχει στην αγορά  είναι λήξεως στις 24 Ιανουαρίου του 2052 και η τρέχουσα απόδοσή του είναι 3,9%, με το κουπόνι του στο 1,875%. Η αρχική έκδοση ήταν 24/3/2021 και το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από τα 25,8 δισ. ευρώ που ήταν το συνολικό ύψος των προσφορών. Στη συνέχεια, στις 8/9/2021, υπήρξε επανέκδοση για 1 δισ. ευρώ, με συνολικές προσφορές στα 9,6 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς διαβλέπουν ότι το ενδιαφέρον για την έκδοση θα είναι πάρα πολύ υψηλό. Πολλοί επενδυτές real money, μετά τις τελευταίες ενδείξεις ότι η ΕΚΤ τον Ιούνιο θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων, έχουν αρχίσει να τοποθετούν τα χαρτοφυλάκιά τους σε πιο μακρινές λήξεις. 


 
 
 
 

Σχετικα αρθρα

Goldman Sachs: Το τέλος της στασιμότητας στην Ευρωζώνη – Τα σενάρια για την ΕΚΤ

admin

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Influencers: Σκληρή μάχη για την παγκόσμια πίτα των 21 δισ. ευρώ

admin

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

admin

Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξάνεται τον Μάιο

admin

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

admin

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία; Δείτε τι συμβαίνει στη Γεωργία

admin

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

admin

Πληθωρισμός: Τα καλά νέα από τον δομικό δείκτη – Το στοίχημα σε μεταφορές, τουρισμό και τρόφιμα

admin

Σιδηρόδρομος: 463 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του δικτύου από τις ζημιές του Daniel

admin

Τιμές ρεύματος: Τρία εργαλεία για συγκρίσεις στη διάθεση των καταναλωτών

admin