Image default
Οικονομία

Κομισιόν: Συγκεντρώνει 8 δισ. στο πλαίσιο της 4ης κοινοπρακτικής συναλλαγής της το 2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκδίδει ομόλογα της ΕΕ εξ ονόματος της ΕΕ, συγκέντρωσε χθες 8 δισ. ευρώ σε ομόλογα της ΕΕ στο πλαίσιο της 4ης κοινοπρακτικής συναλλαγής της για το 20

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκδίδει ομόλογα της ΕΕ εξ ονόματος της ΕΕ, συγκέντρωσε χθες 8 δισ. ευρώ σε ομόλογα της ΕΕ στο πλαίσιο της 4ης κοινοπρακτικής συναλλαγής της για το 2024. Η συναλλαγή διπλής δόσης αφορούσε ένα νέο ομόλογο ύψους 4 δισ. ευρώ με λήξη στις 6 Δεκεμβρίου 2027 και τη συνεχή έκδοση 4 δισ. ευρώ ομολόγου της ΕΕ με 4% και λήξη στις 4 Απριλίου 2044.

Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε με επιτόκιο 2,951%, που αντιστοιχεί σε τιμή 99,754%, ενώ η 20ετής συνεχής έκδοση ορίστηκε σε τιμή 108,323%, με επιτόκιο 3,417 %. Οι κατατεθείσες προσφορές ανήλθαν σε 43 δισ. ευρώ στο 3ετές ομόλογο και σε 71 δισ. ευρώ στο 20ετές ομόλογο, δηλαδή υπερκαλύφθηκαν περίπου 11 και 18 φορές αντίστοιχα.

  • Κομισιόν: Έχει κάνει βήματα η Ελλάδα – Τι μένει να γίνει και οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις

Τα έσοδα από τη συναλλαγή θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων πολιτικής της ΕΕ.

Η Επιτροπή έχει πλέον συγκεντρώσει περίπου 48 δισ. ευρώ από τα 75 δισ. ευρώ που αποτελούν τον στόχο χρηματοδότησης για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Μια πλήρης επισκόπηση όλων των συναλλαγών της ΕΕ που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμη εδώ. Μια λεπτομερής επισκόπηση των προβλεπόμενων πράξεων της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι επίσης διαθέσιμη στο σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΕ. Η επόμενη συναλλαγή, σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα έκδοσης της ΕΕ, είναι η δημοπρασία ομολόγων της ΕΕ στις 29 Απριλίου 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδοτείται από τις Συνθήκες της ΕΕ να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή χαίρει εδραιωμένης φήμης στις αγορές χρεογράφων, χάρη στην έκδοση ομολόγων κατά την τελευταία 40ετία. Όλες οι εκδόσεις τις οποίες εκτελεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ. Ο δανεισμός της ΕΕ είναι εγγυημένος από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ οι συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ αποτελούν ανεπιφύλακτη νομική υποχρέωση όλων των κρατών μελών βάσει των Συνθηκών.

Σχετικα αρθρα

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

admin

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

admin

Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές

admin

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin