Image default
Αγορές

Η AI θα συνεχίσει να ωθεί υψηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές

Η AI θα συνεχίσει να ωθεί υψηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές

Μετά το sell-off της περασμένης εβδομάδας, ο δείκτης S&P 500 ανέκαμψε κατά 2,1% ως την Τετάρτη, πριν υποχωρήσει και πάλι. Οι μετοχές τεχνολογίας ανέκαμψαν κάπως από τις απώλειες, με τον Nasdaq να σημειώνει άνοδο 2,6%, επίσης, ως την Τετάρτη. Ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν μια ανησυχία, οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις κερδών, με περίπου 180 εταιρείες του S&P 500 να αποκαλύπτουν αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των Big Tech: Microsoft, Alphabet, Meta και Amazon.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εμπορευματοποίηση και τις κεφαλαιακές δαπάνες που αφορούν τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη (AI) βρίσκονται κοντά στην κορυφή της λίστας παρακολούθησης πολλών επενδυτών και οποιαδήποτε κίνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω μεταβλητότητα στις μετοχές, όπως τονίζει η UBS. Ωστόσο, οι αναλυτές της πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα και οι προσδοκίες των εταιρειών που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να εδραιώσουν τη θετική εικόνα για την τεχνητή νοημοσύνη και τον παγκόσμιο τεχνολογικό τομέα, συνολικά.

Οι δαπάνες για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανό να αυξηθούν περισσότερο. 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανακοινώσεων των τριμηνιαίων εκθέσεων, τον Δεκέμβριο, είδαμε ανοδικές αναθεωρήσεις των δαπανών για τα κέντρα δεδομένων το 2024, λόγω των ισχυρών κεφαλαιακών δαπανών για υποδομές AI από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Έκτοτε, τα στοιχεία για την αυξανόμενη ζήτηση AI υποδηλώνουν διευρυνόμενες δαπάνες και βλέπουμε την πιθανότητα ότι η τρέχουσα εκτίμησή μας για τις παγκόσμιες κεφαλαιουχικές δαπάνες για κέντρα δεδομένων ύψους 300 δισ. δολαρίων το 2024 μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική, σημειώνει η UBS. Την περασμένη εβδομάδα, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) αποκάλυψε ότι η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης έχει γίνει ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των εσόδων της. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι προοπτικές της AI είναι θετικές, με την αύξηση της ζήτησης τσιπ AI να φτάνει πιθανότατα σε σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 50%, σε ορίζοντα πενταετίας.

Εμφανίζονται περισσότερα στοιχεία για την εμπορευματοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. 

Η γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP, αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε αύξηση κατά 25% των εσόδων από το cloud -το οποίο τροφοδοτείται από τη ζήτηση AI- υποδεικνύοντας μια ισχυρή τάση εμπορευματοποίησης της AI, για την οποία αναμένονται περισσότερες πληροφορίες. Πρόσφατη έρευνα από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ σε 1,2 εκατομμύρια επιχειρήσεις έδειξε ότι η υιοθέτηση της AI αυξήθηκε απότομα το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίμηνο που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επιπλέον, η έκθεση αποκάλυψε ότι το 12% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα επιθυμούν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Η αύξηση των κερδών της τεχνολογίας και οι αποτιμήσεις είναι θετικές. 

Το sell-off της περασμένης εβδομάδας σημαίνει ότι η παγκόσμια τεχνολογία διαπραγματεύεται τώρα μόνο 22,5 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2025, από σχεδόν 25 φορές, νωρίτερα το 2024. Με την πιθανότητα καλύτερης πορείας από την εκτιμώμενη -ετήσια αύξηση των κερδών του κλάδου κατά 18%-,  η διόρθωση των αποτιμήσεων κατά 10% θα αποτελούσε ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για επενδυτές που αναζητούν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες, σημειώνει η UBS.

«Έτσι, χωρίς να υιοθετούμε απόψεις για μεμονωμένες εταιρείες, παραμένουμε θετικοί στην τάση της τεχνητής νοημοσύνης, διατηρώντας την προτίμησή μας στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, δεδομένης της πλεονεκτικής θέσης τους στην αγορά. Συνεχίζουμε, επίσης, να προτιμούμε τους τομείς των ημιαγωγών και του λογισμικού. Για τους επενδυτές που αναζητούν διαφοροποίηση στο πλαίσιο της έκθεσής τους στην αμερικανική τεχνολογία, βλέπουμε ευκαιρίες στους δικαιούχους της Ασίας.»

#τεχνητή_νοημοσύνη #AI #μετοχές #Τεχνολογικές_μετοχές #Wall_Street #UBS

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήρια: Κέρδη σε Ευρώπη-Ασία με ώθηση από τη Wall Street

admin

Η έκθεση για την απασχόληση έφερε «ράλι» στη Wall Street

admin

Άνοδος στις Ευρωαγορές- Πτώση για τη Novo Nordisk

admin

Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

admin

Ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις τράπεζες της Γαλλίας

admin

Χονγκ Κονγκ-Ταϊβάν «έσωσαν» την Ασία μετά τα αποτελέσματα της Apple

admin

Κέρδη, με τεχνολογική ώθηση, στη Wall Street

admin

Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

admin

Υψηλότερο άνοιγμα στην Wall Street μετά την απόφαση της Fed

admin

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

admin

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

admin

Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

admin