Image default
Ευρώπη

Τι στάση θα κρατήσει η Μελόνι απέναντι στην Τουρκία;

Το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της νικήτριας των ιταλικών εκλογών ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι «πρώτα οι Ιταλοί» εκτιμάται θα έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα είναι το τι θα πράξει η Μελόνι με την Τουρκία, δεδομένης της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης.

Η «προάσπιση των εθνικών συμφερόντων μιας κυρίαρχης Ιταλίας» θα έχει
αντίκτυπο επίσης στην στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, καθώς η Ιταλία συνιστά κύριο προμηθευτή όπλων στην Τουρκία και μέχρι σήμερα έχει τηρήσει «σιωπηρά» φιλοτουρκική στάση σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής και Άμυνας είναι το δεξί χέρι της Μελόνι, Γκουίντο Κροσέτο, και σύμφωνα με πληροφορίες, η ακροδεξιά ηγέτης έχει σχέδια για αυτόν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι προμηθευτές όπλων στην Τουρκία, καθώς την περίοδο 2015-2019, το 43% των εισαγωγών όπλων στην Τουρκία προήλθε από την Ιταλία και την Ισπανία.

Με επιστολή του προς τις δυο χώρες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει την έντονη ενόχλησή του για αυτό υπό το φως της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η EURACTIV Ιταλίας επισημαίνει ότι «το χρήμα και η αμυντική βιομηχανία» έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής και Άμυνας είναι ο Γκουίντο Κροσέτο, δεξί χέρι της Μελόνι και συνιδρυτής των Αδελφών της Ιταλίας.

Ο Κροσέτο, που έχει χριστιανοδημοκρατικό παρελθόν, ενδεχομένως να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή υφυπουργός της Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτό δυσκολεύει προφανώς το έργο της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ή να πάρει κάτι περισσότερο από μια ρητορική αλληλεγγύη από την Ιταλία.

Η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις έχει ζητήσει όχι μόνο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά και την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου που διεξάγει στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι όμως που η Ιταλία και η Ισπανία είχαν εμποδίσει.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Έκκληση ΟΗΕ προς πάσα κατεύθυνση για την αποτροπή ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

admin