Image default
Αγορές

Wall Street : «Απώλειες» με «φόντο» πληθωρισμό-πρακτικά Fed

Wall Street : «Απώλειες» με «φόντο» πληθωρισμό-πρακτικά Fed

Μπορεί η μέρα να ξεκίνησε με τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, κάτι που «γέννησε» ελπίδες στους επενδυτές για προσωρινό, πάγωμα επιτοκίων, ωστόσο, τα πρακτικά της Fed, που κάνουν λόγο για ύφεση ήρθαν να αντιστρέψουν το κλίμα, οδηγώντας τη Wall Street να κλείσει τη σημερινή (12/4) συνεδρίαση με απώλειες.

Αναφορικά με τους δέικτες, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,21% στις 33.615,51, ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 0,95% στις 11.917,67 μονάδες και ο S&P 500 πέφτει κατά 0,52% στις 4.087,46 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό το μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ, αναφέρουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση έναντι εκτίμησης του  για 0,2% και 5% σε ετήσια έναντι εκτίμησης 5,1% και 6% τον Φεβρουάριο .

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία και 5,6% σε ετήσια βάση, όπως αναμενόταν.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Fed, δείχνει τουλάχιστον συνεχή σημάδια επιβράδυνσης. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στοχεύουν σε πληθωρισμό γύρω στο 2% ως ένα υγιές και βιώσιμο επίπεδο ανάπτυξης.
Παρά το προς ώρα θετικό κλίμα, τα πρακτικά της Fed που είδαν μέσα στην ημέρα το φως της δημοσιότητας, αντέστρεψαν την κατάσταση, αναφέροντας ότι οι τραπεζίτες αναμένουν ύφεση το 2023, από το β’ εξάμηνο και ύστερα, εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης.
 
Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed στη συνεδρίαση τoυ Μαρτίου εξέτασαν το ενδεχόμενο να αναστείλουν τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να καταστεί σαφές ότι η χρεοκοπία των δύο περιφερειακών τραπεζών (Silicon Valley Bank και Silvergate) δεν θα προκαλέσει ευρύτερες χρηματοπιστωτικές πιέσεις, ωστόσο έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει η προτεραιότητα.
 
Υπενθυμίζεται ότι το επικρατέστερο σενάριο για αύξηση στη συνεδρίαση Μαϊου είναι οι 25 μ.β από 4,75%-5% που είναι τώρα.
 
Αναλυτές της Oxford Economics σχολίασαν ότι «τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Μαρτίου δείχνουν προς μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο, αλλά θα είναι μια κλειστή απόφαση και θα υπάρξουν διαφωνίες».
 
Επόμενος «σταθμός» της εβδομάδας είναι τα εταιρικά αποτελέσματα τραπεζικών κολοσσών όπως η JPMorgan, η Wells Fargo και Citigroup, αλλά και η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης UnitedHealth.
 
  • Wall Street
  • πληθωρισμός
  • ΠΡΑΚΤΙΚΑ FED
  • μετοχές

    Σχετικα αρθρα

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin

    Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

    admin

    Ήπια άνοδος για τον FTSE 100 στις… λειψές ευρωαγορές

    admin

    Απώλειες σε Ιαπωνία και Αυστραλία- Βλέμματα σε Fed και γιεν

    admin

    Sell off στη Wall Street-Μείον 550 μονάδες ο Dow τον Απρίλιο

    admin

    Ευρωαγορές: Πρώτος μήνας απωλειών από τον Οκτώβριο- Πτώση 1,49%

    admin

    Στο κόκκινο η Wall Street λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

    admin

    Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

    admin