Image default
Οικονομία

«Καμπανάκι» οικονομολόγου για Fed: Θα αψηφήσει την αγορά και θα αυξήσει τα επιτόκια

Η αγορά δίνει περίπου 60% πιθανότητες η Fed να σταματήσει τον τρέχοντα κύκλο νομισματικής σύσφιξης στη συνεδρίαση του Ιουνίου όμως ο Αντονούτσι διαφωνεί.

Η Fed ενδέχεται να αψηφήσει τις προσδοκίες της αγοράς αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια και πάλι αργότερα φέτος, εάν ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακωθεί και οι θέσεις εργασίας παραμείνουν αμείωτες, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Αντονούτσι, επικεφαλής οικονομολόγο της Quintet Private Bank.

Η αγορά δίνει περίπου 60% πιθανότητες η Fed να σταματήσει τον τρέχοντα κύκλο νομισματικής σύσφιξης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, καθώς και ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 4,9% τον Απρίλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.

Μιλώντας στο «Squawk Box Europe» του CNBC την Παρασκευή, ο Αντονούτσι διαφώνησε με τις εκτιμήσεις τις αγοράς για τις μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος. «Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλό επίπεδο, η αγορά εργασίας είναι “καυτή” και έτσι οι επενδυτές θα απογοητευτούν εάν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια» επεσήμανε. Δεδομένης της ισχύος της αγοράς εργασίας, ο Αντονούτσι σημείωσε ότι η μείωση των επιτοκίων «φαίνεται απίθανο σενάριο και είναι μόνο το πρώτο ζήτημα».

«Το δεύτερο είναι ότι εάν η αγορά εργασίας διατηρηθεί ισχυρή, εάν η οικονομική δραστηριότητα δεν επιβραδυνθεί τελικά σε σημείο που να υπάρξει ένα περιβάλλον ύφεσης και αποπληθωρισμού, η Fed μπορεί να χρειαστεί να σφίξει την νομισματική της πολιτική πιο επιθετικά και τότε μια ισχυρή ύφεση θα προκαλέσει αναστάτωση. Η Fed μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει πιο επιθετικά εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει» διεμήνυσε.

«Ο Τζερόμ Πάουελ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για το “stop and go” στη δεκαετία του 1970 που συνέβαλε στο στασιμοπληθωριστικό υπόστρωμα της οικονομίας που απαιτούσε μια επιθετική νομισματική πολιτική για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε ο Κουίνσι Κρόσμπι, της LPL Financial.

Σχετικα αρθρα

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

admin

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

admin

Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές

admin

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin