Image default
Οικονομία

Moody’s: Τι χρειάζεται για να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα

Τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να παρακάμψει την αναθεώρηση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας την περασμένη Παρασκευή εξηγεί ο οίκος Moody’s. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η πανδημία προκαλεί αβεβαιότητα και έχει θέσει κάποια εμπόδια στην υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Ακόμη και αυτές που έχουν προχωρήσει όμως θα χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν ουσιαστικούς καρπούς. Το πόσο και πώς θα συνεχίσει η ΕΚΤ να στηρίζει τη χώρα μας διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο. 

Ο Moody’s αξιολογεί σήμερα τη χώρα μας με Ba3 και σταθερές προοπτικές – δηλαδή ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Η αξιολόγηση στηρίζεται σε τέσσερις παράγοντες: ισχύς της οικονομίας, ισχύς των θεσμών και της διακυβέρνησης, δημοσιονομική ισχύς και επίπεδο ρίσκου. 

Οι αναλυτές του οίκου αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η χώρα παρουσιάζει καλές επιδόσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

Επιπλέον σημειώνουν ότι παρόλο που το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο με διαφορά στη ζώνη του ευρώ, είναι διαχειρίσιμο χάρη στο ενοϊκό προφίλ του, το χαμηλό κόστος δανεισμού, αλλά και τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζουν ακόμη ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας, ενώ περιμένει την εισροή μεγάλων κοινοτικών κονδυλίων, που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. 

O Moody’s περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 6,1% φέτος και 4,3% την επόμενη χρονιά, ενώ βλέπει τον πληθωρισμό στο 2,9% και 0,8% αντίστοιχα. Όσο για το χρέος υπολογίζει ότι θα διαμορφωθεί στο 198,3% φέτος και στο 191,4% το 2022. 

Γιατί λοιπόν δεν ήρθε η αναβάθμιση; Κύριος παράγοντας φαίνεται να είναι η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία. Οι αναλυτές του οίκου  σημειώνουν ότι το αξιόχρεο της χώρας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις φέρει απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και τη βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης

Οι αναλυτές του οίκου θυμίζουν τις επιτυχημένες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές φέτος και προειδοποιούν ότι ο τερματισμός του PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο όπως φαίνεται το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα οδηγηθεί σε παράταση, αφού η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πανδημίας. Πρόσφατα η Capital Economics εκτιμούσε ότι ακόμη και εάν τελικά έρθει η λήξη του PEPP, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συμβατικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, χωρίς να έχουν πιάσει την επενδυτική βαθμίδα. 

– 

Σχετικα αρθρα

Τα… μυστικά για κούρεμα φορο-προστίμων

admin

Κομισιόν: Στοίχημα το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Αυστηρό ποινολόγιο για «ξεχασιάρηδες» και ανακριβείς

admin

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 – «Βουτιά» 42% στο αέριο

admin

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Από «κόσκινο» όσοι δεν συμμορφωθούν-Τα πρώτα πρόστιμα

admin

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

admin

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

admin

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

admin

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin