Image default
Οικονομία

Ανεβαίνει ο πήχυς για την ανάπτυξη – Καμπανάκια για τον πληθωρισμό

Ο ένας μετά τον άλλο οι επενδυτικοί οίκοι αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, ενώ βλέπουν συνέχεια της ανάκαμψης και την επόμενη διετία. Συνολικά για την Ευρωζώνη χτυπούν καμπανάκι για τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος φαίνεται να είναι πιο επίμονος από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. 

Η Deutsche Bank σε σημερινή έκθεσή της υπολογίζει ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς 8,7% για το σύνολο της εφετινής χρονιάς. Για το 2022 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 4,4% και για το 2023 ρυθμούς 3,8%. Παράλληλα η γερμανική επενδυτική τράπεζα «βλέπει» αισθητή βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών με το έλλειμμα να συρρικνώνεται στο 4% του ΑΕΠ το 2022 (από 10% φέτος) και σε μόλις 1% το 2023. 

Όσον αφορά στις πιέσεις στο καλάθι των καταναλωτών προειδοποιεί ότι θα συνεχιστούν με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να σκαρφαλώνει στο 2,8% το 2022. Υπολογίζει ωστόσο ότι  θα περιοριστεί αισθητά στο 1,3% το 2023. Συνολικά στη ζώνη του ευρώ βλέπει τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% την επόμενη χρονιά και στο 1,8% το 2023. 

Η ιταλική Unicredit από την πλευρά της αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 8% για την ελληνική οικονομία φέτος, αν και κατεβάζει σημαντικά τον πήχυ, στο 3% για την επόμενη χρονιά. Περιμένει ωστόσο πιο δυναμικούς ρυθμούς, της τάξης του 4,2%, για το 2023. Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι αναλυτές του ιταλικού οίκου βλέπουν ηπιότερες πιέσεις στη χώρα μας, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 1,2% το 2022 και στο 0,8% την αμέσως επόμενη χρονιά. 

Κλειδί η στήριξη από την ΕΚΤ 

Κινδύνους για τις αρχές του 2022 βλέπει από την πλευρά της η Goldman Sachs, η οποία ωστόσο περιμένει ότι στο δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς η ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψουν δυναμικά. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο Filippo Taddei, Εκτελεστικός Διευθυντής της Goldman Sachs, Global Investment Research, σημειώνει: «Συμμεριζόμαστε την εποικοδομητική άποψη για την ελληνική οικονομία. Η συνεχής και άνευ προηγουμένου στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένας στέρεος ρυθμός εμβολιασμών και μία σταθερή κυβέρνηση είναι όλα απαραίτητα συστατικά για μία γρήγορη ανάκαμψη και μία βιώσιμη ανάπτυξη στη συνέχεια… Δεδομένης της αβεβαιότητας που συνδέεται με τη μετάλλαξη Όμικρον, ο σημερινός κίνδυνος συνολικά για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι υψηλότερος στις αρχές του 2022». 

Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι υπό τις συνθήκες αυτές η ΕΚΤ θα στείλει μήνυμα «ευελιξίας», συνεχίζοντας να προσφέρει στήριξη με κάποιου είδους «γέφυρα» ανάμεσα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP και το τακτικό QE (APP). «Περιμένουμε από την ΕΚΤ να είναι επιφυλακτική, να υπογραμμίσει την ανάγκη για ευελιξία, αναγνωρίζοντας ότι η μετάβαση από το PEPP (μέσω του οποίου σήμερα αγοράζει κρατικά ομόλογα ύψους 70 δισ. ευρώ μηνιαίως) στο τακτικό πρόγραμμα APP (που έχει οριστεί στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα) θα είναι ομαλή με κάποιου είδους «γέφυρα» για να αποφύγει την αστάθεια στην αγορά. Μετά τη γέφυρα αυτή περιμένουμε το APP να συνεχιστεί έως τα τέλη του 2023 και την αύξηση των επιτοκίων να μην έρχεται πριν από το 2024» εξηγεί ο Filippo Taddei. 

– 

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin