Image default
Τοις Μετρητοίς

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Σε ακανθώδη μονοπάτια οι αγοραστές

Παρά τη σημαντική άνοδο της τάξεως του +16% που έχει σημειώσει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, από τα χαμηλά της έντονα πτωτικής κίνησης ελέω της  ρωσοουκρανικής σύρραξης, μόλις χθες εδέησε να ξαναπατήσει σε εδάφη της προ πανδημικής περιόδου παραμένοντας όμως  ακόμα με σημαντική υστέρηση σε σχέση με τα άλλα διεθνή χρηματιστήρια.

Στο ανάλογο συγκριτικό ποσοστιαίο διάγραμμα βλέπουμε το Γενικό Δείκτη να έχει περάσει θετικός με ένα υποτυπώδες  +0,19% από την απαρχή της αρνητικής επίδρασης της υγειονομικής κρίσης  την ίδια ώρα που ο γερμανικός δείκτης DAX 40 παρά την άσχημη πτώση του βρίσκεται ψηλότερα στο +7,54%, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 στο +9,54%, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 στο 36,8%, ο τεχνολογικός NASDAQ 100 στο +55,59% και το τουρκικό χρηματιστήριο στο +104,6% (!).

Αυτό για να μη θεωρούμε εσφαλμένα ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τους άλλους.

Βέβαια ο γείτονας παίζει με ένα πληθωρισμό της τάξεως του 61,1% σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Μαρτίου  και με μια τουρκική λίρα που έχει χάσει κάτι παραπάνω από τη μισή της αξία έναντι του δολαρίου αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός της εντεταλμένης «φροντίδας»  των θεσμικών οργάνων προς  το χρηματιστήριό τους. Κάποιοι άλλοι θα είχαν χάσει προ πολλού τα αυγά και τα καλάθια τους αφήνοντάς το σε πλήρη κατάρρευση.

Προχωρώντας τώρα στη βραχυχρόνια διαγραμματική ανάλυση παρατηρούμε  το Γενικό Δείκτη να κινείται μέσα στο έντονα ανοδικό κανάλι “C” διασπώντας διαδοχικές αντιστάσεις όπως αυτές των 880 , των 900  και προσφάτως αν και χρειάζεται επιβεβαίωση των 920 μονάδων. Το επόμενο θεωρητικό σημείο αντίστασης εντοπίζεται στις 935 μονάδες, όπου όμως μπορεί να εξελιχθεί ως μια θρυαλλίδα κατοχύρωσης κερδών και πρόκλησης άμεσων ρευστοποιήσεων. Οπότε η περιοχή που εκτείνεται από τις 920 έως και τις 935 μονάδες ίσως αποδειχθεί αρκετά ριψοκίνδυνη για όσους επενδυτές θέλουν  να μπουν τώρα στην ανοδική πορεία του δείκτη.  Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ο δείκτης έχει φτάσει έως εδώ με τη δεύτερη κινητήριο δύναμή του τη Coca Cola HBC να παραμένει λαβωμένη στα χαμηλά της ισχυρής πτωτικής κίνησης διατηρώντας ακόμα σημαντικές απώλειες έως και -40% από τα υψηλά του 2022.

Η διαγραμματική τώρα προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι εστιασμένη στο άτμητο του ανοδικού καναλιού “C” με τη κάτω πλευρά να διέρχεται από τις 898 μονάδες. Όσο ο εν λόγω αποτυπωμένος σχηματισμός παραμένει σε ισχύ δίχως την ύπαρξη επιβεβαιωμένης καθοδικής καταστρατήγησης ο δείκτης μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα περνώντας μέσα στο έδαφος των 935 με 950 μονάδων παρά το δύστροπο διεθνές περιβάλλον όπου κυριαρχεί ο πληθωριστικός φόβος και η άνοδος των επιτοκίων. Από την άλλη όμως μια εμφανής πτωτική διάλυση του ανοδικού καναλιού θα φέρει το Γενικό Δείκτη σε μετωπική με τις 880 μονάδες.

Σε σημεία ανοδικής περίσκεψης έχει εισέλθει και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25  με το τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI) να χτυπάει πάνω στη μεσοπρόθεσμη καθοδική γραμμή τάσης “R” που αρνείται επιμόνως από τις αρχές του έτους την περαιτέρω ανοδική ανάπτυξή του.  Επίσης ο δείκτης έχει πάνω από την περιοχή των 2240 μονάδων συνεχόμενες σθεναρές αντιστάσεις όπως στις 2260 και στις 2320 μονάδες που υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολα θα μπορούσε να τις διατρήσει παραμένοντας σε ανοδική τροχιά προς τα υψηλά των 2380 μονάδων.

Εδώ το  σημείο κλειδί για το στρατόπεδο των πωλητών είναι η ζώνη που εκτείνεται ανάμεσα στις 2200 με 2175 μονάδες. Καθοδικό πέρασμα μέσα από την εν λόγω ζώνη με ισχυρή αύξηση στο τζίρο συναλλαγών θα σημάνει την παύση της βραχυχρόνιας ανοδικής κίνησης ανοίγοντας το κατηφορικό δρόμο για τις 2100 μονάδες.

Τέλος ο Τραπεζικός Δείκτης έχει εισέλθει στις τελευταίες εβδομάδες μέσα σε μια περιοχή, όπου συνήθως βρίσκεται προς αναζήτηση περαιτέρω ανοδικών δυνάμεων σχηματίζοντας μια βάση τιμών πέριξ των 660 με 640 μονάδων. Τη τελευταία φορά που είχε αποτυπώσει κάτι ανάλογο τράβηξε έως το σημείο αντίστασης των 753 μονάδων δίνοντας μια ποσοστιαία κίνηση της τάξεως του +13%. Στη παρούσα φάση όμως  η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο εξασθενημένη με τους αγοραστές να κρατούν στάση αναμονής.

Το διαγραμματικό στοιχείο που θα σφυρίξει τη λήξη σε μια πιθανή ανοδική κίνηση είναι η πτωτική τμήση των 630 μονάδων.  Προς το παρόν ο Τραπεζικός Δείκτης κρατιέται στην έλξη των 650 μονάδων. Από τις επιμέρους τραπεζικές μετοχές η Εθνική όσο κρατάει τα 3,60 ευρώ θα παρουσιάζει το καλύτερο διάγραμμα για τους αγοραστές με την Alpha Bank να βρίσκεται στο άλλο άκρο αποτυπώνοντας  ένα αδύναμο διάγραμμα όπου η  μετοχή της για άλλη μια φορά γράφει τιμές κάτω από το πολυκεντημένο όριο των 1,10 ευρώ.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Τράπεζα Πειραιώς: Με +16% τρέχουν ετησιώς τα καθαρά έσοδα από τόκους

admin

Εθνική Τράπεζα: Με +45% στα οργανικά κέρδη μετά φόρων

admin

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

Δεν τους βγήκε το “sell” από τον πόλεμο της “μπανιέρας”

admin

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin