Image default
Τοις Μετρητοίς

Μπορούν οι τράπεζες να σηκώσουν ψηλότερα την αγορά;

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να αρχίζουν όλο και πιο πολύ να ροκανίζουν το φετινό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας οι αναλυτές προσπαθούν να εξιχνιάσουν εκείνες  τις μετοχικές αξίες που μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους το Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου οδηγώντας τον πάνω από το ορόσημο των 960  μονάδων. Με τη Coca Cola HBC να προσπαθεί να ιαθεί  από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία παραμένοντας -40% από τα υψηλά του έτους, τον ΟΤΕ να τα έχει δώσει όλα χτυπώντας επίπεδα τιμών του 2008, τον ΟΠΑΠ υπό τη σκέψη της μερισματικής απόδοσης να προσεγγίζει τιμές του 2011, τη ΔΕΗ να θέλει να φτάσει τα 9 ευρώ αλλά η ενεργειακή κρίση να της ξεφουσκώνει τα λάστιχα, τα Jumbo να επιβραδύνουν λόγω της εφοδιαστικής αλυσίδας και το κόστος μεταφοράς και το Μυτιληναίο να ακουμπάει με φόρα τα επίπεδα του 2007 τα μάτια των περισσοτέρων  έχουν στραφεί προς την πλευρά των τραπεζών, όπου έχουν μια συνολική βαρύτητα της τάξεως του 21,6%.

Οι τράπεζες λοιπόν σύμφωνα με πολλούς παράγοντες της αγοράς είναι σε αυτή τη φάση οι μόνες  που μπορούν να βοηθήσουν το Γενικό Δείκτη να αποδράσει πάνω από τις 960 μονάδες προκαλώντας ένα κύμα χρηματιστηριακής αισιοδοξίας. Το θέμα είναι όμως αν μπορούν μέσα σε αυτό το παγκόσμιο τοξικό πληθωριστικό περιβάλλον να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται η αγορά για να περάσει από τις 960 μονάδων και να κινηθεί προς το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Η επιμέρους διαγραμματική ανάλυση των τραπεζικών μετοχών ίσως μας δώσει ένα πρώτο στοιχείο των δυνατοτήτων τους.

Ξεκινάμε από την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), που αυτή τη στιγμή έχει σε σχέση με τους άλλους τρείς τραπεζικούς οίκους  τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο Γενικό Δείκτη με ένα 6,31%  κοντοζυγώνοντας  μετά από πολλά χρόνια τη Coca Cola HBC που έχει ένα 6,51%. Η Εθνική λοιπόν παρουσιάζει και το καλύτερο διάγραμμα καθώς πλέον μετά από μια ανοδική κίνηση της τάξεως του +48% από τα πρόσφατα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου βρίσκεται ένα κλικ από τα υψηλά των 3,83 ευρώ.

Σε μια πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση η κίνηση μπορεί να απλωθεί έως την επόμενη αντίσταση των 4,50 ευρώ ή ένα +20% από τα τωρινή τιμή των 3,74 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω αντίσταση έρχεται από το καταστροφικό 2015 με την επόμενη να βρίσκεται από ένα καθηλωτικό εκείνης της εποχής  “gap down”  στα 5,90 ευρώ. Προσοχή  όμως γιατί μια εκτενή  άρνηση ανοδικής διαφυγής πάνω από τα 3,83 με 3,90  ευρώ θα αποτυπώσει μια άκρως επικίνδυνη διπλή κορυφή σπρώχνοντας εκ νέου τη μετοχή προς το προπύργιο των αγοραστών στα 3,20 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ) φαίνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να έχει εγκλωβιστεί για πάνω από 20 συνεδριάσεις ανάμεσα στο εύρος διακύμανσης των 1,10 με 0,99 ευρώ πραγματοποιώντας πάνω από 105 εκατ. τεμάχια με ένα μέσο όρο τα 1,054 ευρώ, εκεί ακριβώς που βρίσκεται και τώρα. Η πλάγια αυτή κίνηση έχει δημιουργήσει συνθήκες αμφιβολίας για τη δυναμική που διαθέτει για να μπορέσει να ανοίξει την πόρτα των 1,10 ευρώ και να κατευθυνθεί προς τα υψηλά του έτους στα 1,16 ευρώ.

Πάνω από εκεί υπάρχει η περιοχή των 1,35 ευρώ ή ένα +28% από τα τωρινά επίπεδα τιμών  όπου η Eurobank θα γράφει 5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.  Στη περίπτωση όμως που ο σταθεροποιητικός σχηματισμός υποτροπιάσει καθοδικά σπάζοντας το κάτω όριο των 0,99 ευρώ τότε πολλοί επενδυτές θα οδηγηθούν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις ωθώντας τη τιμή της μετοχής προς τα 0,936 ευρώ. Προς το παρόν η κατάσταση φαίνεται να είναι ελεγχόμενη από τους αγοραστές.

Στο διάγραμμα της Alpha Bank (ΑΛΦΑ) τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς η μετοχή δε μπορεί εδώ και μέρες να ξεφύγει από τη δίνη των πωλητών γύρω από το επίπεδο των 1,10 ευρώ. Μιλάμε για  μια περιοχή όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 84 εκατ. τεμάχια δίχως ακόμα η μετοχή να μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να κινηθεί προς την πολύ κρίσιμο σημείο αντίστασης των 1,20 ευρώ. Μόνο η ανοδική διάλυσή της είναι ικανή να ανοίξει το δρόμο για τα υψηλά του έτους στα 1,46 ευρώ. Προς το παρόν πάντως το εβδομαδιαίο διάγραμμα προβληματίζει με τη ζώνη στήριξης των 1 με 0,95 ευρώ να βρίσκεται συνεχώς σε κίνδυνο καταστρατήγησης.

Κλείνω με τη Πειραιώς (ΠΕΙΡ), όπου έχει και τη μικρότερη βαρύτητα στο Γενικό Δείκτη με ένα 4,74%. Εδώ είναι εμφανές ότι η μετοχή προσπαθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις όχι να πάει πάνω αλλά να κρατήσει τη στήριξη των 1,34 ευρώ έχοντας ήδη χάσει τη βοήθεια του εκθετικού κινητού μέσου των 34 ημερών μιας που βρίσκεται πλέον κάτω από αυτόν. Η σθεναρή διακράτηση  της ζώνης των 1,34 με 1,30 ευρώ μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανοδικής ανάτασης έως τα 1,45 ευρώ, όπου και συναντάμε την πρώτη σημαντική αντίσταση. Η τιμή της μετοχής βρίσκεται σε σημαντική υστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά καθώς έχει μια απόσταση έως και -20%  από τα υψηλά του έτους αφήνοντας την αίσθηση ότι κάτι δε πάει καλά με τα ανοδικά καύσιμα. Κάτω από τα 1,34 ευρώ ο κατηφορικός δρόμος οδηγεί στα 1,25 ευρώ.

Γενικά λοιπόν αν εξαιρέσουμε την Εθνική Τράπεζα, όπου πιθανότατα παίζει την είσοδό της στην προσεχή αναδιάρθρωση του MSCI  οι υπόλοιπες μάλλον γέρνουν περισσότερο προς τη βραχυχρόνια  πλαγιοκαθοδική τάση παρά προς την έντονη ανοδική που θα παρέσυρε  στο διάβα της όλη την αγορά και το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 960 μονάδες.  

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Τράπεζα Πειραιώς: Με +16% τρέχουν ετησιώς τα καθαρά έσοδα από τόκους

admin

Εθνική Τράπεζα: Με +45% στα οργανικά κέρδη μετά φόρων

admin

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

Δεν τους βγήκε το “sell” από τον πόλεμο της “μπανιέρας”

admin

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin