Image default
Οικονομία

Όλι Ρεν: «Ναι» σε αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού τον Ιούλιο για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτές οι υψηλότερες τάσεις του πληθωρισμού που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, δεν θα εδραιωθούν», τόνισε ο Ολι Ρεν , σε συνέντευξή του στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου παρακολούθησε σεμινάριο για την «Παγκόσμια Ευρώπη» .

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας είπε ότι «είναι λογικό ότι μάλλον νωρίτερα, κατά την άποψή μου τον Ιούλιο, θα αρχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια ,για την εξομάλυνση της νομισματικής μας πολιτικής. Και θα περίμενε κανείς ότι όταν έρθει το φθινόπωρο, θα είμαστε στο μηδέν».

Ο Ολι Ρεν τόνισε ότι «βλέπουμε κάποιες τάσεις στασιμοπληθωρισμού» και πρόσθεσε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι νομισματικές αποφάσεις δεν θα εκτροχιάσουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα θα αποτρέψουν την παγίωση του πληθωρισμού»

Αντιμέτωποι με τον πληθωρισμό- ρεκόρ, που πυροδοτείται εν μέρει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όλο και περισσότεροι  αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν στην άποψη ότι θα ανακοινωθεί μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

«Αυτό που διαθέτουμε στην εργαλειοθήκη μας είναι ένα είδος μέσου που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση πιθανού αδικαιολόγητου κατακερματισμού των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη», είπε ο Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με το -, το ενδεχόμενο μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων εδώ και πάνω από μία δεκαετία, πυροδοτεί ανησυχίες για έκρηξη στις αποδόσεις των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης.

Σχετικα αρθρα

Τα… μυστικά για κούρεμα φορο-προστίμων

admin

Κομισιόν: Στοίχημα το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Αυστηρό ποινολόγιο για «ξεχασιάρηδες» και ανακριβείς

admin

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 – «Βουτιά» 42% στο αέριο

admin

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Από «κόσκινο» όσοι δεν συμμορφωθούν-Τα πρώτα πρόστιμα

admin

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

admin

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

admin

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

admin

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin