Image default
Τοις Μετρητοίς

“Super oversold”

Σημαντικές απώλειες έως και -30% έχει πραγματοποιήσει ο αμερικανικός τεχνολογικός δείκτης NASDAQ 100 από τα ιστορικά υψηλά που είχε γράψει πέρυσι το Νοέμβριο στις 16770 μονάδες ξεπερνώντας έτσι κατά πολύ το -20%  του ποσοστιαίου χαρακτηρισμού ως “bear market”.

Μάλιστα μετά το τελευταίο ανοδικό retracement και την επαφή με το ισχυρό σημείο αντίστασης των 13550 μονάδων του έδωσε και κατάλαβε καθοδικά χάνοντας μέσα σε έξι συνεδριάσεις κάτι λιγότερο από ένα -14% ακουμπώντας με τη μύτη την πολύ σκληρή για να πεθάνει περιοχή στήριξης των 11650 με 11500 μονάδων.

Την ώρα που γραφόταν το άρθρο το πρωί της Παρασκευής ο δείκτης είχε κάνει μια πρώτη ανοδική αντίδραση από την υπερβολική πτώση που έχει πραγματοποιήσει. Για τους στατιστικούς τύπους να αναφέρουμε ότι ο τεχνικός ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI) των 100 ημερών έχει φτάσει πλέον σε “super oversold” επίπεδα που συνήθως καλλιεργείται ένα ανοδικό ριμπάουντ. Μάλιστα τη τελευταία φορά που ο εν λόγω αργός ταλαντωτής περπατούσε στην περιοχή των 40 μονάδων δείκτη ήταν το Μάρτιο του 2020. Τα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 12550 και στις 12800 μονάδες ενώ πάνω από εκεί θα ανοίξει για άλλα πιο ανεβασμένα «ψυχολογικά» επίπεδα τιμών.

Η βασίλισσα Apple (AAPL) έχει μέχρι τώρα απωλέσει έως και ένα -24% από τα ιστορικά της υψηλά των 182,94 δολαρίων που είχε γράψει στις αρχές του 2022. Η κίνηση μάλιστα απέκτησε ιδιαίτερη πτωτική ορμή μετά και την πυρπόληση των Keltner Channel στα 156 δολάρια περίπου. Για τη συνέχεια τώρα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το εκκολαπτόμενο Doji candlestick που φαίνεται ότι πάει να σχηματιστεί στο διημερήσιο chart τιμών της μετοχής. Αν όντως έχουμε ένα τέτοιο σχηματισμό τότε είναι πολύ πιθανό η μετοχή να οδηγηθεί σε μια ανοδική ανάταση πάνω από τα 150 δολάρια.

Στην αντίθετη περίπτωση η στήριξη στα 138 δολάρια θα παίξει το ρόλο της στις διαθέσεις των πωλητών. Πάντως και εδώ ο ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI) βρίσκεται σε σοβαρή υπερπουλημένη κατάσταση που συνήθως δίνει αντίδραση μιας που η Apple είναι για τη Wall Street  ένα πολύ δυνατό “asset”.

Έλον φαίνεται να έχει χάσει λίγο τη μπάλα μιας που η Tesla (TSLA) έχει υποχρεωθεί σε μια σημαντική πτωτική δίπλωση φτάνοντας μέχρι τώρα να υπολείπεται  από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Οκτωβρίου έως και ένα -45%. Στο δε διημερήσιο διάγραμμα τιμών συλλαμβάνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να προσπαθεί να διαρρήξει καθοδικά και  την πολύ σημαντική ζώνη στήριξης των 700 με 680 δολαρίων ανοίγοντας έτσι το πτωτικό περιθώριο προς τα χαμηλά του περασμένου Μαΐου στα 550 δολάρια (!).

Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική ρευστοποιήσεων κάτι που προς το παρόν δε διαφαίνεται στην ανάλυση. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό από την εν λόγω ζώνη η μετοχή να  αντιδράσει ανοδικά δοκιμάζοντας εκ νέου τα Keltner Channel που διέρχονται από τα 825 δολάρια. Τώρα η τιμή εντοπίζεται στα 728 δολάρια. Θετικές ενδείξεις λαμβάνουμε και εδώ από τον ταλαντωτή  Σχετικής Ισχύος (RSI) μιας που σκαλίζει το πάτο της υπερπουλημένης ζώνης.

Στην ίδια κατάσταση αλλά με πιο άσχημη διαγραμματική υφή βρίσκεται ο «φίλος»  του Τζεφ, όπου παρακολoυθεί εδώ και μέρες την Amazon (AMZN) να γκρεμίζεται συνεχώς χάνοντας το ένα επίπεδο στήριξης μετά το άλλο. Εδώ το ποσοστό πτώσης ξεπερνάει  το -46%. Χαρακτηριστικό της έντονης βύθισης είναι ότι το πρώην πολύ σκληρό σημείο στήριξης των 2875 δολαρίων το πήδηξε στο διάγραμμα με ένα ευκρινές καθοδικό χάσμα 120 δολαρίων. Τελευταία η τιμή της μετοχής απειλεί και τη σθεναρή στήριξη των 2100 δολαρίων που είχε να τη δει από τον… Απρίλιο του 2020.

Εδώ μια πιθανή επιβεβαιωμένη δημιουργία αγοραστικής βάσης θα μπορούσε να ανατρέψει έστω και βραχυχρόνια  την έντονη πτωτική τάση πραγματοποιώντας μια ανοδική αντίδραση προς τα 2380 με 2410 δολάρια (τώρα είναι στα 2138 δολάρια). Κάτι το οποίο προσπαθεί να χορηγήσει και ο ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI), καθώς βρίσκεται κάτω από τις 24 μονάδες. Στην περίπτωση όμως που η μετοχή δηλώσει αδυναμία ανοδικής διακράτησης των εν λόγω επιπέδων τότε θα πρέπει να αναμένουμε ακόμα πιο έντονη πτωτική συνέχεια χτυπώντας την περιοχή “Μαζινό” των 1700 δολαρίων. Εκεί όμως ο Τζεφ θα πρέπει να αποχαιρετήσει για τα καλά τις πρώτες θέσεις των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Τράπεζα Πειραιώς: Με +16% τρέχουν ετησιώς τα καθαρά έσοδα από τόκους

admin

Εθνική Τράπεζα: Με +45% στα οργανικά κέρδη μετά φόρων

admin

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

Δεν τους βγήκε το “sell” από τον πόλεμο της “μπανιέρας”

admin

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin