Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Moody’s: Το πετρέλαιο θα παραμείνει ακριβό και θα επιβραδύνει την ανάπτυξη 

Στις 30 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των θαλάσσιων εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους. Οι πρόσθετοι εμπορικοί περιορισμοί καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών ρωσικών εξαγωγών αργού και ενισχύουν τον κίνδυνο κάποιας απώλειας ρωσικού όγκου πετρελαίου να διευρύνει το έλλειμμα προσφοράς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν αυξάνεται η εποχική ζήτηση πετρελαίου. 

Τα μέτρα αυξάνουν τον κίνδυνο αύξησης των τιμών του πετρελαίου και των καυσίμων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και η εξαντλημένη δυναμική της εποχικής ζήτησης πετρελαίου πιθανότατα θα οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα μέχρι το τέλος του έτους.

Η επίδραση της απαγόρευσης της ΕΕ στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα καθοριστεί από τον βαθμό στον οποίο η Ρωσία είναι σε θέση να μεταφέρει το αργό της σε άλλες αγορές πριν από το τέλος του έτους. Εάν δεν το πετύχει, μπορεί να χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (Mbbld), ή περίπου 10%. Ο κίνδυνος μιας τόσο σημαντικής μείωσης της προσφοράς από τη Ρωσία ωθεί τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω, δεδομένου του σχετικά χαμηλού επιπέδου πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που διατίθεται στον ΟΠΕΚ και της έντονης εποχικής ζήτησης για πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), οι εισαγωγές πετρελαίου των χωρών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης από τη Ρωσία ήταν 2,3 Mbbd στο τέλος του 2021, εκ των οποίων τα 0,7 Mbbd παραδόθηκαν μέσω αγωγών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Από την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, οι ευρωπαϊκές εταιρείες διύλισης έχουν μειώσει τις αγορές ρωσικού αργού.

Τα τελευταία στοιχεία από τις πλατφόρμες Argus και Kpler υποδηλώνουν ότι παρόλο που ο όγκος των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου ήταν συνολικά σταθερός από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μέχρι τα τέλη Απριλίου, η Ρωσία είχε κατευθύνει εξαγωγές περίπου 0,6-0,7 Mbbd στις ασιατικές αγορές αντί για τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ασθενέστερης ευρωπαϊκής ζήτησης. Για να διευκολυνθεί η αλλαγή δρομολόγησης και να αποζημιωθούν οι αγοραστές για το πρόσθετο κόστος, οι Ρώσοι παραγωγοί πρόσφεραν έκπτωση 20%-25% στο θαλάσσιο μείγμα Urals σε σχέση με το Brent (βλ. Έκθεμα 1).

Αναμένουμε ότι η απελευθέρωση περίπου 1 Mbbld σε πετρέλαιο και καύσιμα από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου των ΗΠΑ τον Μάιο-Οκτώβριο θα μειώσει την αστάθεια των τιμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πρόσφατη συμφωνία του ομίλου παραγωγών του ΟΠΕΚ+ για επιτάχυνση της μηνιαίας παραγωγής κατά περίπου 0,2 Mbbd στα 0,6 Mbbld τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα μετριάσει επίσης τη μεταβλητότητα. Το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνηθείσας αύξησης της παραγωγής θα παραδοθεί από τη Σαουδική Αραβία

Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιράκ, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της πλεονάζουσας δυναμικότητας του ΟΠΕΚ. Επομένως, η επιτάχυνση της παραγωγής θα μειώσει την πλεονάζουσα ικανότητα, με πολλές άλλες χώρες μέλη να μην μπορούν να επιτύχουν τις δεσμευμένες αυξήσεις όγκου βάσει της συμφωνίας το 2022 (βλ. Έκθεση 2).

Αναμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κατέβουν σταδιακά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά θα παραμείνουν πάνω από 100 $/βαρέλι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους λόγω αυξημένου ασφάλιστρου γεωπολιτικού κινδύνου, παρόλο που η αγορά πετρελαίου συνεχίζει να προσαρμόζεται στους εμπορικούς περιορισμούς και στα μειωμένα επίπεδα προσφοράς. Η  βασική υπόθεση που στηρίζει τις μακροοικονομικές μας προοπτικές είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν το 2023 με τον μέσο όρο του επιτοκίου Brent Spot

περίπου 95 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, χαμηλότερα από τον μέσο όρο περίπου 105 δολαρίων ανά βαρέλι το 2022. 

Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτές τις παραδοχές για την τιμή του πετρελαίου. Οι υψηλές τιμές θα επιβραδύνουν την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2022-23 σταδιακά με ευρύτερη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και θα περιπλέξουν τη δουλειά των νομισματικών αρχών. Οι προκύπτουσες πιέσεις από την πλευρά της τροφοδοσίας σε συνδυασμό με αυστηρότερες νομισματικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Σχετικα αρθρα

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin

Παπακυρίλλου: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των ΜμΕ

admin

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο

admin

ΑΑΔΕ: Στα «δίχτυα» της πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες στον Πειραιά

admin

Αύξηση 15,1% για τον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Ιανουάριο

admin

Επιστροφή της καλλιέργειας σουσαμιού για την ανασυγκρότηση της θεσσαλικής γεωργίας

admin

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

admin

ΣΕΤΕ: Επιπλέον φορολογικά βάρη σε τουριστικές επιχειρήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου

admin

Πόσο θα είναι το ελάχιστο αντάλλαγμα για παραχωρήσεις αιγιαλών

admin