Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Wall st.: Oi “αρκούδες” συνεχίζουν να χορεύουν…

Οι φόβοι των επενδυτών για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές της οικονομίας ενόψει των αυξανόμενων επιτοκίων οδήγούν τον S&P 500 σε bear market, αύξησαν τις αποδόσεις των ομολόγων και έσυραν προς τα κάτω τα κρυπτονομίσματα και άλλες πιο επικίνδυνες μετοχές.

Ο S&P υποχώρησε εως και 3,1% νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Εάν οι απώλειες διατηρηθουν μέχρι το κλείσιμο της αγοράς, ο γενικός δείκτης θα έπεφτε σε bear market για πρώτη φορά από το 2020. Ως bear market ορίζεται η απώλεια 20% από ένα πρόσφατο υψηλό.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite Index, ο οποίος εισήλθε σε bear market τον Μάρτιο, σημείωσε πτώση 3,9%. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 2,3%, ή περισσότερες από 700 μονάδες.

Οι αγορές έχουν ταλαντευτεί φέτος καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προλάβουν τα σχέδια των κεντρικών τραπεζιτών για χαλαρωτικές πολιτικές τόνωσης που κράτησαν τις οικονομίες – και τις αγορές – στη ζωή καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή η τελευταία ανατροπή ήρθε μετά τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, η ταχύτερη άνοδος από το 1981. Η έκθεση ανάγκασε πολλούς να επαναφέρουν τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια από την Federal Reserve.

«Το ίδιο το γεγονός ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες έχει πραγματικά ξεφτίσει τα νεύρα των επενδυτών ακόμη περισσότερο και έδειξε πόσο δύσκολο είναι να προσπαθήσεις να κρατήσεις το καπάκι του πληθωρισμού», δήλωσε η Susannah Streeter, ανώτερη αναλυτής επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown. «Η ανησυχία είναι ότι ο πληθωρισμός γίνεται πολύ ζεστός για να τον χειριστούν οι κεντρικές τράπεζες και θα πρέπει να χορηγήσουν τις οικονομίες με κρύο νερό με τη μορφή αυστηρότερης πολιτικής».

Η Fed θα ξεκινήσει την τελευταία διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της την Τρίτη και οι περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την Τετάρτη ότι αυξάνει το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Αλλά οι προσδοκίες ότι η Fed θα αναγκαστεί να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά φέτος έχουν αυξηθεί μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό της Παρασκευής.

Τη Δευτέρα, τα στοιχήματα μελλοντικής εκπλήρωσης έδειξαν ότι οι επενδυτές έβλεπαν μια πιθανότητα περίπου 81% ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την CME Group. Αυτό θα ισοδυναμούσε με αύξηση του επιτοκίου κατά μισό σε κάθε συνεδρίαση της Fed φέτος.

«Φαίνεται ότι ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά περισσότερο από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Kiran Ganesh, υπεύθυνος στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της UBS. «Οι άνθρωποι τώρα αρχίζουν να φοβούνται ότι η Fed θα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο ή πιο γρήγορα όσον αφορά τα επιτόκια».

Η καταστροφή στα κρυπτονομίσματα επιταχύνθηκε τη Δευτέρα, αφού οι φόβοι για τα επιτόκια πυροδότησαν πτώσεις το Σαββατοκύριακο. Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, διαπραγματεύτηκε περίπου 23.177 $ σύμφωνα με το CoinDesk — πτώση 18% από 24 ώρες νωρίτερα. Το Ethereum υποχώρησε 20% από 24 ώρες νωρίτερα στα 1.226 $.

Οι αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είχαν μεγάλη πτώση τη Δευτέρα. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 2%, ενώ οι μετοχές της Amazon.com έχασαν 5,6%. Η εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia έχασε 6,4% και η Tesla υποχώρησε 4,5%. Η Meta Platforms, η μητρική εταιρεία του Facebook, έχασε 4,6%.

«Αυτό αποκαλείτε bear market, όπου υπάρχει φόβος και ωθεί τους ανθρώπους έξω από την αγορά να αδειάζουν χαρτοφυλάκια και συνθηκολογούν», δήλωσε ο Todd Morgan, πρόεδρος της Bel Air Investment Advisors με έδρα το Λος Άντζελες.

Ωστόσο, ο κ. Morgan είπε ότι οι εξελίξεις τους επόμενους ή δύο μήνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, όπως η μείωση της ζήτησης βενζίνης μετά το καλοκαίρι και η επιβράδυνση της ζήτησης για κατοικίες λόγω της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Σε νέα πολυετή υψηλά κινείται η απόδοση του ελληνικού κρατικού 10ετούς ομολόγου τη Δευτέρα, με τις ανησυχίες των επενδυτών για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να αναζωπυρώνεται εν μέσω των προβληματισμών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου έφτασε το 4,43%, η μεγαλύτερη από το 2019.

Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου έφτασε το 4%, το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2014. Σημειώνεται πως το spread μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενο αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους της Ιταλίας.

Σχετικα αρθρα

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

admin

Η ώρα της εφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

admin

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

admin

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη – Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις

admin

ΥΠΕΘΟ: Διαφάνεια στις παραχωρήσεις αιγιαλών με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

admin

ΥΠΟΙΚ: Το ελάχιστο τίμημα που θα λαμβάνουν Δημόσιο-δήμοι από παραχώρηση αιγιαλού-παραλίας

admin

Δ. Μόσχος (κτηνοτρόφοι): «Β’ και Γ’ διαλογής τα αρνιά που πωλούνται με 10 ευρώ το κιλό, στα σούπερ μάρκετ»

admin

Σταϊκούρας: Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Εταιρείες Διαχείρισης: Ούτε μία με πλήρη φάκελο για τη νέα άδεια – Σοβαρά κενά στην εταιρική διακυβέρνηση

admin

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Ισχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

admin