Image default
Αγορές

Σταγόνα στον «ωκεανό» των sell off η αντίδραση της Wall Street

Σταγόνα στον «ωκεανό» των sell off η αντίδραση της Wall Street

Μόνο ο τεχνολογικός δείκτης έδειξε σήμερα (17/6) σημάδια αντίδρασης απέναντι στο ανηλεές sell off που κατέγραψε η Wall Street το προηγούμενο διάστημα. Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με ισχυρές εβδομαδιαίες απώλειες, με τους S&P 500 και Nasdaq να κινούνται στη «ζώνη» του bear market και με τον Dow Jones να μένει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 30.000 μονάδων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,13% στις 29.888,78 μονάδες, ενώ αντίθετα ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 3.674,41 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,43% στις 10.798,35 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones και ο Nasdaq υποχώρησαν κατά 4,8%, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 5,8% στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Dow Jones έπεσε την Πέμπτη (16/6) κάτω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης στο 3,23% μετά τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών την Πέμπτη.

Ο όγκος των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα αυξημένος σήμερα λόγω του quadruple witching, δηλαδή της παράλληλης λήξης των παραγώγων δεικτών, μετοχών και των αντίστοιχων options τους.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Δευτέρα (20/6) η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω της αργίας της Juneteenth, όπου τιμάται το τέλος της δουλείας στις ΗΠΑ.

Τέλος στο ανοδικό σερί του πετρελαίου

Με βαριές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο φόβος για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης επαναφέρει τον προβληματισμό για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, ο «μαύρος χρυσός» επανήλθε στις εβδομαδιαίες απώλειες μετά από επτά διαδοχικά ανοδικά πενθήμερα.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate διολίσθησε την Παρασκευή κατά 8,03 δολάρια ή 6,8% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 109,56 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα, το WTI σημείωσε βαριές απώλειες της τάξης του 9,2%.

Σε αντίστοιχους ρυθμούς και το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Αυγούστου, το οποίο υποχώρησε την Παρασκευή κατά 6,69 δολάρια ή 5,6% στα 113,12 δολάρια το βαρέλι. Το Brent έχασε στην εβδομάδα 7,3%, διακόπτοντας ένα σερί 4 κερδοφόρων 5νθημέρων.

Ισχυρή εβδομαδιαία πτώση για τον χρυσό

Με απώλειες τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε εβδομαδιαίο επίπεδο, έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής για τον χρυσό.

«Ήταν μια εβδομάδα roller-coster για τον χρυσό χάρη στο ευμετάβλητο δολάριο και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων», δήλωσε στο MarketWatch ο Lukman Otunuga της FXTM και πρόσθεσε: «Ο χρυσός υποχώρησε στην εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων στην παγκόσμια ανάπτυξη».

Έτσι, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 9,30 δολάρια ή 0,5%, στα 1.846,60 δολάρια ανά ουγγιά. Στην εβδομάδα, έχασε 1,9%.

Το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε κατά 30 σεντς ή 1,4% στα 21.587 δολάρια ανά ουγγιά, με την τιμή του να σημειώνει απώλειες 1,6% στην εβδομάδα. Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 4,0135 δολάρια ανά λίβρα, σημειώνοντας πτώση 9 σεντς ή 2,3%. Στην εβδομάδα, ο χαλκός διολίσθησε κατά 6,5%.

  • Wall Street
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • αργία
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • quadruple witching
  • bear market

    Σχετικα αρθρα

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin

    Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

    admin

    Ήπια άνοδος για τον FTSE 100 στις… λειψές ευρωαγορές

    admin

    Απώλειες σε Ιαπωνία και Αυστραλία- Βλέμματα σε Fed και γιεν

    admin

    Sell off στη Wall Street-Μείον 550 μονάδες ο Dow τον Απρίλιο

    admin

    Ευρωαγορές: Πρώτος μήνας απωλειών από τον Οκτώβριο- Πτώση 1,49%

    admin

    Στο κόκκινο η Wall Street λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

    admin

    Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

    admin

    Άνοδος στη Wall Street με οδηγό Tesla, Apple και Domino’s

    admin

    Ήπια άνοδος στις Ευρωαγορές εν αναμονή Fed και εταιρικών αποτελεσμάτων

    admin