Image default
Ευρώπη

Τσέχος Υπουργός Γεωργίας: Η πείνα απειλεί την Αφρική

Εάν η ΕΕ δεν βοηθήσει τις χώρες της βόρειας Αφρικής, μπορεί να υπάρξει έλλειψη τροφίμων, λιμός και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα προσφυγική κρίση, προειδοποιεί ο Τσέχος υπουργός Γεωργίας.

Οι γεωργικές προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ θα περιλαμβάνουν την επισιτιστική ασφάλεια, τη μείωση της κατανάλωσης φυτοφαρμάκων, την πρόληψη της αποψίλωσης των δασών και τη στήριξη της δασοκομίας, καθώς και την εστίαση στην αλιεία και την επισήμανση των τροφίμων, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Γεωργίας Ζντένεκ Νέκουλα, όπως μετέδωσε το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένα από τα βασικά θέματα για τα οποία θα εργαστεί η τσεχική προεδρία, το οποίο συνδέεται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, είναι η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας τροφίμων όχι μόνο για τις χώρες της ΕΕ, αλλά και για τις χώρες της γειτονίας της ΕΕ.

«Η ΕΕ δεν είναι μόνο αυτάρκης και διαθέτει ένα αξιοπρεπές πλεόνασμα τροφίμων, αλλά είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων στον κόσμο”, δήλωσε ο Νέκουλα. Η επισιτιστική κρίση απειλεί κυρίως χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές, για παράδειγμα, σιτηρών από την Ουκρανία. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να σκεφτεί να βοηθήσει τις χώρες της βόρειας Αφρικής, για παράδειγμα.

«Αν δεν βοηθήσουμε αυτές τις χώρες, θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη τροφίμων, λιμός και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα προσφυγική κρίση», είπε.

Η χρήση φυτοφαρμάκων θα είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η χρήση τους στην ΕΕ θα πρέπει να μειωθεί κατά 50% έως το 2030. Η Τσεχία είναι ένας από τους ηγέτες σε αυτό το θέμα, αλλά υπάρχουν ακραίες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.

Η αποψίλωση των δασών και η δασοκομία θα αποτελέσουν επίσης βασικό θέμα. Σύμφωνα με τον Νέκουλα, η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει να αποφύγει την αύξηση της γεωργικής παραγωγής που προκαλεί αποψίλωση των δασών.

Η Τσεχία θα ηγηθεί του πρώτου Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες στις 18 Ιουλίου. Στο πλαίσιο της προεδρίας, το Υπουργείο Γεωργίας θα διοργανώσει 15 άτυπες εκδηλώσεις, όπως ένα επιστημονικό συνέδριο για την επισήμανση των τροφίμων και ένα σεμινάριο για τη δασική στρατηγική της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin