Image default
Ευρώπη

Η ΕΕ φέρνει τις πιο απομακρυσμένες υπερπόντιες περιοχές πιο κοντά στις Βρυξέλλες

Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) της ΕΕ θα τοποθετήσει έναν πολίτη από τις εξόχως απόκεντρες περιοχές του μπλοκ στο τιμόνι ενός θεσμικού οργάνου της ΕΕ – μια ιστορική πρωτιά.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τμήματα της επικράτειάς τους σε περιοχές του κόσμου που βρίσκονται πολύ μακριά από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτές οι απομακρυσμένες περιοχές, γνωστές ως εξόχως απόκεντρες περιοχές (ΑΠ), είναι συχνά δευτερεύουσες στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ, στην καλύτερη περίπτωση.

Ο νέος πρόεδρος του περιφερειακού οργάνου, Vasco Alves Cordeiro, ο οποίος θα εκλεγεί την Τετάρτη για θητεία δυόμισι ετών, μπορεί να το αλλάξει αυτό. Ο Cordeiro κατάγεται από τις Αζόρες, ένα πορτογαλικό αρχιπέλαγος στο μέσο του Ατλαντικού, το οποίο είναι μία από τις εννέα ΑΠ της ΕΕ.

«Οι Αζόρες είναι ο τόπος από τον οποίο κατάγομαι, είναι ο λαός και η περιοχή που υπηρέτησα ως πρόεδρος της κυβέρνησης και εξακολουθώ να έχω την τιμή να υπηρετώ στο Κοινοβούλιο», δήλωσε στη EURACTIV.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών, της πολιτικής συνέλευσης των τοπικών και περιφερειακών αρχών, και είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι όλες οι περιφέρειες και οι πόλεις πρέπει να συμβάλουν εξίσου στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης».

Ενώ οι Αζόρες είναι μία από τις πλουσιότερες ΑΠ της ΕΕ, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου 90% του μέσου όρου του μπλοκ, το να ηγείται της ΕτΠ ένας από τους 240.000 κατοίκους του νησιού θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για να προσελκύσει την προσοχή στις περιφέρειες.

«Οι εξόχως απόκεντρες περιφέρειές μας μπορεί να είναι απομακρυσμένες από την ευρωπαϊκή ηπειρωτική χώρα, αλλά είναι πολύ σημαντικές για την ΕΕ», δήλωσε τον Μάιο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, εκπροσωπώντας την ανανεωμένη στρατηγική της Επιτροπής για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές.

Οι περιφέρειες αυτές αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις, με μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και το χαμηλότερο ΑΕΠ στην ΕΕ. Η πανδημία COVID-19 έφερε περαιτέρω δυσκολίες, δεδομένου ότι οι περισσότερες εξαρτώνται από ταξίδια μεγάλων αποστάσεων προκειμένου να συνδεθούν με την ευρωπαϊκή ηπειρωτική χώρα.

«Για να γεφυρωθεί το χάσμα στην ποιότητα ζωής μεταξύ των εξόχως απόκεντρων περιοχών και της υπόλοιπης ΕΕ», δήλωσε τον Μάιο η Επίτροπος για τη Συνοχή Eliza Ferreira, η νέα στρατηγική θα «αναπτύξει ειδικές ευκαιρίες γι’ αυτές» και θα παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενέκρινε τη στρατηγική στις 21 Ιουνίου.

Στον τελευταίο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, οι εξόχως απόκεντρες περιφέρειες έλαβαν σχεδόν 14 δισεκατομμύρια ευρώ για διαρθρωτική στήριξη, αριθμός που πιθανότατα θα ξεπεραστεί από τον προϋπολογισμό 2021-2027. Μια ιδιορρυθμία: οι εξόχως απόκεντρες περιοχές είναι οι μόνες περιφέρειες που επιτρέπεται να δαπανούν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για αεροδρόμια.

Με μια νέα στρατηγική και εκπροσώπηση στην κορυφή ενός θεσμικού οργάνου της ΕΕ, τα πράγματα μπορεί τώρα να βελτιωθούν για τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες, για πρώτη φορά.

Πιέζοντας για επιρροή

Για την Επιτροπή των Περιφερειών – τα μέλη της οποίας είναι, όπως συχνά τονίζεται, δημοκρατικά εκλεγμένα – η προσπάθεια για πρόσθετη επιρροή αποτελεί σισύφειο έργο.

Ενώ οι προεδρικές προτεραιότητες του Cordeiro θα παρουσιαστούν επίσημα την Τετάρτη (29 Ιουνίου), μία από αυτές θα είναι η «ενίσχυση» του ρόλου της ΕτΠ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Σε μια δεκαετία που μοιάζει έτοιμη για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ μετά τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και την αυξανόμενη διάθεση για απομάκρυνση από την ομοφωνία σε ορισμένους τομείς πολιτικής, ο Cordeiro φαίνεται έτοιμος να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αναδείξει τον ρόλο της ΕτΠ.

Μέχρι στιγμής, ο απερχόμενος πρόεδρος του περιφερειακού οργάνου, Αποστόλης Τζιτζικώστας, έχει προσπαθήσει να ευθυγραμμίσει το θεσμό με τη διάσκεψη, κάτι που θα επιβεβαιώσει η ολομέλεια της ΕτΠ αργά την Τετάρτη.

Ο Cordeiro συναντήθηκε με τους περισσότερους εκπροσώπους της ΕτΠ τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας περιφερειακής συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία και είναι πιθανό να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξή τους. Εάν καταφέρει να πείσει τις περιφέρειες να υποστηρίξουν ολόψυχα την πράσινη μετάβαση, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο, ίσως μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για πρόσθετη επιρροή του θεσμού.

 

 

 

 

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

Η ΕΕ υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη οικονομία;

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

admin

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

admin

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στο Σότσι: Τι να περιμένουμε

admin

Στο Ντάλας, ο Όρμπαν καλεί τους Αμερικανούς συντηρητικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024

admin

Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

admin