Image default
Ευρώπη

Τι αποκόμισε ο ψηφιακός τομέας κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ

Την παραμονή της παράδοσης της Προεδρίας στην Τσεχική Δημοκρατία, η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ανατρέξει σε πολλά επιτεύγματα στον ψηφιακό τομέα κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της.

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική στο πεδίο της τεχνολογίας, αφού κατέστησε την ψηφιακή κυριαρχία της ηπείρου μία από τις προτεραιότητές της.

«Σήμερα υπάρχει ένα επίπεδο συζήτησης για την Ευρώπη στον τομέα της τεχνολογίας που δεν υπήρχε προηγουμένως και υπάρχει πολύ περισσότερος σεβασμός για την Ευρώπη ως παίκτη στον τομέα της τεχνολογίας από ό,τι πριν», δήλωσε ο Ματιέ Βέιλ, επικεφαλής του τμήματος ψηφιακής οικονομίας στο γαλλικό υπουργείο Οικονομίας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η EURACTIV αυτή την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, υπό τη γαλλική προεδρία συμφωνήθηκαν οι δύο εμβληματικοί κανονισμοί, ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) και ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Κάποιοι θα το χαρακτήριζαν το έργο της γαλλικής προεδρίας και ως άθλο, δεδομένου τόσο του αναμενόμενου αντίκτυπου των δύο αυτών κειμένων όσο και του σχετικά σύντομου χρόνου που έχει παρέλθει από την υποβολή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020.

Η DMA αποσκοπεί στο να καταστήσει τον τομέα δικαιότερο και πιο ανταγωνιστικό, επιβάλλοντας στις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, τους λεγόμενους «gatekeepers», έναν κατάλογο με τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει». Η DSA θα ασχοληθεί με το παράνομο περιεχόμενο και τα παράνομα προϊόντα, τον έλεγχο του περιεχομένου και των συστημικών κινδύνων. Και τα δύο κείμενα πρέπει ακόμη να εγκριθούν επίσημα από την ολομέλεια.

«Αποτελούν πολύ σημαντικά ορόσημα στην πορεία προς την ψηφιακή κυριαρχία. Θα προσέξουμε πολύ την εφαρμογή τους από την Επιτροπή», τόνισε ο Βέιλ.

Η γαλλική Προεδρία κατάφερε επίσης να ολοκληρώσει τις συζητήσεις σχετικά με την αναθεωρημένη οδηγία για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών (NIS2).

Η εν λόγω οδηγία αποσκοπεί στην επίτευξη ενός υψηλού κοινού επιπέδου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την ήπειρο. Η πρόσφατα συμφωνηθείσα αναθεώρησή της ενισχύει τις απαιτήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού, και διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των οντοτήτων που καλύπτονται από την οδηγία.

Τέλος, εκτός του κανονιστικού πλαισίου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό λε Μαίρ παρουσίασε έναν νέο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών των αναπτυσσόμενων νεοφυών επιχειρήσεων σε συνέδριο αφιερωμένο στην πρωτοβουλία «Scale-up Europe».

Στόχος είναι η δημιουργία 10 έως 20 ευρωπαϊκών ταμείων με τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το καθένα, ενώ η ήπειρος διαθέτει σήμερα μόνο δύο, δήλωσε ο λε Μαίρ.

Ο Βέιλ επιβεβαίωσε ότι «22 κράτη μέλη έχουν ήδη υποστηρίξει αυτή την πρωτοβουλία».

Από την Παρασκευή (1η Ιουλίου), η Γαλλία θα παραδώσει τη σκυτάλη στους Τσέχους, οι οποίοι έχουν ήδη επισημάνει την πρόθεσή τους να καταλήξουν σε γενική προσέγγιση σχετικά με τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, τον νόμο για τα δεδομένα και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση (eID).

«Υπάρχουν πολλά θέματα που πράγματι προχώρησαν από τη γαλλική προεδρία, και μπορούμε να βασιστούμε σε μια πολύ στιβαρή εργασία των Γάλλων φίλων μας», δήλωσε ο Πετρ Ότσκο, Τσέχος αναπληρωτής υπουργός ψηφιοποίησης και καινοτομίας.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

Η ΕΕ υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη οικονομία;

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

admin

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

admin

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στο Σότσι: Τι να περιμένουμε

admin

Στο Ντάλας, ο Όρμπαν καλεί τους Αμερικανούς συντηρητικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024

admin

Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

admin