Image default
Ευρώπη

Δράσεις της ΕΕ για τη βοήθεια των ουκρανών μαθητών

Η υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Ευρώπης αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την προετοιμασία των νέων της χώρας στην ευρωπαϊκή τους πορεία, γράφουν οι Επίτροποι Μαρίγια Γκαμπριέλ και Μαργαρίτης Σχοινάς, οι οποίοι περιγράφουν λεπτομερώς την υποστήριξη της ΕΕ προς τα κράτη μέλη και τους εκπαιδευτικούς.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας. Η Μαρίγια Γκαμπριέλ είναι η Ευρωπαία Επίτροπος για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειονότητα είναι γυναίκες με παιδιά σχολικής ηλικίας, οι οποίες αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τα υπάρχοντά τους, τους αγαπημένους τους και μια σταθερή ζωή.

Ως άμεσοι γείτονες και σύμμαχοι της Ουκρανίας, εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζουμε ότι έχουμε μοναδική ευθύνη να βοηθήσουμε.

Από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης, προτεραιότητά μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά από την Ουκρανία και οι οικογένειες θα αισθάνονται ευπρόσδεκτα στην ΕΕ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκατομμύρια εθελοντές άνοιξαν τα σπίτια τους και έδειξαν αλληλεγγύη από την πρώτη ημέρα. Η επιτομή αυτής της αλληλεγγύης ήταν η ενεργοποίηση, για πρώτη φορά στην ιστορία, της οδηγίας της ΕΕ για την προσωρινή προστασία – ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να χορηγήσουμε άμεσα καθεστώς προστασίας στα εκατομμύρια ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο.

Μέρος αυτού του καθεστώτος είναι το δικαίωμα στην εκπαίδευση: όλοι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που είναι κάτω των 18 ετών και δικαιούνται προσωρινή προστασία έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και κατάρτιση εντός των εκπαιδευτικών συστημάτων της ΕΕ: ξεκινώντας από την προσχολική εκπαίδευση, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την αρχική επαγγελματική εκπαίδευση.

Η υποδοχή τόσων πολλών παιδιών σε σύντομο χρονικό διάστημα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ήταν κοινή ευθύνη. Καταφέραμε να διασφαλίσουμε μια ομαλή και φιλόξενη διαδικασία για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Όχι μόνο επειδή γνωρίζουμε τη σημασία μιας σταθερής καθημερινής ρουτίνας και της άμεσης επαφής με άλλα παιδιά. Ειδικότερα, τα τραυματισμένα παιδιά πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στη μάθηση, μαζί με τους συνομηλίκους τους, και να υποστηρίζονται από κατάλληλες στρατηγικές διδασκαλίας.

Υπάρχουν δύο, σημαντικές προκλήσεις, που έχουμε αντιμετωπίσει από αυτή την άποψη: στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά πρέπει να μάθουν τη γλώσσα της χώρας υποδοχής τους προκειμένου να συμμετέχουν στην τάξη. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε επίσης να τους δώσουμε την ευκαιρία να διατηρήσουν τη δική τους γλώσσα και να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό τους.

Έχουμε πλήρη συνείδηση της ανάγκης να παραμείνουν τα παιδιά από την Ουκρανία και οι νέοι συνδεδεμένοι με το ουκρανικό πρόγραμμα σπουδών, το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και τη γλώσσα. Αυτό θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην Ουκρανία και να συνεχίσουν τις σπουδές τους μόλις είναι ασφαλείς. Η νεολαία της Ουκρανίας είναι το μέλλον της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, η υποδοχή τόσων πολλών Ουκρανών προσφύγων στα ευρωπαϊκά σχολεία και πανεπιστήμια είναι μια τεράστια ευκαιρία για να μοιραστούμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και να προετοιμάσουμε τη νεολαία της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή της πορεία.

Η πολύ καλή συνεργασία με τους Ουκρανούς ομολόγους μας έχει συμβάλει καθοριστικά σε όλα όσα κάνουμε. Η σχολική εκπαίδευση στην Ουκρανία επαναλήφθηκε, όπου ήταν δυνατόν, από τις 14 Μαρτίου με τη βοήθεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η ψηφιακή εκπαίδευση και η εξ αποστάσεως μάθηση μπορούν να προσφέρουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες λύσεις για τα παιδιά των Ουκρανών προσφύγων, καθώς εγγυώνται ένα επίπεδο συνέχισης της εκπαίδευσης. Συνεργαζόμενοι με το ουκρανικό Υπουργείο Παιδείας, εξασφαλίσαμε, ως εκ τούτου, ότι το ουκρανικό σχολικό υλικό είναι επίσης διαθέσιμο στους μαθητές που βρίσκονται στην ΕΕ.

Μεταξύ των προσφύγων από την Ουκρανία υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί και εφαρμόζονται διάφοροι μηχανισμοί ταχείας πρόσληψης για την πρόσληψή τους.

Οι ανταλλαγές με τις ουκρανικές αρχές καθιστούν δυνατή την επαλήθευση των εγγράφων εκπαίδευσης από τα κράτη μέλη σε επίσημες βάσεις δεδομένων, καθώς τα διοικητικά εμπόδια για την είσοδο στο επάγγελμα και την αναγνώριση των προηγούμενων προσόντων έχουν καταργηθεί από πολλές χώρες.

Είτε οι εκπαιδευτικοί προέρχονται από την ΕΕ είτε έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, η Επιτροπή παρέχει δωρεάν πόρους και πληροφορίες για την υποστήριξη όλων τους στην καθημερινή τους εργασία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη σχολική εκπαίδευση και κατάρτιση, την πύλη για τη σχολική εκπαίδευση.

Επιπλέον, ειδικές ομάδες συζήτησης προωθούν την αλληλοϋποστήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες, ενώ περισσότεροι από 3.000 εκπαιδευτικοί από την Ουκρανία συμμετέχουν στο eTwinning.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιεί επίσης κονδύλια της ΕΕ για να στηρίξει τα κράτη μέλη μας καθώς υποδέχονται και ενσωματώνουν πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Αυτό περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Επιτροπής για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη, το πρόγραμμα Erasmus. Μέσω αυτού του προγράμματος, οι Ουκρανοί φοιτητές στο εξωτερικό λαμβάνουν υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

Όλες αυτές οι κοινές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ έχουν τον ίδιο στόχο: τη διασφάλιση της συνεχούς μάθησης και εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές, είτε στην ΕΕ είτε στην Ουκρανία.

Και να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη την ΕΕ να παρέχουν αυτή την εκπαίδευση υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Καθώς τελειώνει η φετινή σχολική χρονιά, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είμαστε έτοιμοι για το φθινόπωρο και ότι τα σχολεία μας θα παραμείνουν ένα ασφαλές καταφύγιο για όλους τους μαθητές, είτε είναι πρόσφυγες είτε υπήκοοι της ΕΕ.

Κάθε πόλεμος είναι πόλεμος κατά των παιδιών. Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη και την προστασία του μέλλοντος του περήφανου έθνους της. Η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερασπίζονται τον ίδιο τρόπο ζωής, το ίδιο μοντέλο κοινωνίας, τις ίδιες αξίες και αρχές.

Και η αλληλεγγύη μας αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της εταιρικής μας σχέσης – παρούσας και μελλοντικής.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Έκκληση ΟΗΕ προς πάσα κατεύθυνση για την αποτροπή ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

admin