Image default
Ευρώπη

Γιούροβα: Το νομοσχέδιο για το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας δεν πληροί τα ορόσημα του σχεδίου ανάκαμψης

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα δήλωσε την Πέμπτη ότι ο νόμος που καταργεί το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να δρομολογήσει η Επιτροπή τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ερωτηθείσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εάν το νομοσχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα πληροί τα ορόσημα βάσει των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να δρομολογήσει τα χρήματα ανάκαμψης για την Πολωνία, η Γιούροβα δήλωσε ότι «δεν τα πληροί».

«Η Πολωνία θα πρέπει να προβληματιστεί σχετικά με τους όρους και εάν δεν έχουν επαρκή απάντηση στους νομικά δεσμευτικούς κανόνες για την πολωνική δικαιοσύνη, οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στα ορόσημα, δεν θα καταβάλουμε τα χρήματα», τόνισε η ίδια, όπως αναφέρει ο πολωνικός τηλεοπτικός σταθμός TVN24.

Είπε ότι απλώς επανέλαβε αυτό που είχε ήδη δηλώσει η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αφού ανέστειλε επί μακρόν τη διαδικασία λόγω των ανησυχιών σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Πολωνία, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ενέκρινε τελικά το πολωνικό σχέδιο ανάκαμψης τον Μάιο.

Παρόλα αυτά, η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι τα χρήματα από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ δεν θα δρομολογηθούν έως ότου η Πολωνία εκπληρώσει ορισμένα ορόσημα, που αφορούν κυρίως το δικαστικό σύστημα. Η διάλυση του Πειθαρχικού Επιμελητηρίου ήταν ένα από αυτά.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι αναφέρθηκε στη διαμάχη με την Επιτροπή σχετικά με τα χρήματα της ανάκαμψης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.

Είπε ότι η Πολωνία έχει να εκπληρώσει ορισμένους όρους, μεταξύ των οποίων «ορισμένοι θα εκπληρωθούν πλήρως, άλλοι εν μέρει». Εάν κάποια μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν ικανοποιούσαν πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βαρσοβία θα ήταν έτοιμη να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της.

«Παρ’ όλα αυτά, ελπίζω για το καλύτερο. Πιστεύω ότι η πρώτη πληρωμή από το RRF θα δρομολογηθεί μεταξύ 2022 και 2023, (και θα είμαστε σε θέση) να τα δαπανήσουμε για συγκεκριμένα έργα», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι , όπως αναφέρει η EURACTIV Πολωνίας.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin