Image default
Ευρώπη

Ιταλία: «Στον αέρα» η κυβέρνηση Ντράγκι- «Θα κάνει τη χάρη στον Πούτιν»;

Της Ιωάννας Βαρδαλαχάκη

[- -]

Λίγοι μήνες έχουν περάσει από τότε που ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ήθελε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να θέσει υποψηφιότητα για Πρόερος της Δημοκρατίας. Τελικά έμεινε, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα στην Ιταλία. Μια σταθερότητα που βρισκόταν υπό αμφισβήτηση το τελευταίο διάστημα, και η οποία διαταράχθηκε και επίσημα την Πέμπτη όταν ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία.

Η ανακοίνωση δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς είχε προειδοποιήσει πως εφόσον το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αρνηθεί να υποστηρίξει το σχέδιο ανακούφισης της ενεργειακής κρίσης ύψους 23 δισ. ευρώ ο ίδιος θα αποχωρήσει.

Να σημειωθεί ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ντράγκι. 

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο, προσπαθώντας να ξαναβρεί τις ισορροπίες του υπό την ηγεσία του Κόντε. Το κόμμα έχασε δεκάδες βουλευτές και ο πρώην ηγέτης του Λουίτζι Ντι Μάιο, και νυν υπουργός Εξωτερικών, αποσχίστηκε από την ομάδα τον περασμένο μήνα, παίρνοντας πολλούς υποστηρικτές μαζί του.

Ο Κόντε απειλούσε εδώ και εβδομάδες ότι το κόμμα του, το οποίο έχει χάσει μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του από τότε που αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο κόμμα στην Ιταλία στις γενικές εκλογές του 2018, θα αποχωρούσε από τον ευρύ συνασπισμό του Ντράγκι.

«Θα κάνατε τη χάρη στον Πούτιν;»

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις οφείλονται κυρίως στα εσωτερικά προβλήματα μέσα κόμμα και όχι στις οποιεσδήποτε σημαντικές διαφορές πολιτικής με την κυβέρνηση Ντράγκι.

Από την πλευρά του ο Λουίτζι ντι Μάιο υποστήριξε ότι ορισμένα μέλη του κόμματος «σχεδίαζαν εδώ και μήνες μια κρίση για να βάλουν ένα τέλος στην κυβέρνηση του Ντράγκι».

Πριν από ένα μήνα επίσης, το κόμμα ήταν στα πρόθυρα της διάσπασης και της απομάκρυνσης από τον συνασπισμό λόγω του σκεπτικισμού σχετικά με την υποστήριξη της Ιταλίας στην Ουκρανία.

Και εβδομάδες πριν από αυτό, το ακροδεξιό κόμμα Brothers of Italy σημείωσε μεγάλη νίκη στις τοπικές εκλογές. Το κόμμα δεν είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά οι επιτυχίες τους υποδεικνύουν μια πιθανή μετατόπιση του πολιτικού χαρακτήρα σε εθνικό επίπεδο, σχολιάζει το gzerdomeda. 

Τελικά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων μποϊκόταρε την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι τα κεφάλαια που προορίζονται για να βοηθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ήταν ανεπαρκή. 

Και ο Ντράγκι, παρά την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, ανακοίνωσε τελικά την παραίτησή του, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. 

Η κρίση φέρνει όλο και πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές, στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, αρκετά κόμματα επιθυμούν πρόωρες εκλογές, αλλά μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Ιταλίας να αντιμετωπίσει μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Εξελίξεις με «ανήσυχη έκπληξη»

Ο Ντράγκι θα βρεθεί αντιμέτωπος με ψηφοφορία εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα για να κριθεί αν η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει. Δεν είναι σαφές ότι η συμμαχία του Ντράγκι θα επιβιώσει, και «το δράμα απέχει πολύ από το να τελειώσει», σχολιάζει το Politico, προσθέτοντας ότι ο «σούπερ Μάριο» θέλει να φύγει την ώρα που τον χρειάζεται η Ευρώπη. 

Η πολιτική αναταραχή της Ιταλίας θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη την Ευρώπη σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αγωνίζονται να αντιδράσουν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και την αναζωπύρωση του κορωνοϊού.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Ντράγκι θα απειλήσει να πυροδοτήσει «την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης», δήλωσε ο Αντόνιο Σακόνε από το κόμμα Forza Italia στη Γερουσία. «Θα κάνατε τη χάρη στον Πούτιν», είπε στους επικριτές του Ντράγκι πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έχει υπηρετήσει επίσης ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ρώμη «με ανήσυχη έκπληξη».

Εάν στην επερχόμενη ψηφοφορία κριθεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει, ο Ντράγκι θα παραμείνει στην εξουσία και θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του ως προς το κόστος ζωής. Πρώτα όμως χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, τονίζει το Politico. «Η πλειοψηφία της εθνικής ενότητας που έχει υποστηρίξει αυτή την κυβέρνηση από τη δημιουργία της δεν υπάρχεο πλέον», είπε ο Ντράγκι στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη. «Το σύμφωνο εμπιστοσύνης στο οποίο βασίζεται η δράση της κυβέρνησης απέτυχε».

Ωστόσο, ακόμα κι αν η κυβέρνηση του Ντράγκι επιβιώσει, το τελευταίο επεισόδιο μπορεί απλώς να είναι το πρώτο από τις πολλές διαμάχες στην εξουσία, καθώς τα κόμματα που συναποτελούν τον συνασπισμό βρίσκονται ήδη σε προεκλογική διάθεση, ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Σχετικα αρθρα

Η κλιματική κρίση ανεβάζει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ

admin

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin