Image default
Ευρώπη

Ο Πούτιν προειδοποιεί για περικοπές της χωρητικότητας φυσικού αερίου του Nord Stream 1 λόγω επισκευών τουρμπίνας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη (20 Ιουλίου) ότι η χωρητικότητα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, του μεγαλύτερου συνδέσμου για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω λόγω της αργής προόδου στη συντήρηση του εξοπλισμού.

Ο Nord Stream 1, ο οποίος διέρχεται από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας προς τη Γερμανία, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την περιγράφει η Μόσχα.

Ο αγωγός παραμένει αδρανής για ετήσια συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Nord Stream αναμένεται να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αλλά με μειωμένη δυναμικότητα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο Πούτιν δήλωσε ότι υπάρχουν πέντε μονάδες άντλησης φυσικού αερίου, που λειτουργούν από τη Siemens Energy στον Nord Stream 1, ενώ μία ακόμη μονάδα είναι εκτός λειτουργίας λόγω «θρυμματισμού της εσωτερικής επένδυσης».

«Υπάρχουν δύο λειτουργικές μηχανές εκεί, αντλούν 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως … Εάν δεν επιστραφεί η μία, θα υπάρχει μία, η οποία είναι 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μήπως η Gazprom έχει κάποια σχέση με αυτό;» δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι ένας ακόμη από τους στρόβιλους άντλησης αερίου πρόκειται να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.

Ο Nord Stream 1 έχει τη δυνατότητα να αντλεί περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πέρυσι εισήγαγε περίπου 140 bcm φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών.

Ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της οδού στο 40% της χωρητικότητας τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή μιας τουρμπίνας που συντηρούσε η Siemens Energy στον Καναδά, η οποία είχε αρχικά απαγορεύσει την επιστροφή του εξοπλισμού, επικαλούμενη κυρώσεις.

Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, ότι ο Καναδάς έστειλε τελικά την τουρμπίνα που χρειαζόταν για τον Nord Stream 1 στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου, αφού είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες επισκευής.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Gazprom δεν ευθύνεται για τη μείωση της χωρητικότητας διαμετακόμισης φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος μιας από τις διαδρομές μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη από το Κίεβο.

Πρόσθεσε ότι η Gazprom ήταν έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Οι ροές θα συνεχιστούν

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου εγκαίρως την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια εξαγωγών.

Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι ο αγωγός αναμένεται να επαναλειτουργήσει εγκαίρως, αλλά σε λιγότερο από τη δυναμικότητά του, που είναι περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.

«Θα επιστρέψουν (σ.σ. η Gazprom) στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από τις 11 Ιουλίου», δήλωσε μία από τις πηγές σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από την Πέμπτη.

Η ΕΕ καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση περαιτέρω μειώσεων ή ακόμη και πλήρους διακοπής των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου, αλλά οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι ο πλήρης όγκος των ελλείψεων δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να δημοσιεύσουν την Τετάρτη σχέδια για το πώς τα 27 μέλη της ΕΕ μπορούν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου.

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin