Image default
Ευρώπη

Παράλληλη μάχη σε πολλά μέτωπα για την κυβέρνηση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

[- -]

Με το ενεργειακό να αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο για την Ε.Ε. και το κύμα ακρίβειας να απειλεί τα νοικοκυριά, στην κυβέρνηση αναζητούν λύσεις εν αναμονή και των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Παράλληλα διεξάγεται και μια δύσκολη μάχη στο πεδίο της καθημερινότητας, με το θέμα των πυρκαγιών να κυριαρχεί καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες.

Πρόκειται για ένα καλοκαίρι με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα, γεγονός που μεταθέτει και την όποια συζήτηση για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Σε αυτή την χρονική στιγμή στην κυβέρνηση εστιάζουν σε δύο θέματα αιχμής  : 

-Στο ενεργειακό: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα, καθώς διαμορφώνεται ένα ρευστό σκηνικό. Προς το παρόν τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί και άνοιξε ο αγωγός Nord Stream 1, που προμηθεύει με φυσικό αέριο τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο χθες λειτούργησε με το 40% της δυναμικότητάς του και μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα.

Η πρόταση της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατα 15% βρίσκει αντίθετες σχεδόν τις μισές χώρες της Ε.Ε. ανάμεσα στις οποίες είναι η Ελλάδα. Η διαφωνία ωστόσο αφορά στην υποχρεωτικότητα που προβλέπουν οι σχεδιασμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα δεν λέει «ναι» σε αυτή την πρόταση. Ο πρώτος αφορά στις πιθανές επιπτώσεις  σε πολίτες και βιομηχανία, καθώς αυτή τη στιγμή το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με την αναποτελεσματικότητα του μέτρου, καθώς μια ανάλογη κίνηση ουσιαστικά δεν θα οδηγούσε στην αύξηση των ροών προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. 

Τα «φώτα» πλέον στρέφονται στην συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. , που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως πρέπει να μπει πλαφόν στις τιμές- θέση που ενώνει τον ευρωπαϊκό Νότο- ενώ υπάρχει και το θέμα της  αποσύνδεσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο.  

-Στην οικονομία. Με το κύμα αυξήσεων να απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στο οικονομικό επιτελείο εξετάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα μπουν σε ισχύ από το φθινόπωρο (π.χ. νέο fuel pass, αυξημένο επίδομα θέρμανσης). Βέβαια πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα.

Την ίδια στιγμή νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει μετά  από έντεκα ολόκληρα χρόνια τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει την ανοδική πορεία του πληθωρισμού.  Η κίνηση αυτή επηρεάζει μεταξύ άλλων νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είτε έχουν ήδη πάρει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο είτε πρόκειται να πάρουν.

Ουσιαστικά  και στην οικονομία δημιουργείται ένα ρευστό σκηνικό και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την επόμενη ημέρα. Στην κυβέρνηση προσπαθούν να κρατήσουν εφεδρείες και για το χειμώνα, καθώς οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και θα απαιτηθεί… ζεστό χρήμα για να στηριχθούν οι πολίτες.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin