Image default
Ευρώπη

Η Ουκρανία πλησιάζει στις εξαγωγές σιτηρών, χτυπώντας τη γέφυρα που ελέγχεται από τη Ρωσία

Η Ουκρανία δήλωσε την Τετάρτη (27 Ιουλίου) ότι ξεκίνησε εκ νέου τις εργασίες στα αποκλεισμένα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς πλησίασε στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών με την έναρξη λειτουργίας ενός κέντρου συντονισμού για την επίβλεψη μιας συμφωνίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η πρόοδος προς την εκπλήρωση της συμφωνίας-ορόσημο ήρθε καθώς το πυροβολικό του Κιέβου έπληξε μια γέφυρα-κλειδί σε ελεγχόμενο από τη Μόσχα έδαφος στη νότια Ουκρανία, καταστρέφοντας μια σημαντική οδό εφοδιασμού καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν την περιοχή της Χερσώνας.

Και καθώς οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι η Ρωσία μείωσε δραστικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε μια κίνηση που θεωρείται εκδίκηση για τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής, η Ουκρανία ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο με τη βοήθεια της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών για να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί από τον ναυτικό αποκλεισμό της Μόσχας από τρία λιμάνια.

Το Κίεβο δήλωσε ότι ελπίζει να αρχίσει να στέλνει τους πρώτους από τα εκατομμύρια τόνους σιτηρών αυτή την εβδομάδα, παρά την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας το Σαββατοκύριακο στο λιμάνι της Οδησσού.

Το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας δήλωσε ότι «οι εργασίες συνεχίστηκαν» στους εξαγωγικούς κόμβους για την προετοιμασία των πλοίων που θα συνοδεύονται μέσω των ναρκοθετημένων υδάτων για να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, άνοιξε στην Κωνσταντινούπολη ένα κέντρο συντονισμού με τη συμμετοχή Ουκρανών και Ρώσων εκπροσώπων, το οποίο θα παρακολουθεί την ασφαλή διέλευση της ναυτιλίας κατά μήκος των καθιερωμένων διαδρομών και θα επιβλέπει τους ελέγχους για απαγορευμένα όπλα.

Το μπλοκάρισμα των παραδόσεων από δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο έχει συμβάλει στην εκτίναξη των τιμών που έχει καταστήσει τις εισαγωγές τροφίμων απαγορευτικά ακριβές για ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Αφήστε τη Χερσώνα»

Οι μάχες συνέχισαν να μαίνονται στο έδαφος της Ουκρανίας παρά την πίεση για τη μεταφορά των σιτηρών και το Κίεβο αντεπιτέθηκε χτυπώντας τη ζωτικής σημασίας γέφυρα Antonivskiy πάνω από τον ποταμό Δνείπερο, σε μια κίνηση που απειλεί να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε στο Twitter ότι τα χτυπήματα στις γέφυρες πάνω από το Δνείπερο δημιουργούν ένα «αδύνατο δίλημμα» για τη Ρωσία: «να υποχωρήσει ή να εξοντωθεί από τον ουκρανικό στρατό».

Ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της εγκατεστημένης από τη Ρωσία περιφερειακής διοίκησης στη Χερσώνα, επιβεβαίωσε ότι η γέφυρα είχε χτυπηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και η κυκλοφορία είχε διακοπεί.

Ωστόσο, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ζημιές, επιμένοντας ότι η επίθεση δεν θα επηρέαζε την έκβαση των εχθροπραξιών «με κανέναν τρόπο».

Οι ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες ανακτούν εδάφη στην περιοχή της Χερσώνας, τα οποία έπεσαν εύκολα και νωρίς στις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Η αντεπίθεσή τους, υποστηριζόμενη από το πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύει η Δύση, είδε τις δυνάμεις της να πλησιάζουν την πόλη Χερσώνα, η οποία είχε προπολεμικά πληθυσμό κάτω από 300.000 άτομα.

Οι ρωσικές δυνάμεις «θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα όσο αυτό είναι ακόμη δυνατό. Μπορεί να μην υπάρξει τρίτη προειδοποίηση», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μικάιλο Ποντόλιακ στο Twitter μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία κάλεσε τη Μόσχα να καταλάβει πόλεις-κλειδιά σε ολόκληρη τη χώρα.

«Σήμερα ήρθε η ώρα να απελευθερώσουμε ρωσικές πόλεις, που ιδρύθηκαν από Ρώσους: Κίεβο, Τσερνίγκοφ, Πολτάβα, Οδησσός, Ντνίπρο, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Λουτσκ», δήλωσε ο Ντένις Πούσιλιν στο Telegram.

Η Ρωσία προσπάθησε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο τις πρώτες ημέρες της εισβολής της, αλλά αργότερα υποχώρησε, εστιάζοντας τις προσπάθειές της στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Στην ταλαιπωρημένη περιοχή του Ντονέτσκ – μέρος του Ντονμπάς – οι δημοσιογράφοι του AFP είδαν ένα σπίτι να χτυπιέται σε μια έντονη ανταλλαγή πυροβολικού γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ της πρώτης γραμμής.

Ένας εργάτης βρισκόταν μέσα στην αυλή όταν χτύπησε η οβίδα και σώθηκε από διασώστες έκτακτης ανάγκης που άνοιξαν μια τρύπα σε έναν ατσάλινο φράχτη χρησιμοποιώντας ένα τσεκούρι.

«Άκουσα ένα σφύριγμα. Και δεν θυμάμαι τίποτα. Έσκασε και με πέταξε μέσα στον αχυρώνα η έκρηξη», δήλωσε στο AFP ο 51χρονος Ρομάν.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι το ρωσικό πυροβολικό έπληξε ένα ξενοδοχείο στο Μπαχμούτ, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πέντε να τραυματιστούν.

Παιχνίδι εξουσίας με το φυσικό αέριο

Βαθαίνοντας την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη που προκλήθηκε από τον πόλεμο, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας δήλωσε ότι η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream είχε μειωθεί στο 20% της δυναμικότητας την Τετάρτη από 40%.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τις κυρώσεις της ΕΕ για την περιορισμένη παροχή, αλλά το Βερολίνο απέρριψε την εξήγηση και η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάν Χόφμαν χαρακτήρισε τις μειώσεις “παιχνίδι εξουσίας” της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προετοιμαστεί για περικοπές στην ενέργεια και την Τρίτη συμφώνησε σε ένα σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα για να σπάσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Αντιδρώντας στις ενεργειακές ανησυχίες της Ευρώπης, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σχέδια για την ενίσχυση των ουκρανικών προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας στους ευρωπαίους καταναλωτές.

«Οι εξαγωγές μας όχι μόνο μας επιτρέπουν να παράγουμε έσοδα σε συνάλλαγμα, αλλά και να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να αντέξουν την ενεργειακή πίεση από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ζελένσκι στην καθημερινή του ομιλία προς το έθνος το βράδυ της Τετάρτης.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin