Image default
Οικονομία

Μάρκους Κέρμπερ: Τα βάζει ξανά με την ΕΚΤ – Στο στόχαστρό του η περίπτωση της Ιταλίας

Μάρκους Κέρμπερ: Τα βάζει ξανά με την ΕΚΤ - Στο στόχαστρό του η περίπτωση της Ιταλίας
Ο Κέρμπερ έχει καταθέσει πολλαπλές αγωγές κατά των αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια.

Ο Μάρκους Κέρμπερ, ο Γερμανός ακαδημαϊκός πίσω από τη μεγαλύτερη δικαστική αποτυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σταθμίζει νομικά μέτρα κατά της νέας ασπίδας της αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, την οποία θεωρεί «κατάφωρη βοήθεια» προς την Ιταλία και άλλα κράτη με χρέη.

Ο Κέρμπερ  στοχεύει στο Transmission Protection Instrument (TPI), το οποίο θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα από χώρες που υφίστανται αυτό που θεωρεί «αδικαιολόγητη πίεση της αγοράς», υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούν τις οικονομικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καθηγητής δημοσίων οικονομικών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, είπε ότι αυτές οι δυνητικά απεριόριστες αγορές χρέους είχαν κυρίως στόχο να βοηθήσουν την Ιταλία, τον μεγαλύτερο οφειλέτη της ευρωζώνης, καθώς και ότι παραβιάζουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν στην ΕΚΤ να χρηματοδοτεί τα κράτη.

«Η ΕΚΤ θα γίνει ανοιχτά ο ανάδοχος του κρατικού χρέους», δήλωσε ο Κέρμπερ σε συνέντευξή του στο Reuters. «Πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση κρατικής χρηματοδότησης»,τονίζει.

Η Ιταλία θεωρείται ευρέως ως «πολύ μεγάλη για να σωθεί» με μέσα όπως το ταμείο ανάκαμψης της ευρωζώνης, το οποίο δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το κόστος στήριξης της κυβέρνησής της σε μια κρίση χρέους, όπως αυτή που συγκλόνισε το μπλοκ πριν από μια δεκαετία. Στη συνέχεια, η ΕΚΤ δευσμεύτηκε να αγοράσει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων από οποιαδήποτε χώρα μέλος που έλαβε επίσημο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Κέρμπερ έχει καταθέσει πολλαπλές αγωγές κατά των αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ όλα αυτά τα χρόνια – σε μία περίπτωση αναγκάζοντας την Bundesbank, ως γερμανικό πράκτορα της ΕΚΤ, να δικαιολογηθεί ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Όμως, οι περισσότερες από τις προσπάθειές του ήταν ανεπιτυχείς.

Γερμανοί δικαστές επικύρωσαν πέρυσι τις μαζικές αγορές κρατικού χρέους της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Σε προηγούμενη υπόθεση, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έκρινε ότι ήταν αποδεκτό για την ΕΚΤ να μην θέσει ανώτατο όριο στο πόσα θα μπορούσε να αγοράσει, εφόσον υπήρχαν οι κατάλληλες διασφαλίσεις.

Η ΕΚΤ έχει επιβάλει αρκετούς όρους σε κάθε αγορά που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του TPI, συμπεριλαμβανομένου ότι μια χώρα τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και ότι το χρέος της θεωρείται βιώσιμο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι το TPI έχει «τις απαραίτητες διασφαλίσεις» και ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, δήλωσε βέβαιος ότι το σχέδιο θα αντέξει στο δικαστήριο.

Ωστόσο, ο Κέρμπερ υποστήριξε ότι η ρήτρα της ΕΚΤ πρέπει να παρεμβαίνει όποτε θεωρεί ότι μια υπερβολική απόκλιση στο κόστος δανεισμού μεταξύ διαφορετικών χωρών έρχεται σε αντίθεση με την υποστήριξη της ΕΕ για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Επέκρινε επίσης την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, με κάποια από τα έσοδα που λαμβάνει από τη λήξη του γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους.

Σχετικα αρθρα

Φορολογικές δηλώσεις: Αυστηρό ποινολόγιο για «ξεχασιάρηδες» και ανακριβείς

admin

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 – «Βουτιά» 42% στο αέριο

admin

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Από «κόσκινο» όσοι δεν συμμορφωθούν-Τα πρώτα πρόστιμα

admin

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

admin

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

admin

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

admin

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin