Image default
Διεθνή

Κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Τους 28 έφτασαν οι νεκροί στο πλημμυρισμένο Κεντάκι

Συνεργεία έρευνας και διάσωσης πηγαίνουν πλέον πόρτα-πόρτα για να εντοπίσουν θύματα των πλημμυρών, οι οποίες συγκαταλέγονται στις πιο καταστροφικές που έχουν πλήξει ποτέ το Κεντάκι, καθώς η βροχόπτωση ξανάρχισε έπειτα από μερικές ώρες ανάπαυλας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο κυβερνήτης αυτής της πολιτείας των ΗΠΑ.

Ορισμένες ορεινές περιοχές στο ανατολικό Κεντάκι παραμένουν αδιάβατες έπειτα από τις πλημμύρες που μεταμόρφωσαν ορισμένες δρόμους σε ποτάμια, κατάπιαν γέφυρες και σπίτια και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 28 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας περιέπλεξαν τις επιχειρήσεις διάσωσης και κάθε εκτίμηση για τον αριθμό των θανάτων και των αγνοούμενων.

«Οι πλημμύρες αυτές είναι από τις πιο καταστροφικές, τις πιο φονικές που έχουμε βιώσει ποτέ», είπε ο κυβερνήτης Άντι Μπεσίαρ στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Και την ώρα που προσπαθούμε να καθαρίσουμε, βρέχει!».

“We are going to be finding bodies for weeks.”

The death toll in the record floods in Kentucky has increased to at least 26 people, says the governor of the US state.

Meteorologists say climate change is the reason for extreme weather.

More: https://t.co/C3oTq8BInF pic.twitter.com/vnbFuNjBOd

— DW News (@dwnews) July 31, 2022

«Θα πηγαίνουμε πόρτα-πόρτα για να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε όσο περισσότερο κόσμο είναι δυνατό», συνέχισε. «Θα βρίσκουμε πτώματα για εβδομάδες, πολλά από τα οποία θα έχουν παρασυρθεί για εκατοντάδες μέτρα», προειδοποίησε.

Ο κυβερνήτης επισκέφθηκε πλημμυρισμένες περιοχές σε τρεις κομητείες χθες. Στις περιοχές που επλήγησαν πάνω από 350 άνθρωποι βρήκαν προσωρινά καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής, είπε.

Στην πόλη Τζάκσον, στην καρδιά της περιοχής που υπέστη το πιο βαρύ χτύπημα, σωστικά συνεργεία και εθελοντές συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στον χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ Walmart, πριν αρχίσουν το δύσκολο έργο τους.

Ορισμένοι διένειμαν εμφιαλωμένο νερό. Σε μια βάρκα ρυμουλκούμενη με αυτοκίνητο ήταν ορατή η επιγραφή «FEMA Rescue 4», που σημαίνει ότι πλέον επιχειρεί στην περιοχή η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Κίνδυνος αστραπιαίων πλημμυρών

Κάτω από τα βαρυφορτωμένα μαύρα σύννεφα που αναγγέλλονταν νέες βροχές, πολλοί δρόμοι είχαν καλυφθεί από πηχτή λάσπη.

At least 26 people, including children, died in floods unleashed by torrential rains in eastern Kentucky, and more deaths are predicted, with authorities expecting to continue finding bodies for weeks, Governor Andy Beshear said https://t.co/b0xucuC56R pic.twitter.com/EYuJ092Hes

— Reuters (@Reuters) July 31, 2022

Οι πλημμύρες έπληξαν περιοχές η οικονομία των οποίων είχε ήδη υποστεί σκληρό πλήγμα από την παρακμή της δραστηριότητας των ορυχείων, του βασικού κινητήρα της. Χτυπήθηκαν περιοχές «όπου ο κόσμος ήδη δεν είχε και πολλά», τόνισε ο κ. Μπεσίαρ.

Κατά τόπους στο Κεντάκι η κατακρήμνιση έφθασε τα περίπου 20 εκατοστά μέσα σε 24 ώρες και τα νερά ποταμών αυξήθηκαν αστραπιαία ταχύτητα προτού σημειωθούν υπερχειλίσεις.

Η αμερικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε χθες νέα προειδοποίηση πως υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών στο κεντρικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτείας Κεντάκι. «Η απειλή αστραπιαίων πλημμυρών θα συνεχίσει να υπάρχει το απόγευμα και το βράδυ λόγω των ραγδαίων βροχών και καταιγίδων», ανέφερε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση «φυσικής καταστροφής» αποδεσμεύοντας ομοσπονδιακές ενισχύσεις για υποστηριχθούν οι πληγείσες περιοχές στην πολιτεία.

Η κακοκαιρία αυτή χαρακτηρίζεται η πιο πρόσφατη εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι ολοένα συχνότερα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που αποδίδεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τον Δεκέμβριο, δεκάδες σφοδροί ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν πέντε πολιτείες των κεντρικών ΗΠΑ, ιδίως το δυτικό τμήμα του Κεντάκι, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 79 ανθρώπους.

- Α-

Ειδήσεις σήμερα:



Γιατί βρέθηκαν ένα βήμα πριν τη ρήξη Σέρβοι και Αλβανοί στο Κόσοβο

Ο φοιτητής που σκοτώθηκε στο ασανσέρ στις Σέρρες είχε μόλις μόλις μετακομίσει μόνος του



«Άφαντο» πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση της 20χρονης που βρέθηκε κρεμασμένη στην Αίγινα

Σχετικα αρθρα

Βρετανία – Εκλογές: Οι Εργατικοί πετυχαίνουν μια πρώτη μεγάλη νίκη έναντι των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκρός κηρύχθηκε άλλος ένας όμηρος της Χαμάς

admin

Κολούμπια: Πρόταση μομφής κατά της προέδρου από καθηγητές γιατί κάλεσε την Αστυνομία για τους διαδηλωτές

admin

Μέση Ανατολή – Χανίγια: Η Χαμάς εξετάζει με «θετικό πνεύμα» το νέο προτεινόμενο σχέδιο εκεχειρίας

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία παραβίασε τη διεθνή απαγόρευση των χημικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία – Τι απαντά το Κρεμλίνο

admin

Μπορεί η ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ;

admin

ΗΠΑ: Η στιγμή που 33χρονος τρανς προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο

admin

ΗΠΑ – Τα πανεπιστήμια στο χάος: Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις για τη Γάζα (βίντεο και φωτογραφίες)

admin

Τον έδεσα στο αυτοκίνητο, αλλά εγώ δεν πυροβόλησα τον σκύλο μου, λέει ο Μιτ Ρόμνεϊ

admin

Άιρτον Σένα: 30 χρόνια από το δυστύχημα που άλλαξε τα πάντα στους κανόνες ασφαλείας της Formula 1

admin

Γερμανία: Η τηλεργασία απειλεί καντίνες και κυλικεία σε χώρους εργασίας

admin

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Καρέ καρέ η έφοδος της αστυνομίας μετά την κατάληψη – 100 συλλήψεις φιλοπαλαιστινίων

admin