Image default
Ευρώπη

Η αυστριακή κυβέρνηση δέχεται πυρά για την έλλειψη δράσης για το κλίμα

Ακτιβιστές για το κλίμα έχουν επικρίνει τον συντηρητικό-πράσινο συνασπισμό, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιανουάριο του 2020, επειδή δεν έχει θεσπίσει έναν αποτελεσματικό νόμο για την προστασία του κλίματος που είχε υποσχεθεί.

Οι Πράσινοι της Αυστρίας βρίσκονται σήμερα στη μέση της πρώτης τους θητείας στην κυβέρνηση, μαζί με το συντηρητικό ÖVP. Οι ελπίδες των ακτιβιστών για το κλίμα ήταν αρχικά μεγάλες, καθώς η πρώην ακτιβίστρια των ΜΚΟ Λεονόρ Γκεβέσλερ ανέλαβε τη θέση, αν και έκτοτε έχουν απογοητευτεί.

«Εμείς οι νέοι είμαστε βαθιά απογοητευμένοι», δήλωσε η Fridays For Future Austria σε ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση.

«Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων σας, μας υποσχεθήκατε έναν αποτελεσματικό νόμο για την προστασία του κλίματος, αλλά τώρα απειλεί να πεθάνει μια για πάντα», προσθέτουν.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, η Αυστρία δεν έχει έναν αποτελεσματικό νόμο για την προστασία του κλίματος εδώ και 601 ημέρες. Η χώρα των Άλπεων θέλει να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2040, πολύ πριν από τον στόχο της ΕΕ για το 2050.

Οι ακτιβιστές καλούν τους Πράσινους να ανταλλάξουν τα κέρδη για την προστασία του κλίματος με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, μια αντισυμβατική προσέγγιση για τους ακτιβιστές.

Οι Πράσινοι είχαν συντριβεί από το κοινοβούλιο στις εκλογές του 2017 λόγω εσωτερικών διενέξεων, χάνοντας την πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση. Η υπόθεση της Ίμπιζα που κατέρρευσε την ακροδεξιά κυβέρνηση επέτρεψε την επάνοδό τους, με την υποστήριξη ενός κινήματος προστασίας του κλίματος σε ολόκληρη την κοινωνία που προωθείται από οργανώσεις όπως η Fridays For Future.

«Είχατε τρία χρόνια για να προωθήσετε τον νόμο για την προστασία του κλίματος και την υπόσχεσή σας για κλιματική ουδετερότητα το 2040», υπογράμμισαν οι ακτιβιστές.

«Αν αυτό δεν είναι αρκετό, αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη ευκαιριών, αλλά στην ανεπαρκή κυβερνητική επάρκεια και στη λανθασμένη ιεράρχηση σημαντικών μέτρων».

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin