Image default
Ευρώπη

Το Βερολίνο θα εφαρμόσει έκτακτη εισφορά ηλεκτρικής ενέργειας, όριο τιμών – με ή χωρίς την ΕΕ

Στο πλαίσιο ενός πακέτου ανακούφισης ύψους 65 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η γερμανική κυβέρνηση θα φορολογήσει τα έκτακτα κέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να περιορίσει τους λογαριασμούς ρεύματος. Για να εφαρμόσει τα σχέδιά του, το Βερολίνο είναι έτοιμο να προχωρήσει χωρίς την υποστήριξη των εταίρων του στην ΕΕ.

Μετά από εβδομάδες αγωνίας, ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε σε ένα τρίτο πακέτο ανακούφισης για να βοηθήσει τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών κατά τη διάρκεια μιας ολονύχτιας συνεδρίασης από το Σάββατο προς την Κυριακή (3-4 Σεπτεμβρίου).

Μεταξύ άλλων, το πακέτο περιλαμβάνει ένα «φρένο» για τον περιορισμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βασική κατανάλωση των νοικοκυριών.

Το μέτρο αυτό πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την «είσπραξη απρόσμενων κερδών» που έχουν αποκομίσει πολλοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω των τιμών του φυσικού αερίου που ανεβάζουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Γνωρίζουμε ότι η ΕΕ επεξεργάζεται αντίστοιχα σχέδια και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την ΕΕ», δήλωσε ο Σολτς. «Αλλά θέλω να είμαι σαφής: όλα όσα περιγράφω σήμερα, θα τα εφαρμόσουμε – είτε σύμφωνα με λύσεις που θα βρεθούν γρήγορα από την Ευρώπη είτε σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστό δελτίο Τύπου, ο υπουργός Ενέργειας των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι θα συζητήσει τόσο την επιβολή έκτακτων κερδών ηλεκτρικής ενέργειας όσο και τον περιορισμό των λογαριασμών κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή.

Με μέτρα συνολικής αξίας 65 δισ. ευρώ, το πιο πρόσφατο αυτό πακέτο «είναι μεγαλύτερο από τα δύο προηγούμενα μαζί», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Κυριακής.

Εκτός από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει πληθώρα άλλων μέτρων ανακούφισης, συμπεριλαμβανομένων εφάπαξ πληρωμών σε ευάλωτες ομάδες όπως οι συνταξιούχοι και οι φοιτητές, αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά, καθώς και μια επιδοτούμενη κατ’ αποκοπήν τιμή για τις δημόσιες μεταφορές.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin