Image default
Ευρώπη

Κομισιόν: Πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος της χαλάρωσης των πράσινων γεωργικών μέτρων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα για τον αντίκτυπο της αμφιλεγόμενης απόφασής της να παύσει προσωρινά ορισμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις στο πρόγραμμα επιδοτήσεων της ΕΕ για τη γεωργία στις αποδόσεις.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA) ενόψει της επικείμενης άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την Παρασκευή (16 Σεπτεμβρίου), πηγή της ΕΕ εντός της συνεδρίασης δήλωσε στη EURACTIV ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε στα μέλη ότι είναι «πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες» σχετικά με τον απτό αντίκτυπο που θα έχει αυτό.

Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «απαιτεί περισσότερες λεπτομέρειες» προτού μπορέσει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή δήλωσε ότι πρέπει πρώτα να κατανοήσει πώς οι αγρότες θα τα χρησιμοποιήσουν και θα τα υιοθετήσουν.

«Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι παρεκκλίσεις από τους αγρότες και σε ποιο κράτος μέλος – αλλά, χωρίς αυτές τις πληροφορίες, δεν μπορούν ακόμη να πουν τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην παραγωγή τροφίμων σε κλίμακα ΕΕ», δήλωσε η πηγή στη EURACTIV.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι οι παρεκκλίσεις από βασικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα παραταθούν έως το 2023 για να μεγιστοποιηθεί η παραγωγική ικανότητα της ΕΕ σε δημητριακά, στο πλαίσιο των προσπαθειών να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει την έγκριση προσωρινών εξαιρέσεων για τους κανόνες σχετικά με την αμειψισπορά, τη χρήση αγραναπαύσεων και τη διατήρηση μη παραγωγικών στοιχείων σε αρόσιμες εκτάσεις – με άλλα λόγια, εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων που προορίζονται για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση της υγείας του εδάφους.

Σύμφωνα με δήλωση τύπου της Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τότε, το κύριο κίνητρο για τη χορήγηση παράτασης αυτών των παρεκκλίσεων ήταν η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

«Κάθε τόνος δημητριακών που παράγεται στην ΕΕ θα συμβάλει στην αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως», ανέφερε τότε η ανακοίνωση, εκτιμώντας τότε ότι χάρη στις παρεκκλίσεις θα μπορούσαν να παραχθούν έως και 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εκτάρια σε σύγκριση με σήμερα.

Η απόφαση αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη, με ομάδες εκστρατείας να κατακεραυνώνουν την Επιτροπή επειδή θυσίασε τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες στο βωμό της επισιτιστικής ασφάλειας.

Επίσης, ώθησε τον Frans Timmermans, αντιπρόεδρο της Επιτροπής, να ανακοινώσει ότι σύντομα θα δημοσιευθεί έκθεση που θα διερευνούσε ειδικά τον αντίκτυπο της απόφασης για την παρέκκλιση και κατά πόσον τα οφέλη στην επισιτιστική ασφάλεια θα υπερτερούσαν των πιθανών αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«[Αυτές οι αποφάσεις] πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και αν αυτή η ανάλυση θα μας υποχρεώσει να επανεξετάσουμε την πρόταση που κάναμε, θα είμαστε ανοιχτοί σε αυτό, ή αν μας υποχρεώσει να κάνουμε και άλλες προτάσεις ή να επανεξετάσουμε άλλες προτάσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την αποκάλυψη του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων τον Ιούνιο.

Αντιδράσεις των κρατών μελών

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, η Επιτροπή επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του SCA ότι σχεδόν όλα τα κράτη μέλη έχουν δηλώσει πρόθυμα να εφαρμόσουν τις δύο επιτρεπόμενες παρεκκλίσεις, τις λεγόμενες «GAEC» (καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες) 7 και 8 – σχετικά με τη διατήρηση των χαρακτηριστικών του τοπίου και την αμειψισπορά σε αρόσιμες εκτάσεις, αντίστοιχα.

Η Δανία και η Μάλτα αποτελούν τις δύο εξαιρέσεις, οι οποίες δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν χρήση καμίας από τις δύο παρεκκλίσεις, ενώ δύο άλλα κράτη μέλη, η Ιρλανδία και η Σλοβακία, επέλεξαν να επωφεληθούν μόνο από τη GAEC 7.

Η είδηση ότι ο αντίκτυπος αυτής της απόφασης είναι ακόμη ασαφής προκάλεσε πολλές ερωτήσεις από τα κράτη μέλη, ενώ ένα από αυτά ζήτησε από την Επιτροπή να παράσχει στις χώρες της ΕΕ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή των παρεκκλίσεων για κάθε κράτος μέλος, μόλις αυτές είναι διαθέσιμες.

Εν τω μεταξύ, δύο άλλες αντιπροσωπείες εξέφρασαν ανησυχίες όσον αφορά τα οικολογικά συστήματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ανταμείβουν τους γεωργούς για ορισμένες περιβαλλοντικές γεωργικές πρακτικές, προειδοποιώντας ότι οι παρεκκλίσεις ενδέχεται να αποθαρρύνουν μακροπρόθεσμα τη συμμετοχή των γεωργών στα συστήματα αυτά.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή υποσχέθηκε να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να επανέλθει στα κράτη μέλη με μια «λεπτομερέστερη σύνοψη» σχετικά με την υιοθέτηση και τη χρήση αυτών των παρεκκλίσεων, δήλωσε η πηγή.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin