Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ursula von der Leyen : «Ο Πούτιν θα αποτύχει» -Τέλος η σχέση ηλεκτρικής ενέργειας-φυσικού αερίου

Την αταλάντευτη υποστήριξή της Ευρώπης προς την Ουκρανία εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την “Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης” στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο. Δεν είναι μόνο ένας πόλεμος κατά της Ουκρανίας αλλά ένας πόλεμος κατά των αξιών μας και της οικονομίας μας. Ενας πόλεμος δημοκρατίας κατά του αυταρχισμού. «Ο Πούτιν θα αποτύχει», τόνισε.

Η αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία δεν θα σταματήσει. Προσφέραμε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια και επιβάλλαμε στη Ρωσία τις σκληρότερες κυρώσεις που υπήρξαν ποτέ. «Ο ρωσικός στρατός παίρνει τσιπς από ψυγεία και πλυντήρια για να συντηρήσει τον εξοπλισμό του», υποστήριξε. «Οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν», αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

Σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση, ειδικά στις ώρες αιχμής. Παράλληλα, απαιτείται στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό προτείνεται πλαφόν στην τιμή ενέργειας από τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου που παράγουν με φθηνότερο κόστος. Αυτά τα υπερκέρδη πρέπει να μοιραστούν σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Γι’ αυτό και στο πακέτο περιλαμβάνεται και φορολόγηση εταιρειών όπως τα διυλιστήρια.

Εκτίμησε ότι το πακέτο αυτό θα προσφέρει 140 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί μια task force προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου καθώς και ότι θα υπάρξει ένας πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για την τιμή του φυσικού αερίου από το TTF.

Σε ότι αφορά τις αγορές ηλεκτρισμού και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές θα υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες για τα collateral, κινήσεις για να περιοριστεί η ενδοημερήσια μεταβλητότητα, ενώ θα επιτραπεί υπό όρους η παροχή κρατικών εγγυήσεων.

Το σημερινό σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι λειτουργικό. Πρέπει να αποκοπεί η σχέση ηλεκτρικής ενέργειας-φυσικού αερίου και γι’ αυτό θα προωθηθεί μια ριζική μεταρρύθμιση, τόνισε.

Σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι χώρες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε ότι αφορά τη μείωση του χρέους αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία ως προς την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν.

Πρέπει να ανακαλύψουμε το πνεύμα του Μάαστριχτ: σταθερότητα και ανάπτυξη πάνε χέρι χέρι.

Σχετικα αρθρα

Το «τεφτέρι» της 1ης νέου τύπου αξιολόγησης της χώρας: κρατικά «φέσια», ιδιωτικοποιήσεις NPLs και μέτρα με… μέτρο

admin

ΗΠΑ: Το πλαφόν της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου εξοικονομεί 160 δισ. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές

admin

Είναι η Τρίτη η νέα Δευτέρα για τους εργαζομένους;

admin

UNCTAD: Ο κόσμος οδεύει σε πιο επώδυνη κρίση από εκείνη του 2008

admin

Φυσικό αέριο: Στα 164,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα- Πού οφείλεται η αποκλιμάκωση

admin

Credit Suisse: Οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων χωρίς την αναζήτηση οικονομικών κεφαλαίων

admin

Οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης επιστρέφουν στον άνθρακα

admin

Πώς θα πάρεις επιστροφή χρημάτων αν… χρωστάς στη ΔΕΗ

admin

Στις 28 Νοεμβρίου οι προσφορές στον νέο διαγωνισμό για το mega logistics center «Θριάσιο ΙΙ»

admin

ΤΑΙΠΕΔ: «Σήμα» για την αξιοποίηση του λιμένα Βόλου, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του asset – Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα assets

fastpath

Οικονόμου: Η Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων στην αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Κομισιόν: Ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή στήριξη ΜμΕ

fastpath