Image default
Ευρώπη

Νέα όπλα, αλλά όχι τα ζητούμενα άρματα μάχης, στέλνει το Βερολίνο στο Κίεβο

Εν μέσω πιέσεων να στηρίξει τις μαζικές στρατιωτικές προόδους της Ουκρανίας, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ είχε δεσμευτεί για νέες παραδόσεις όπλων. Ωστόσο, αυτές δεν θα περιλαμβάνουν τα δυτικά άρματα μάχης που είχε ζητήσει το Κίεβο.

Συγκεκριμένα, το Βερολίνο θα αποστείλει δύο πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων MARS II που θα περιλαμβάνουν 200 ρουκέτες ως πυρομαχικά, καθώς και 50 τεθωρακισμένα οχήματα Dingo, ανακοίνωσε η σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός την Πέμπτη (15 Σεπτεμβρίου) κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας της.

Ωστόσο, η Ουκρανία είχε ζητήσει συγκεκριμένα δυτικά άρματα μάχης για να βοηθήσει την απώθησή της κατά των Ρώσων κατακτητών.

Η Λάμπρεχτ και ο συνάδελφός της στο κόμμα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απέφυγαν μέχρι στιγμής να επικαλεστούν το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα -συγκεκριμένα συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- δεν έχει προμηθεύσει ακόμη δυτικά άρματα μάχης και ότι η Γερμανία δεν πρέπει να αναλάβει μονομερή δράση.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, ωστόσο, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο ανέφερε σε tweet ότι η Ουάσινγκτον «καλεί όλους τους συμμάχους και εταίρους να παράσχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη» στην Ουκρανία στον αγώνα της κατά της εισβολής. «Η απόφαση για το είδος της βοήθειας δεν εναπόκειται σε κάθε χώρα ξεχωριστά», προσθέτουν.

Ο Βλαντίμιρ Κλίτσκο, ο οποίος είναι γνωστός στη Γερμανία λόγω της καριέρας του στην πυγμαχία και είναι ο μικρότερος αδελφός του δημάρχου του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, εξέφρασε κριτική για την ανακοίνωση της Λάμπρεχτ.

Παρά τα όπλα που έχουν ήδη παραδοθεί από τη Γερμανία και τους εταίρους της, «δεν μας δίνεται αυτό που χρειαζόμαστε», τόνισε, προσθέτοντας ότι «μόνο με σύγχρονα όπλα και τεχνολογία μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο και να σταματήσουμε τη Ρωσία».

Εν τω μεταξύ, η Συμμαχία Ουκρανικών Οργανώσεων, μια ένωση-ομπρέλα για διάφορες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την Ουκρανία στη Γερμανία, απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς τους Σολτς και Λάμπρεχτ με την οποία απηύθυνε έκκληση στους δύο «να σταματήσουν να διστάζουν και να προμηθεύσουν τα απαραίτητα όπλα στην Ουκρανία». (Julia Dahm | EURACTIV.de)

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin