Image default
Οικονομία

Fed: Ο Πάουελ επιμένει στα υψηλά επιτόκια για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ύφεση

Έμφαση από τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ στη συνέχιση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «δοκιμαστικής» παύσης στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων. Οι αναλυτές δίνουν 89% πιθανότητες για μια αύξηση κατά 0,75% τον Νοέμβριο.

Τελευταία ενημέρωση: 22:19

Για περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τους επόμενους μήνες μίλησε ο Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της τράπεζας μετά από την συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC), που ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για επαναφορά του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία στον στόχο του 2% και για αυτό είπε πως «θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων» της Fed.

Παράλληλα, ο Αμερικανός τραπεζίτης είπε ότι «συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξημένο ρίσκο στις τάσεις του πληθωρισμού».

Για τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια

Σημειώνεται πως οι αναλυτές προβλέπουν 89% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed εκ νέου κατά 0,75% στη συνεδρίαση της (FOMC) τον Νοέμβριο, μετέδωσε το Reuters.

Στη συνέχεια, ο Πάουελ ανέφερε πως η Fed θα ήθελε να «αφήσει το γκάζι» από τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για την οικονομία.

Πρέπει να μην προχωρήσουμε σε πρόωρη χαλάρωση των αυξήσεων, συμπλήρωσε.

Σχετικά με το πότε θα μπορούσε η Fed να προχωρήσει στη μείωση των αυξήσεων στα επιτόκια της, ο Πάουελ είπε πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να χαλαρώσουμε τις αυξήσεις. Αλλά για αυτό, θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρα σημάδια για το ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί».

Ωστόσο, ο Πάουελ πρόσθεσε πως «έχουμε ακόμα δρόμο για τις αυξήσεις των επιτοκίων».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Fed μπορεί να «χαλαρώσει τον ρυθμό των αυξήσεων κάποια στιγμή, ώστε να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην οικονομία».

Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε, απαντώντας σε ερώτηση, πως δεν πρόκειται να υπάρξει μείωσης των επιτοκίων μέχρι να φανεί πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινείται προς τον στόχο του 2%.

Ο Πάουελ είπε στη συνέχεια πως υπάρχουν μέλη της FOMC που επιθυμούν μια αύξηση των επιτοκίων από 1% έως 1,25% μέχρι το τέλος του 2022.

«Παράθυρο» για ύφεση στις ΗΠΑ

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η πολιτική της fed οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, ο Πάουελ είπε πως «ξέραμε πως η “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας θα έχει προκλήσεις. Κανείς δεν ξέρει εάν αυτή η διαδικασία (η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής) θα επιφέρει ύφεση ή τ πότε σοβαρή αυτή μπορεί να είναι».

Υπενθυμίζεται πως πολλοί αναλυτέ θεωρούν πιθανό το σενάριο ύφεσης, καθώς με την αύξηση των επιτοκίων της Fed αυξάνεται το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, «το να μην μειώσουμε τον πληθωρισμό θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο «πόνο» από τη σημερινή πολιτική της Fed», συμπλήρωσε.

«Μακάρι να υπήρχε ένας τρόπος ώστε να μειώσουμε τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουμε πόνο, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει. Για αυτό πρέπει να αυξάνουμε τα επιτόκια» πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις εκτιμήσεις της τράπεζας για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, ο Πάουελ παραδέχτηκε πως η ανάπτυξη 0,2% που προβλέπει η Fed είναι πολύ αναιμική.

Σε σχόλιο του για την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, ο Πάουελ ανέφερε πως «ίσως χρειαστεί να περάσει από μια φάση διόρθωσης».

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός

Μιλώντας για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (στο 8,5% για τον Αύγουστο), ο Αμερικανός τραπεζίτης ανέφερε πως περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για την αγορά απασχόλησης, ο Πάουελ υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες ενδείξεις για «ψύχρανση» της αγοράς εργασίας, μιλώντας για την ήπια υποχώρηση των ανοικτών θέσεων εργασιών, στις απολύσεις που κινούνται πολύ κάτω του ιστορικού υψηλού αλλά και στον ρυθμό αύξησης των μισθών, ο οποίος έχει περιοριστεί ελαφρώς.

Σχετικα αρθρα

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

admin

ΣΕΤΕ: Επιπλέον φορολογικά βάρη σε τουριστικές επιχειρήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου

admin

Πόσο θα είναι το ελάχιστο αντάλλαγμα για παραχωρήσεις αιγιαλών

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Πόσα δηλώνουν στην εφορία γιατροί, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ταξί, ηλεκτρολόγοι: Οι «πλούσιοι» και οι «φτωχοί»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

admin

Η ώρα της εφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

admin

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

admin

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη – Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις

admin

ΥΠΕΘΟ: Διαφάνεια στις παραχωρήσεις αιγιαλών με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

admin