Image default
Ευρώπη

Κατά της επιστράτευσης διαδηλώνουν οι Ρώσοι της Πολωνίας

Εκπρόσωποι της ρωσικής εθνικής μειονότητας στην Πολωνία διοργάνωσαν πικετοφορίες σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας, διαμαρτυρόμενοι για την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κρακοβία, το Γκντανσκ, το Πόζναν, το Βρότσλαβ και τη Βαρσοβία. Η μεγαλύτερη από αυτές, στην Κρακοβία, πραγματοποιήθηκε μπροστά από το προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που βρίσκεται στην πλατεία Ελεύθερη Ουκρανία. Περίπου 30 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την εγκατάσταση με πανό και λευκές, μπλε και άσπρες σημαίες, σύμβολο του αντιεξουσιαστικού κινήματος των Ρώσων που αντιτίθενται στον Πούτιν και την εξουσία του.

«Ζούμε στην Κρακοβία, αλλά ήρθαμε για να αντιταχθούμε στον πόλεμο και στον Πούτιν», δήλωσαν οι διαδηλωτές στους δημοσιογράφους. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του πολέμου και της κινητοποίησης στα ρωσικά.

Άλλες πικετοφορίες προσέλκυσαν περίπου 10 άτομα η καθεμία. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στην Πολωνία ζουν περίπου 9.000 Ρώσοι, αν και επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με αυτό από την απογραφή του 2021 θα δημοσιευθούν από μέρα σε μέρα.

Η ρωσική επιστράτευση και η προφανής κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα στην Πολωνία, οι κάτοικοι της οποίας υποστηρίζουν τους Ουκρανούς στον αγώνα και στην ανθρωπιστική βοήθεια από την αρχή. Το διαδίκτυο και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης βροντοφωνάζουν με αρνητικές απόψεις για το θέμα.

Οι Πολωνοί είναι βέβαιοι ότι η εισβολή δεν πάει με το μέρος του Κρεμλίνου και εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι Ρώσοι έφεδροι που έχουν κληθεί να πολεμήσουν θα αντιμετωπιστούν σαν κρέας για κανόνια. Υπάρχει επίσης κριτική για τις διαμαρτυρίες κατά της επιστράτευσης στη Ρωσία, οι οποίες δεν είναι αυστηρά αντιπολεμικές, αλλά υποτίθεται ότι είναι απλώς εκφράσεις δυσαρέσκειας για την επιστράτευση εφέδρων για πόλεμο.

«Η επιστράτευση είναι σαν την εγκυμοσύνη – δεν μπορείς να είσαι «εν μέρει» σε αυτήν. Έτσι έχουμε μια επιστράτευση των εφέδρων στη Ρωσία. Η επιστράτευση της βιομηχανίας έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Μόνο που στο επίπεδο των απωλειών οι Ρώσοι έχουν περάσει τον Ρουβίκωνα. Πολύ λίγο, πολύ αργά» – σχολίασε στο Twitter ο Γιάροσλαβ Βόλσκι, αναλυτής που καλύπτει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπάρχουν επίσης φωνές που ζητούν να ληφθούν μέτρα παρόμοια με εκείνα που έλαβε η Λετονία – απαγορεύοντας την είσοδο στην Πολωνία των Ρώσων προσφύγων που διαφεύγουν από την κινητοποίηση. Η Πολωνία εισήγαγε αυτή την εβδομάδα μια σειρά από περιορισμούς στην είσοδο στο έδαφός της, με στόχο τους Ρώσους, αλλά αφήνοντας εκτός τους αντιπάλους της εξουσίας του Πούτιν: τους αντιφρονούντες και τους αιτούντες άσυλο.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Η επιστροφή σε επίπεδα άνω των 910 μονάδων δεν εξασφαλίζει ανάλογη συνέχεια

admin

«Ariel»: Σύσκεψη στην ΠΠ για την επερχόμενη κακοκαιρία – Συστάσεις προς τους πολίτες

admin

Κίνα: Αγανακτισμένοι οι πολίτες για τα αυστηρά lockdowns αψηφούν τις αρχές

admin

Aegean: Νέο 3ετές πρόγραμμα 120 υποτροφιών για την επόμενη γενιά πιλότων

admin

Θεσσαλονίκη: Παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια της 21χρονης φοιτήτριας

admin

Νέο «όχι» της κυβέρνησης στα τραπεζικά bonus

admin

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για τον «χορό» των Ρίχτερ στην Εύβοια

admin

Κίνα: Απώθηση καταδρομικού των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

admin

Υψηλά κόστη και ελλείψεις πρώτων υλών «φρενάρουν» την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ

admin

Διαρροή: Η στρατηγική της Επιτροπής για την υγεία στοχεύει στην επέκταση του ρόλου της ΕΕ διεθνώς

admin

Επίδομα θέρμανσης: Σχεδόν 1 εκατ. οι αιτήσεις – Οι ημερομηνίες καταβολής

admin

400 εκατ. ευρώ περισσότερα πληρώνουν οι δανειολήπτες – 800 εκατ. υψηλότεροι οι τόκοι καταθέσεων

admin