Image default
Ευρώπη

Ανεπιθύμητοι στην Τσεχία οι Ρώσοι που λιποτακτούν

Οι Ρώσοι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους από φόβο μήπως υποστούν κινητοποίηση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί ανθρωπιστική βίζα στην Τσεχία, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι.

Η δήλωση, την οποία επικαλείται το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έρχεται μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική κινητοποίηση στη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε αύξηση των ταξιδιών εκτός της χώρας.

Η Τσεχία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που απαγόρευσε την έκδοση τουριστικής βίζας για τους Ρώσους μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, και η ανθρωπιστική βίζα είναι το μόνο είδος που εξακολουθεί να διατίθεται για ειδικές περιπτώσεις. Μεταξύ αυτών είναι άνθρωποι που αγωνίζονται κατά του καθεστώτος του Κρεμλίνου ή ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι εναπόκειται σε κάθε μεμονωμένο κράτος μέλος της ΕΕ αν θα αποφασίσει να δεχτεί ανθρώπους που προέρχονται από τη Ρωσία στο έδαφός του.

Σε αντίθεση με την Τσεχία, η Γερμανία θα υποδεχθεί τους εγκαταλελειμμένους Ρώσους, όπως επιβεβαίωσαν δύο υπουργοί την Πέμπτη.

Από την άλλη πλευρά, τα κράτη της Βαλτικής δηλώνουν ότι δεν θα χορηγήσουν άσυλο σε Ρώσους που διαφεύγουν από τη στρατιωτική επιστράτευση.
Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν δήλωσε ότι η επιστράτευση του Πούτιν δίνει αφορμή για μια αυστηρότερη πολιτική σε ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά τις ρωσικές βίζες. Τα φινλανδικά σύνορα παραμένουν τα μόνα σύνορα της ΕΕ που είναι εν μέρει ανοικτά για τους Ρώσους.

Φαίνεται λοιπόν ότι η ΕΕ είναι διχασμένη σε αυτό το θέμα. Ακόμη και στην Τσεχική Δημοκρατία οι απόψεις διίστανται.

«Θα πρέπει να τους χορηγήσουμε άσυλο. Ασφαλές γι’ αυτούς και για εμάς. Και υπό την προϋπόθεση μιας σαφούς δήλωσης καταδίκης του Πούτιν/του σημερινού ρωσικού καθεστώτος», έγραψε στο Twitter ο αναλυτής διεθνών σχέσεων Βλαντιμίρ Βόταπεκ.

«Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ του να βοηθήσουμε ενεργά τους Ρώσους να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά ένας Ρώσος στρατιώτης σε άσυλο είναι καλύτερος από έναν Ρώσο στρατιώτη στο μέτωπο. Ακόμη και το γεγονός ότι θα υπάρξουν χιλιάδες λιποτάκτες είναι στην πραγματικότητα μια επανάσταση», δήλωσε η Τσέχα ευρωβουλευτής Μικαέλα Σόιντροβα (ΕΛΚ) στη EURACTIV Τσεχία.

Σύμφωνα με την ίδια, οι οικογένειες των λιποτακτών θα συνειδητοποιήσουν γιατί οι πατέρες τους φεύγουν. «Οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ποιος είναι ο Πούτιν και πόσο μακριά τους έχει πάει. Οι ίδιοι πρέπει να επαναστατήσουν και να βάλουν τάξη στο σπίτι τους, να αποκαταστήσουν την ελευθερία και τη δημοκρατία», πιστεύει η ευρωβουλευτής.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin