Image default
Ευρώπη

Πολιτική μάχη για επιπλέον φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών στην Ισπανία

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Μαρία Χεσούς Μοντέρο (PSOE/S&D), ανακοίνωσε την Πέμπτη (22 Σεπτεμβρίου) ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται έναν προσωρινό φόρο στις μεγάλες περιουσίες που θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2023, αφού η κεντροδεξιά αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος (PP/EPP) είχε δρομολογήσει μια σειρά φορολογικών μειώσεων σε περιοχές που κυβερνούν.

Η ισπανική κυβέρνηση «εργάζεται» για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου προσωρινού φόρου για τις μεγάλες περιουσίες, σύμφωνα με προηγούμενη πρόταση που είχε καταθέσει ο εταίρος του συνασπισμού του PSOE, η αριστερή Unidas Podemos (Gue/NGL), δήλωσε την Πέμπτη η Μοντέρο χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε την ανάγκη να «ζητηθεί μεγαλύτερη προσπάθεια» από εκείνους που έχουν έκτακτα οφέλη, όπως οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, και σε ανθρώπους που κερδίζουν «υψηλότερα εισοδήματα», ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού το Λαϊκό Κόμμα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας στην Ανδαλουσία (νότια), μια περιοχή που κυβερνά το κόμμα, ως μέσο για την προσέλκυση επενδύσεων από άλλες ισπανικές επαρχίες και το εξωτερικό.

Επίσης και άλλες ισπανικές περιφέρειες που κυβερνά το PP, όπως η Μούρθια (νοτιοανατολικά), ακολούθησαν την πρωτοβουλία του κόμματος.

Η υπουργός δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τον νέο φόρο διότι, όπως είπε, «πρέπει να αφήσουμε τους τεχνικούς να δουλέψουν» και πρόσθεσε ότι θα είναι προσωρινός, όπως και άλλοι έκτακτοι φόροι που ενέκρινε πρόσφατα η ισπανική κυβέρνηση για τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας και τις τράπεζες, οι οποίοι θα ισχύσουν για δύο χρόνια και αναμένεται να εισπράξουν περίπου 7 δισ. ευρώ.

Η Μοντέρο δεν αποκάλυψε αν ο νέος φόρος επί των μεγάλων περιουσιών θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2023, αν και άφησε να εννοηθεί ότι οι δημόσιοι λογαριασμοί της Ισπανίας δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή της εισφοράς.

Ο νέος φόρος θα είναι διαφορετικός από τον ισχύοντα φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος στην Ισπανία φορολογεί τον πλούτο άνω των 700.000 ευρώ, εξαιρουμένων των 300.000 ευρώ της συνήθους κατοικίας.

Η «φορολογική μάχη» μεταξύ σοσιαλιστών και συντηρητικών, ωστόσο, υπερβαίνει τον προσωρινό φόρο στις μεγάλες περιουσίες.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισαν αυτή την εβδομάδα στην ισπανική κυβέρνηση ότι δεσμεύεται για μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2023.

Τον Μάιο του 2023, η Ισπανία θα διεξαγάγει δημοτικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται το πρώτο τεστ για την κυβερνητική συμμαχία του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τους Unidas Podemos. Στη συνέχεια, τα κόμματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις γενικές εκλογές που έχουν οριστεί για τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Σχετικα αρθρα

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin