Image default
Ευρώπη

Η Γερμανία διχάζεται: Προστασία δεδομένων ή αποθήκευση για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο;

Ενώ το δικαστήριο της ΕΕ απεφάνθη κατά της αδιάκριτης διατήρησης δεδομένων, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει να πιέζει για την αποθήκευση των διευθύνσεων IP. Όμως ο συνασπισμός είναι διχασμένος και το φιλελεύθερο FDP θα παρουσιάσει σύντομα αντί αυτού μια πρόταση για γρήγορο πάγωμα.

Την Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης από διάφορα γερμανικά κρατίδια και κόμματα, όπου συμφώνησαν να υποστηρίξουν την αποθήκευση διευθύνσεων IP για την καταπολέμηση της παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο, ένα λεπτό θέμα που διχάζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι υπουργοί των κρατιδίων προέρχονταν από τα κόμματα του συνασπισμού, τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), καθώς και από το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης CDU.

Αναφερόμενοι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο ανέτρεψε την αδιάκριτη διατήρηση δεδομένων στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως αναμενόταν, οι υπουργοί υποστήριξαν ότι η αποθήκευση των διευθύνσεων IP από τους παρόχους εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των εθνικών νομοθετών.

«Πρόκειται ακριβώς για την αξιοποίηση του πλαισίου που άφησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», δήλωσε την Τρίτη ο Μπόρις Πιστόριους, υφυπουργός Εσωτερικών του SPD στην Κάτω Σαξονία.

Σύμφωνα με τον Πιστόριους, η διαδικασία Quick Freeze δεν αποτελεί χρήσιμο υποκατάστατο για την παρακολούθηση των διευθύνσεων IP.

Αντιθέτως, ο φιλελεύθερος ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει νομοσχέδιο για αυτήν ακριβώς τη διαδικασία Quick Freeze.

Η Γερμανική Ένωση Προστασίας του Παιδιού βλέπει επίσης επαρκείς δυνατότητες στην καταπολέμηση της κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο χωρίς τη διατήρηση δεδομένων. Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της δήλωσε στο Redaktionsnetzwerk Deutschland ότι η διαδικασία Quick Freeze είναι ένας βιώσιμος τρόπος εξισορρόπησης της προστασίας των δεδομένων και της προστασίας των παιδιών.

Πράγματι, οι επικριτές της διατήρησης δεδομένων υποστηρίζουν ότι η διατήρηση της ΙΡ θα έθετε ολόκληρο τον πληθυσμό υπό γενική υποψία και «θα δημιουργούσε επικίνδυνα μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων», όπως υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής Πάτρικ Μπρέιερ από το Κόμμα των Πειρατών/Πράσινη Συμμαχία.

«Η μπάλα είναι τώρα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση… Σίγουρα, αυτή δεν θα είναι μια εύκολη συζήτηση», κατέληξε ο Πιστόριους.

Περαιτέρω, υποστηρίχθηκε ότι η συζήτηση θα πρέπει να διαχωριστεί σαφώς από εκείνη για τον έλεγχο της συνομιλίας, όπως δήλωσε η Άννα Γκαλίνα, Πράσινη Γερουσιαστής Δικαιοσύνης του Αμβούργου.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σαρώνει τις συνομιλίες για ύποπτο περιεχόμενο στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κακοποίησης των παιδιών θα ήταν «μια εντελώς διαφορετική παρέμβαση στην ιδιωτική επικοινωνία», σύμφωνα με την Γκαλίνα, προσθέτοντας ότι είναι πολύ αμφίβολο αν αυτό είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Πολωνία και η Ολλανδία είχαν επίσης προηγουμένως ασκήσει έντονη κριτική στη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικα αρθρα

Societe Generale: Βουτιά 64% στα ετήσια κέρδη

admin

«Διευθυντής πρώτων εντυπώσεων»: Γιατί οι εταιρείες παραφουσκώνουν τους τίτλους των νέων εργαζομένων

admin

Ρωσία: Διαφωνίες για τη νομισματική πολιτική και στη μέση ο πληθωρισμός

admin

Ρωσία: Εξοπλισμό από την Κίνα αγοράζει το 67% των επιχειρήσεων

admin

Credit Suisse: Καθυστερούν τα μπόνους των στελεχών, εντείνεται η αβεβαιότητα

admin

BP: Υπερδιπλασίασε τα κέρδη της το 2022

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

admin

Τεχνολογικοί κολοσσοί: Η «αιμορραγία» θέσεων εργασίας καλά κρατεί (infographic)

admin

Η Ουκρανία έχει αποσύρει 19 εκατομμύρια ρωσικά βιβλία από τις βιβλιοθήκες

admin

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αποκλείει τις πτήσεις με έναν πιλότο έως το 2030

admin

Σύγκρουση στην ισπανική κυβέρνηση για το νόμο περί σεξουαλικής κακοποίησης

admin

Βέλγιο: Παράταση ενίσχυσης των νοικοκυριών εν μέσω διαρκώς αυξανόμενου κόστους

admin