Image default
Ευρώπη

Η Φινλανδία κλείνει τα σύνορα της στους Ρώσους τουρίστες

Λόγω της έλλειψης ευθυγράμμισης σε επίπεδο ΕΕ, η Φινλανδία έλαβε εθνική απόφαση την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου προσαρμόζοντας τους κανονισμούς της ζώνης Σένγκεν. Σύμφωνα με την ερμηνεία, η συνέχιση του τουρισμού από τη Ρωσία και η διέλευση μέσω της Φινλανδίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις και τη θέση της Φινλανδίας.

Η απόφαση της Φινλανδίας διαφέρει από εκείνη που έλαβαν οι χώρες της Βαλτικής.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θεώρησαν τους Ρώσους τουρίστες ως απειλή για την ασφάλειά τους και εμπόδισαν την είσοδό τους. Η Φινλανδία, ωστόσο, δεν έχει καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα κατά τη δική της αξιολόγηση της ασφάλειας.

Οι νέοι περιορισμοί που αποφάσισε η φινλανδική κυβέρνηση βασίζονται στο άρθρο 6 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Ο εν λόγω κώδικας αναφέρει ότι η είσοδος υπηκόων τρίτων χωρών προϋποθέτει ότι δεν θεωρούνται «απειλή για τη δημόσια τάξη, την εσωτερική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή τις διεθνείς σχέσεις οποιουδήποτε κράτους μέλους».

Όμως, οι χώρες Σένγκεν έχουν περιθώριο για τη λήψη εθνικών αποφάσεων και πολιτικών, όταν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως οι διεθνείς σχέσεις και η ασφάλεια. Η ερμηνεία της Φινλανδίας είναι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη του είδους της.

Οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και στόχος τους είναι να σταματήσουν εντελώς τον τουρισμό και τη διαμετακόμιση μέχρι νεωτέρας. Όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα. Βίζες μπορούν να χορηγηθούν σε μέλη της οικογένειας, σε άτομα με καθιερωμένη σχέση γιατρού-ασθενούς σε φινλανδικό νοσοκομείο και σε όσους έχουν έγκυρη άδεια παραμονής στη Φινλανδία, σε άλλη χώρα Σένγκεν ή σε χώρα εκτός Σένγκεν. Η ιδιοκτησία ακινήτων δεν θα αποτελεί ελευθέρας εισόδου ή θεώρησης.

Η κυβέρνηση υπογράμμισε επίσης ότι οι θεωρήσεις Σένγκεν δεν αποτελούν μέσο για όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Εάν υπάρχουν υποψίες ότι ο αιτών μπορεί αργότερα να ζητήσει άσυλο, η αίτηση θεώρησης απορρίπτεται. Τούτου λεχθέντος, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ότι «εξετάζει» την εισαγωγή ανθρωπιστικής βίζας.

Σε άλλες ειδήσεις. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, η οποία διεξήχθη μεταξύ του ρωσόφωνου πληθυσμού της Φινλανδίας από το Ίδρυμα Cultura, έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Ωστόσο, περίπου το 56% ήταν κατά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και μόνο το 43% ενέκρινε την αποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων. Επί του παρόντος, στη Φινλανδία διαμένουν περίπου 87.500 άτομα των οποίων η μητρική γλώσσα είναι η ρωσική. Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων είναι σήμερα περίπου 40.000.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας για τον Νοέμβριο

admin

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ και ειδική σχολή για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων

admin

Μπρους Λι: O Ανγκ Λι ετοιμάζει ταινία για τον θρύλο των πολεμικών τεχνών

admin

Θεσσαλονίκη: Δύο μαθήτριες πίσω από ψευδή καταγγελία για τοποθέτηση βόμβας σε σχολείο

admin

Συλλεκτικό νόμισμα στη Βρετανία για τα 60α γενέθλια των Rolling Stones

admin

Ινδονησία: Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους λόγω των επικίνδυνων σιροπιών για τον βήχα

admin

Σε κοινή ευρωπαϊκή θέση για τα τσιπς κατέληξαν τα κράτη μέλη

admin

Νότια Κορέα και Πολωνία φλερτάρουν όλο και περισσότερο

admin

Intrakat: Αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ψήφισε η γενική συνέλευση των μετόχων

admin

Παράγωγα: Η άνοδος  αύξησε όγκους όχι τις προσδοκίες

admin

Γαλλία: Αναγνωρίστηκαν 450 θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας

admin

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Βελλεροφών – 22 – Νυχτερινή Αστραπή»

admin