Image default
Ευρώπη

Υπέρ των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή (2 Οκτωβρίου), ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε «την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα» και δήλωσε ότι επιθυμεί να «συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του για νέες κυρώσεις», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Μέγαρο των Ηλυσίων. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με πιθανές μελλοντικές κυρώσεις.

Ο Μακρόν καταδίκασε επίσης «την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (30 Σεπτεμβρίου) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε τέσσερις περιοχές στην Ουκρανία μετά από ένα δημοψήφισμα που αμφισβητήθηκε ευρέως για τη νομιμότητά του από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του.

Τέλος, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Ζαπορίζια, «η οποία εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία», σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση. Η πόλη βρίσκεται σε μία από τις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν παράνομα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Παρασκευή και ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια βρίσκεται υπό την κατοχή ρωσικών στρατευμάτων.

Την ίδια ημέρα, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ο διευθυντής του εργοστασίου απήχθη από ρωσική περίπολο, σύμφωνα με την Energoatom, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του εργοστασίου. Ο Μακρόν δήλωσε ότι καταδικάζει τη σύλληψη του διευθυντή του εργοστασίου. «Οι δύο πρόεδροι τόνισαν την επείγουσα ανάγκη, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να επιτραπεί η εναλλαγή του ουκρανικού προσωπικού που διασφαλίζει τη λειτουργία και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων», πρόσθεσε το Μέγαρο των Ηλυσίων στην ανακοίνωσή του.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε τη δέσμευσή του για «την ουκρανική κυριαρχία επί του εργοστασίου» και ότι «θα εργαστεί για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή».

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στο Βερολίνο αυτή τη Δευτέρα (3 Οκτωβρίου) για ένα δείπνο εργασίας με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες των κυρώσεών του στην Ευρώπη.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin