Image default
Αγορές

Νέοι κλυδωνισμοί στη Wall Street λόγω της ανθεκτικής αγοράς εργασίας

Νέοι κλυδωνισμοί στη Wall Street λόγω της ανθεκτικής αγοράς εργασίας

Sell off στη Wall Street, η οποία κατέγραψε την τρίτη διαδοχική της πτώση, ολοκληρώνοντας με άσχημο τρόπο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Το σημαντικό είναι, πάντως, πως δεν χάθηκαν τα κέρδη σε επίπεδο 5νθημέρου, βάζοντας τέλος στο σερί τριών πτωτικών εβδομάδων.

Μεγάλο «αγκάθι» για τις χρηματαγορές σήμερα (7/10) ήταν η «ανοσία», που επέδειξε για ακόμη μία φορά η αμερικανική αγορά εργασίας, απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις επιτοκίων. Ειδικότερα σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις εργασίας έναντι 315.000 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ακόμα μεγαλύτερη πτώση στις 255.000 θέσεις. Παράλληλα, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 3,5% από 3,7% προηγουμένως.

Η ανθεκτικότητα της απασχόλησης στις ΗΠΑ φέρνει, όμως, στο προσκήνιο το σενάριο της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα της χώρας (Federal Reserve) και μαζί τους κινδύνους για την ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Στις σημερινές συναλλαγές της Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,11% στις 29.296,79 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 2,77% στις 3.640,90 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 3,80% στις 10.652,41 μονάδες. Αντίθετα σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,99%, ο S&P 500 κατά 1,51% και ο Nasdaq κατά 0,73%.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της εβδομάδας, ανεβαίνοντας στο 3,859%. Τις προηγούμενες ημέρες διολίσθησε λίγο κάτω από το 3,6%. Το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,30%.

Διψήφιο «άλμα» για το πετρέλαιο στο πενθήμερο

Νέα άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, κλείνοντας σε ισχυρά θετικό έδαφος για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα.

Βασικό στήριγμα για τον «μαύρο χρυσό» αποτέλεσε η απόφαση του OPEC+ να μειώσει την προσφορά κατά 2 εκατ. βαρέλια στην πιο δραστική του κίνηση από το 2020, παρά τις ανησυχίες για ύφεση και αύξηση των επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 4,19 δολάρια ή 4,7% στα 92,64 δολάρια βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Στην εβδομάδα το ράλι του WTI ανήλθε στο 16,5%.

Παράλληλα, το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε κέρδη 3,50 δολαρίων ή 3,7% στα 97,92 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Αυγούστου. Σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσε «άλμα» 15%.

Απώλειες στην ημέρα και κέρδη στην εβδομάδα για τον χρυσό

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ οδήγησαν στις απώλειες τον χρυσό, «ψαλιδίζοντας» την εβδομαδιαία του άνοδο. «Βαρίδι» για το πολύτιμο μέταλλο αποτέλεσε η νέα άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, αλλά και του δολαρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου για τον χρυσό υποχώρησε κατά 11,50 δολάρια ή 0,7% στα 1.709,30 δολάρια η ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός πρόσθεσε 2,2%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data, με το πολύτιμο μέταλλο να καταγράφει τη δεύτερη σερί ανοδική εβδομάδα του.

Αντίστοιχα, το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 41 σεντς ή 2% στα 20,255 δολάρια η ουγγιά, ωστόσο στην εβδομάδα σημείωσε άλμα 6,4%. Τέλος, ο χαλκός είδε το συμβόλαιό του παραδόσεως Δεκεμβρίου να υποχωρεί κατά 6 σεντς ή 1,7%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 3,3865 δολάρια η λίβρα, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες 0,8%.

  • Wall Street
  • Dow Jones
  • Nasdaq
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • αγορά εργασίας ΗΠΑ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

    admin

    Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

    admin

    Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

    admin

    Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

    admin

    Η AI θα συνεχίσει να ωθεί υψηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin