Image default
Ευρώπη

Έξαλλος ο Μπορέλ με τους διπλωμάτες της ΕΕ: Είστε αργοί και αναποτελεσματικοί

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ κατηγόρησε τους κορυφαίους διπλωμάτες της Ένωσης ότι είναι αργοί, αναποτελεσματικοί και χειριστικοί προς όφελος των χωρών για τις οποίες εργάζονται, επικρίνοντάς τους επίσης ότι δεν μπόρεσαν να προλάβουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν είναι μια στιγμή που θα στείλουμε λουλούδια σε όλους σας λέγοντας ότι είστε όμορφοι, δουλεύετε πολύ καλά και είμαστε πολύ χαρούμενοι», είπε ο Γιοσέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, στους πρεσβευτές που εργάζονται για υπηρεσία εξωτερικής δράσης της ΕΕ.

Ο Μπορέλ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ο οποίος έχει τη φήμη του ωμού ανθρώπου, θρηνούσε ότι ενημερωνόταν καλύτερα από τις εφημερίδες παρά από τους πρέσβεις. «Μερικές φορές, ήξερα περισσότερα για το τι συνέβαινε κάπου διαβάζοντας τις εφημερίδες παρά διαβάζοντας τις αναφορές σας», είπε.

«Θα έπρεπε να είμαι ο καλύτερα ενημερωμένος τύπος στον κόσμο», παραπονέθηκε ο Μπορέλ, δίνοντάς τους οδηγίες να αντιδρούν περισσότερο στις κρίσεις που εκτυλίσσονται. «Να συμπεριφερθείτε όπως θα συμπεριφερόσασταν αν ήσασταν πρεσβεία: στείλτε ένα τηλεγράφημα, ένα μήνυμα, ένα mail – γρήγορα. Γρήγορα, παρακαλώ, αντιδράστε».

Η ΕΕ, είπε, απέτυχε να προβλέψει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία, αφήνοντάς την να βασίζεται στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, ιδίως σε ένα τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δύο ημέρες πριν από την εισβολή. «Πρέπει να αναγνωρίσω ότι εδώ, στις Βρυξέλλες, οι Αμερικανοί μας έλεγαν «θα επιτεθούν, θα επιτεθούν», και εμείς ήμασταν αρκετά απρόθυμοι να το πιστέψουμε».

Καθώς το ακροατήριό του καθόταν σιωπηλό, ο Μπορέλ κατηγόρησε τους διπλωμάτες του για έλλειψη ενσυναίσθησης. «Πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε καλύτερα τι είναι προς το συμφέρον των άλλων. Υποτιμούμε τον ρόλο των συναισθημάτων και την επίμονη απήχηση των πολιτικών ταυτότητας».

Ένα άτομο στην αίθουσα είπε ότι κάποιοι προσβλήθηκαν, ενώ άλλοι το βρήκαν σκόπιμο, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι [είναι] αποδεκτό συνολικά, γιατί έμπαινε στην ουσία».

- Guardian

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin