Image default
Ευρώπη

«Έτοιμος να πάει στην Άγκυρα» ο Σουηδός πρωθυπουργός λόγω νατοϊκού βέτο

Ο νέος μετριοπαθής πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε την Πέμπτη (20 Οκτωβρίου) ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στην Άγκυρα για να συζητήσει τη σουηδική αίτηση συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, η οποία μέχρι στιγμής έχει μπλοκαριστεί από τις τουρκικές αρχές.

Η Τουρκία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει αντιταχθεί ανοιχτά σε μια σουηδο-φινλανδική ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν έχει ακόμη επικυρώσει τα πρωτόκολλα ένταξης των σκανδιναβικών χωρών. Όμως την Πέμπτη, ο νέος μετριοπαθής πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον προέβη σε μια δήλωση για να σπάσει το αδιέξοδο.

«Έχουμε ήδη στείλει μήνυμα στους Τούρκους φίλους μας και συζητάμε το καταλληλότερο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν επηρεάζει τη διαδικασία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ότι είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Σουηδίας στην αμυντική συμμαχία.

«Είμαι έτοιμος να πάω στην Άγκυρα το συντομότερο δυνατό και έχουμε ήδη στείλει αυτό το μήνυμα στους Τούρκους φίλους μας και συζητάμε το καλύτερο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Κρίστερσον, προσθέτοντας ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Αν θα έπρεπε να τονίσω κάτι, εκτός από όλα τα στοιχεία της συμφωνίας, αυτό θα ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «θεμελιώδες και για τις δύο χώρες».

«Είναι θεμελιώδους σημασίας και για τις δύο χώρες μας και έχω μεγάλο σεβασμό για τις χώρες που δέχονται συστηματικά τρομοκρατικές επιθέσεις και αν πρόκειται να συνεργαστείς στρατιωτικά με μια νέα χώρα, τότε θέλεις να είσαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι και αυτή η χώρα είναι επίσης πολύ έντονα προσηλωμένη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.»

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν διμερή συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, η οποία σημαίνει ότι η Τουρκία ανοίγει την πόρτα στη Σουηδία και τη Φινλανδία, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την τρομοκρατία, τις εξαγωγές όπλων και την έκδοση.

Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι οι συνομιλίες είχαν ως αποτέλεσμα η Σουηδία να εμπλακεί περισσότερο στις αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

«Νομίζω ότι η Σουηδία θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό και να αποδείξει έμπρακτα ότι είμαστε πολύ αφοσιωμένοι σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ικανοποιημένος από τα βήματα που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Σουηδία για να ανταποκριθεί στο μέρος που της αναλογεί από τη συμφωνία.

«Αυτό που κάνουμε από κοινού είναι να διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στη Μαδρίτη θα εφαρμοστεί. Και χαιρετίζω τα βήματα που έχει ήδη κάνει η Σουηδία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Μέχρι στιγμής, 28 από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει τα πρωτόκολλα προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Εκτός από την Τουρκία, εκκρεμεί ακόμη η έγκριση της Ουγγαρίας.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin