Image default
Ευρώπη

Απεργία των γιατρών στη Μαδρίτη για αυξήσεις μισθών και νέο εξοπλισμό

Χιλιάδες γιατροί και υγειονομικό προσωπικό που εργάζονται σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της Μαδρίτης (Comunidad de Madrid) προχώρησαν σε απεργία τη Δευτέρα 7 (Νοεμβρίου) απαιτώντας από τις τοπικές υγειονομικές αρχές ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και περισσότερα μέσα για την εκτέλεση της εργασίας τους.

Η επ’ αόριστον απεργία, την οποία προκήρυξε το συνδικάτο των γιατρών Amyts, ξεκίνησε στις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διαμαρτυρήθηκαν για τη «χαοτική» κατάσταση με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι και για τον μεγάλο φόρτο εργασίας που προκαλεί η πρόσφατη απόφαση της Comunidad de Madrid να επαναλειτουργήσουν όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή 24 ώρες το 24ωρο, αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Βιώνουμε ήδη τις συνέπειες αυτού του σχεδίου (να ανοίξουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης 24 ώρες non-stop) από τις πρώτες μέρες με παραιτήσεις γιατρών (έχουμε ήδη μετρήσει περισσότερους από είκοσι), άγχος και αγωνία στους επαγγελματίες, τρομερή υπερφόρτωση της περίθαλψης, καθώς η διοίκηση (της Μαδρίτης) διαλύει ομάδες, και κέντρα χωρίς το ελάχιστο επαρκές προσωπικό για σωστή περίθαλψη, ακόμη και χώρους εργασίας χωρίς βασικό εξοπλισμό, όπως απινιδωτές», κατήγγειλε ο Amyts σε δελτίο Τύπου.

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως ελάχιστη υπηρεσία το 100% (οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να εργάζονται), γεγονός που σύμφωνα με την Amyts «παραβιάζει το (συνταγματικό) δικαίωμα στην απεργία».

Ο Amyts τόνισε ότι στόχος τους είναι να εγγυηθούν την ποιότητα και την ασφάλεια της επείγουσας περίθαλψης για τον πληθυσμό της περιφέρειας της Μαδρίτης (6,6 εκατομμύρια), καθώς και να «προσελκύσουν επαγγελματίες υγείας» για να εργαστούν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της ισπανικής πρωτεύουσας στο μέλλον.

«Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν το σύστημα υγείας της Μαδρίτης ως αποτέλεσμα ενός βιαστικού, επιβαλλόμενου και μονομερούς μέτρου του Υπουργείου Υγείας», τόνισε ο Amyts.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρία (PSOE/S&D) εξέφρασε τη Δευτέρα την ανησυχία της κυβέρνησης για τη «διάλυση» του συστήματος υγείας της Μαδρίτης και κατηγόρησε την Ιζαμπέλ Ντίας Αγιούσο (PP/EPP), πρόεδρο της περιφέρειας της Μαδρίτης, ότι ξεχωρίζει τους επαγγελματίες: «Δεν μπορείς να μην τους σέβεσαι», δήλωσε ο Νταριάς.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin