Image default
Τοις Μετρητοίς

Το πετρέλαιο αρχίζει και … περισσεύει

Μόλις μια εβδομάδα έμεινε  μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ρωσικό πετρέλαιο, με τη η Ρωσία να έχει ήδη χάσει περισσότερο από το 90% της αγοράς της στις βόρειες χώρες του μπλοκ, που προηγουμένως ήταν ο βασικός προορισμός των αποστολών από τους τερματικούς σταθμούς της Βαλτικής και της Αρκτικής.

Η Ρωσία απέστειλε μόλις 95.000 βαρέλια την ημέρα στο Ρότερνταμ, όπου είναι και ο  μόνος εναπομείναν ευρωπαϊκός προορισμός της για θαλάσσιες παραδόσεις εκτός της ζώνης Μεσογείου/Μαύρης Θάλασσας, τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 18 Νοεμβρίου, την ίδια ώρα που έστελνε στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη πριν ξεσπάσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος  περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Κράτη όπως η Λιθουανία, η Γαλλία και η Γερμανία διέκοψαν τις εισαγωγές πριν από αρκετούς μήνες, ενώ η Πολωνία ακολούθησε το παράδειγμα τον Σεπτέμβριο.

Ρότερνταμ

Τα τρία τέταρτα του αργού που φορτώνεται στα λιμάνια της Ρωσίας στη Βαλτική κατευθύνεται τώρα προς την Ασία, με τα ινδικά διυλιστήρια να δουλεύουν στο φουλ αγοράζοντας συνεχώς  ώστε  να επωφεληθούν από την “περίοδο χάριτος” που προσφέρουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να υιοθετηθεί από την ΕΕ. Προβλέπει ότι απαλλάσσονται από κυρώσεις τα φορτία που κινήθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση στις 5 Δεκεμβρίου, εφόσον όμως παραδοθούν έως τις 19 Ιανουαρίου.

Περιμένοντας λοιπόν την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου το συμβόλαιο του Light Crude Oil (CL1) αρχίζει και παρουσιάζει σημάδια πιθανής κατάρρευσης κάτω από τη σκληρή περιοχή στήριξης των 76 δολαρίων.

Ενεργοποίηση του εν λόγω σεναρίου με εκτενή επιβεβαίωση της εν λόγω τμήσης θα ανοίξει το δρόμο για την εκτέλεση μιας μεσοπρόθεσμης κίνησης κάτω και από το όριο των 70 δολαρίων και προς το επόμενο πολύ σοβαρό σημείο στήριξης των 62 δολαρίων, όπου είχε αποτυπωθεί και ο τριπλός πυθμένας του 2021.

Για να μην μπει μπροστά το εν λόγω πτωτικό σενάριο θα πρέπει το συμβόλαιο του πετρελαίου να ξαναμπεί με μεγάλες δυνάμεις πάνω από τα 87 δολάρια. Μόνο τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα να προσεγγίσει το κατώφλι της αντίστασης των 94,25 δολαρίων.

Προς το παρόν από ότι φαίνεται μέχρι τώρα οι παραγγελίες πετρελαίου  που έχουν έρθει στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια από άλλες πηγές τροφοδότησης εκτός Ρωσίας  ήταν περισσότερες απ’ όσες τελικά χρειαζόντουσαν, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να «περισσεύει».

Το έξτρα πετρέλαιο έχει αναγκάσει αρκετούς ιθύνοντες  της ευρωπαϊκής αγοράς πετρελαίου να αναφέρουν στο Reuters πως οι πολυδιαφημιζόμενοι  φόβοι για πιθανή έντονη δυστοκία στην αγορά πετρελαίου έχουν μέχρι στιγμής διαψευσθεί.

- Το πετρέλαιο αρχίζει και … περισσεύει appeared first on Chartswar.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin